Ako i sami sumnjate da vaši iPhone ili iPad uređaji s vremenom postaju sve sporiji u pravu ste. Kako vrijeme prolazi svaki uređaj, bez obzira radilo li se ovdje o iPhoneu ili nekom drugom, s vremenom postaju sve sporiji i sporiji. No stvar je u tome što do usporavanja dolazi jako postupno.

Nećete niti shvatiti o čemu se radi dok jednog dana ne uzmete svoj iPhone u ruke i primjetite da se aplikacije sporije otvaraju, da izbornici sporije reagiraju ili da recimo Safariju treba sto godina da otvori jednu najobičniju internetsku stranicu. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome zašto iPhone uređaji postaju spori te postoje li neki načini kako tom usporavanju možemo stati na kraj te možemo li nekako povratiti barem dio one prijašnje brzine.

iphone 6

Moj iPhone radi sporo. Znači li to da trebam kupiti novi uređaj?

Svaki novi iPhone ima novi procesor koji je brži, bolji i energetski učinkovitiji od onog koji se nalazi na prethodnicima. Ta logika govori i da su procesori na novim iPhoneovima brži od starih procesora.

Znači li to da ako je moj iPhone sporiji odmah trebam kupiti novi uređaj? U velikoj većini situacija ne. U najvećem broj situacija ono što uzrokuje usporavanje rada uređaja je neki softverski problem (što znači da možete slobodno spremiti svoje novčanike i nastaviti čitati).

 

Koji su pravi razlozi zbog kojih je moj iPhone tako spor?

Svi uzroci usporavanja kao i načini popravljanja grešaka odnose se na sve ”i” uređaje (to jest na iPhone, iPadove i iPodove). Razlog tomu jest taj što svaki od tih uređaja u sebi ima Appleov operacijski sustav. Kao što ćemo u nastavku detaljnije objasniti ono što je najčešće uzrok usporavanja uređaja je softverske, a ne hardverske prirode.

 

Vaš iPhone je ”zatrpan” i nema slobodnog prostora

Slično kao i druge vrste računalnih uređaja i iPhoneovi, kao što nam je poznato, imaju ograničenu unutarnju memoriju za pohranu podataka. Recimo današnji najnoviji iPhone uređaji dolaze sa dostupnih od minimalno 32 pa sve do 512 GB (takav kapacitet recimo ima iPhone XS). Kada govori o prostoru za pohranu Apple memoriju pohrane iPhone uređaja naziva ”kapacitetom” uređaja.

Nakon što kupimo iPhone uređaj vidjet ćemo da ovisno o tome koji smo uređaj kupili, on u sebi ima već neke predinstalirane aplikacije i određenu količinu memorije koja je dostupna za korisnika. Naravno, kako uređaj koristimo tako se ta memorija puni. Ovo je posebno problem kod najnovijih iPhone uređaja koji ne dolaze sa utorima za microSD, već se oslanjaju samo na svoju unutarnju memoriju (no teško da će bilo tko od nas za godinu dana ”popuniti” 128 ili 256 GB). Do problema dolazi u trenutku kada na uređaju više nema dostupne memorije.

IPHONE Settings – General – About

Kako mogu provjeriti koliko dostupne memorije moj iPhone ima?

Provjeravanje dostupne memorije na iPhone uređajima je jednostavno. Idite po Settings – General – About i ondje pogledajte brojeve koji vam pišu desno od opcije ”Available”. U slučaju da imate barem 2 GB memorije slobodno, možete preskočiti do idućeg koraka.

 

Koliko memorije je ”dovoljno” za pravilan rad i funkcioniranje mog iPhonea?

Kod iPhonea je jako dobro to što su uređaji osmišljeni na način da budu vrlo ”memorijski učinkoviti”. To znači da vam za pravilno funkcioniranje uređaja ne treba puno memorije. Ako želite izbjeći usporavanje svog iPhone uređaja zbog nedostatk memorije, pobrinite se da na njemu ima barem 1 GB slobodnog prostora i to je to.

 

Kako mogu osloboditi memoriju na svom iPhoneu?

Praćenje i otkrivanje onoga što na iPhoneu zauzima i ”troši” najviše prostora je vrlo lako i jednostavno. Prvo idite pod Settings – General – iPhone Storage i ondje biste trebali vidjeti popis svega onoga što na vašem iPhone uređaju zauzima najviše prostora.

Ako želite obrisati fotografije to ćete morati učiniti korištenjem aplikacije za fotografije ili iTunesa, no glazba i aplikacije možete obrisati i odavde. Ako želite obrisati aplikacije samo kliknite na naziv one koje želite obrisati i idite pod ”Delete”. U slučaju da želite obrisati glazbu, prstom kliznite zdesna nalijevo prema onome što želite obrisati i ponovno idite na ”Delete”.

Prostor za pohranu unutar iPhonea možete vrlo brzo optimizirati tako što ćete u izborniku ”Recommendations” omogućiti neke opcije.

 

IPHONE OTVORENE APLIKACIJE

Sve aplikacije se u memoriju očitavaju odjednom

Što će se dogoditi ako recimo na računalu otvorite nekoliko aplikacija ili programa odjednom (pogotovo ako su zahtjevniji za memoriju)? Sve će se usporiti. Slično je i kod iPhonea. Svaki puta kada otvorite neku od aplikacija ona se učita u memoriju aplikacije iPhone uređaja. No mislite li da se aplikacija zatvori kada se vratite na prvi ili ”Home” ekran? Ne. Aplikacija i dalje radi, samo što ona sada radi u pozadini uređaja i tako dodatno ”troši” resurse i usporava ga.

Svaka od tih aplikacija ostane učitana u radnoj memoriji iPhonea. Iako su iPhone uređaji osmišljeni na način da vrlo dobro upravljaju memorijom, bila ona radna ili za pohranu, prevelik broj otvorenih aplikacija može dovesti do ”začepljenja”  i naglog usporavanja uređaja.

Kako biste znali koje su aplikacije isključene u memoriji, dva puta kliknite na ”Home” tipku iPhonea i pokazat će vam se ”Multitasking” ekran (koji će vam omogućiti da se brzo prebacujete između aplikacija koje su pokrenute te da ih, ako to poželite, isključite). Ako želite neku aplikaciju isključiti, prstom ju jednostavno ”pomaknite” sa ekrana. Ovo je neće obrisati već će je maknuti iz memorije uređaja. Preporučuje se da se ovo radi barem dvaput dnevno kako bi uređaj radio što učinkovitije.

 

Nadogradite softver svog iPhonea

Ponekad uređaj može biti sporiji jer je nenadograđen, odnosno iz razloga što softver koji je na njemu nije nadograđen na najnoviju verziju. Kako biste to provjerili idite pod Settings – General – Software Update.

IPHONE Settings – General – Background App Refresh

Koje aplikacije smiju raditi u pozadini?

Idite pod Settings – General – Background App Refresh kako biste vidjeli koje sve aplikacije smiju biti pokrenute i koje smiju raditi u pozadini vašeg iPhonea. Sukladno s time neke aplikacije onemogućite dok druge ostavite neka rade.

 

Jednostavno restartirajte svoj iPhone

Može li jednostavan restart učiniti neku razliku? Naravno da može! Štoviše, restart uređaja se preporučuje kao jedan od prvih koraka prema rješavanju problema sporosti uređaja. Ako vidite da je vaš uređaj spor, a ne znate razlog, restartirajte ga. Najčešće je običan restart sve što je potrebno kako bi se neke stvari isključile i kako bi uređaj ponovno došao ”k sebi”.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here