Volite Google Chrome, ali ne znate zbog čega ovaj pretraživač troši toliko radne memorije? U nastavku pročitajte razloge…

 

Istina je kada kažemo kako je Google Chrome jedan od najboljih i najbržih internetskih pretraživača. Ipak, činjenica da je toliko kvalitetan dolazi i s onim ”ali.” Ako koristite neki drugi pretraživač uz Chrome ili ako koristite samo Googleov pretraživač, ono što ste sigurno vidjeli i shvatili jest to da Chrome u svome radu troši jako puno radne memorije računala.

Što je uzrok tome da Google Chrome troši puno više radne memorije od drugih pretraživača i postoji li neko rješenje kako kompenzirati tu potrošnju – saznajte u nastavku.

 

Razlozi zbog kojih Google Chrome troši toliko puno RAM memorije


Google Chrome je vrlo vjerojatno i najbolji internet pretraživač koji će veliku većinu stranica otvoriti i očitati puno brže i za puno manje vremena od ostalih pretraživača. Ali, to dolazi i sa povećanom ”potrošnjom” RAM memorije koju Chrome koristi.

Ako otvorite Upravitelj zadacima ili Task Manager za vrijeme dok je Chrome otvoren i dok preko njega pregledavate internet, vidjeti ćete koliko točno memorije svaki prozor Chromea troši u svome radu, bez obzira na to o kakvoj internetskoj stranici je riječ.

firefox-chrome-ie-safari-korištenje memorije

 

 

Zbog čega Google Chrome troši toliko RAM memorije?

Kao prvo, pregledavanje interneta je postalo, kako vrijeme prolazi i kako se tehnologija razvija, sve kompleksniji postupak nego što je toga većina korisnika uopće svjesna. Za vrijeme korištenja računala, velika većina aktivnosti koje radimo se odvijaju na internetskim preglednicima.

To se može odnositi na otvaranje novih prozora u kojima će biti stranice koje ćemo otvoriti; od običnih stranica pa sve do onih koje sadržavaju video ili bilo kakav drugi medij. Zamislite stranice koje unutar sebe imaju mnoštvo različitih sadržaja. To je puno posla za jedan internet preglednik.

Ono po čemu je Google Chrome poseban jest da on sve ono što se radi na njemu, odnosno svaki segment pregledavanja dijeli na zasebne dijelove. To znači da Chrome dijeli svaki pojedini prozor, svaki plugin i svaku ekstenziju koja je na njega instalirana u zaseban proces koji onda radi u ”suradnji” s drugim procesima na računalu ne bi li na taj način mi kao korisnici dobili ono što i dobivamo od Chromea, a to je brzo pregledavanje i otvaranje svih sadržaja na internetu.

Što se dogodi ako neki segment u tom pregledavanju ”zašteka” ili ako pokaže simptome kvara? Ako se takvo nešto i dogodi, Chrome neće ”srušiti” cijelu stranicu. Umjesto toga, ugasiti će se samo dio koji je u kvaru ili koji ne radi kako treba, a stranica će (ako je to ikako moguće) nastaviti raditi kako je i dosad radila. To je upravo ono što može voditi do veće iskoristivosti radne memorije na računalu jer Chrome mora udvostručiti neke od zadataka, ovisno o stranici i potrebama te stranice.

Bez obzira na to što je to jedan zadatak koji troši jako puno resursa na računalu (pogotovo ako imate računalo s manje radne memorije), udvostručivanje zadataka stranica je u stvari jako korisna stvar.

Što je sa stvarima koje Google Chrome obavlja, a za koje mi to ne znamo odmah, odnosno za aktivnosti i procese koji se odvijaju ”iza kulisa?”

Postoje neke stvari koje se događaju unutar Google Chromea koje isto tako mogu trošiti dodatnu radnu memoriju. Recimo, Chromeova sposobnost prerenderiranja isto tako može dovesti do povećane upotrebe i iskoristivosti radne memorije, no to će u isto vrijeme dovesti i do toga da se stranice očitavaju brže.

Sve u svemu, Google Chrome u svome radu koristi puno radne memorije, što je uglavnom dobra stvar i nešto što se događa s razlogom, a razlog je – brže otvaranje stranica i njivova stabilnost.

Pročitaj i saznaj koja su 4 netočna mita o RAM memoriji

 

chrome treba najviše rama

 

Velika iskoristivost radne memorije je uglavnom dobra stvar

Nakon što pokrenemo Google Chrome i na njemu otvorimo neke internetske stranice te nakon toga pokrenemo Upravitelj zadacima, količina iskoristivosti radne memorije nas, blago rečeno može šokirati. No ono što je ovdje vrlo važno za zapamtiti jest da je slobodna radna memorija isto tako u neku ruku i beskorisna radna memorija.

RAM ili radna memorija u svakom računalu postoji s razlogom: u slučaju da vaše računalo pohranjuje puno toga u ”kratkotrajnu” memoriju, do tih stvari računalo može doći puno prije i brže. U slučaju da računalo ne treba doći do tih stvari, ono će odbaciti te stvari iz svoje memorije ne bi li napravilo mjesto za ostale programe koji će trošiti i iskorištavati dostupne resurse računala. RAM treba biti iskorišten i to iskorišten za dobru svrhu.

To u biti znači da kada vidite da je PF usage unutar Upravitelja zadacima gotovo pun, to je dobar znak i pokazatelj da računalo radi dobro svoj posao u korištenju radne memorije. Ono što nikako nije dobro jest ako je radna memorija cijelo vrijeme iskorištena ”do maksimuma” jer to može znatno usporavati sustav (što nije toliki problem ako imate računalo sa 6 i više GB radne memorije).

Pročitaj i saznaj što je važnije brzina ili količina RAM memorije?

 

Što učiniti ne bismo li ipak smanjili apetit Chromea za radnom memorijom

Visoka iskoristivost radne memorije, barem što se tiče Google Chromea je uglavnom dobra stvar. No, ako ta visoka iskoristivost previše usporava vaše računalo, nešto se ipak treba učiniti. Prvo rješenje jest snižavanje iskoristivosti radne memorije, a drugo je zasigurno skuplje, nabavka više radne memorije za računalo.

 

chrome ram memorija

 

Da bismo otkrili što je ono što najviše troši radnu memoriju, otvorite Google Chrome i nakon toga otvorite Upravitelj zadacima (najjednostavniji način jest da u isto vrijeme pritisnete Ctrl+Sfit+Esc). Nakon toga kliknite na Memory dio Upravitelja i ondje poredajte potrošnju radne memorije od najveće prema najnižoj. Nakon što ovo učinite dobiti ćete ideju što je ono što unutar Google Chromea najviše troši radnu memoriju i ono što bi trebalo isključiti (pod uvjetom da vam to trenutno ne treba).

 

Adobe-Flash-Player-Chrome

 

Neki pluginovi, kao što je recimo Flash plugin znaju trošiti jako puno radne memorije. Ako vidite da je Flash glavni uzročnik povećane potrošnje, zaustavite ga. Nakon što zaustavite Flash plugin, sve one igre, reklame i video koji možete gledati na internet stranicama će se ugasiti i biti će onemogućeni, ali to će vam isto tako osloboditi dosta radne memorije. Vidite sami što je ono što ne treba raditi unutar Chromea i to onemogućite.

Naravno, neki od nas smo ovisni o otvaranju mnogo kartica unutar web preglednika, a svaka otvorena kartica uzima svoj dio RAM memorije. Ako vam to zvuči poznato, postoji nekoliko dodataka koji vam mogu pomoći oko toga. Instaliranje dodatnih ekstenzija kako bi se smanjilo korištenje RAM-a na Chromeu može zvučati proturječno, ali vjerujte mi, u ovom slučaju to pomaže.

 

great suspender ekstenzija za chrome

 

Great Suspender je vrlo cool ekstenzija koja “skida” otvorene kartice nakon što su neaktivne određeno vrijeme i samim time oslobađa određenu količinu RAM memorije. I dalje će biti tamo, na traci s karticama, samo će trebati malo više vremena za ponovno učitavanje kada opet kliknete na njih, budući da ih Chrome ponovno učitava ispočetka. Ako imate naviku koristiti mnogo kartica otvorenih u isto vrijeme ovo će biti svakako korisno.

 

onetab ekstenzija

 

Postoji druga ekstenzija pod nazivom OneTab, kojai obavlja sličnu funkciju, ali bez automatizacije. Kada imate grupu otvorenih kartica za koje znate da ćete ih trebati tek kasnije, možete kliknuti gumb OneTab da biste ih zatvorili i otvorili samo jednu karticu s vezama na svaku karticu. Na taj način, kada se kasnije želite vratiti na njih, možete ih ponovo otvoriti po volji. To također, pored uštede RAM memorije, smanjuje i nered u karticama.

Kako bi uštedjeli uporabu RAM memorije kod Chromea možemo se poslužiti i ekstenzijom Text Mode. Ova ekstenzija kako i samo ime kaže, učitava sve web stranice samo u običnom tekstu. Bilo koja slika, videozapisi ili flesh su automatski isključeni. Na mjesto slika ili flasha pojavit će se samo sivi okviri. Ovaj Vam mod čak i štiti oči. Za one koji imaju problema sa očima ovaj način rada izbacuje sve boje na zaslonu, kao i bljeskanja flash slika, što je zapravo prilično ugodno očima.

Drugo rješenje jest nabavka više radne memorije. Ovo nije toliko komplicirano niti skupo (osim ako nemate prijenosno računalo). Naravno, ovisno o tome kakve pločice RAM memorije kupujete, one mogu biti kvalitetnije ili manje kvalitetne. Ipak, s obzirom da danas velik broj računala dolazi sa 8 GB radne memorije, to bi trebalo biti dovoljno, čak i u slučaju da u isto vrijeme volite imati otvorenih dvadeset kartica unutar Google Chromea.

Pročitaj i saznaj koliko RAM memorije zaista trebate?

Google Chrome je bio i ostao mnogima najbolji i najbrži internet preglednik. U slučaju da ipak ne volite preglednike koji funkcioniraju na način na koji funkcionira Chrome, možda bi za vas bio puno bolji izbor neki drugi, tipa Mozilla Firefox ili Opera.

Pročitaj i saznaj: Sve prednosti Opere nad Chromeom mogle bi vas iznenaditi!

Jesu nešto sporiji, ali isto tako troše puno manje radne memorije. Ako ostanete pri Chromeu, a želite smanjiti potrošnju resursa na svome računalu i to je moguće. Što ćete učiniti ostaje na vama.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Meni je zanimljivo nešto drugo. Ako usporedite Chrome na Windowsima Mac OSX i Linux-u, najviše troši u Linuxu. Gdje je sad ta Linuxova ŠTEDLJIVOST po pitanju resursa?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here