Početna Helpdesk Zanima vas na koji način prilagoditi istodobno korištenje dvaju monitora? Ove početne...

Zanima vas na koji način prilagoditi istodobno korištenje dvaju monitora? Ove početne upute svakome mogu dati okvir za odgovarajuću prilagodbu postavki.

558
Multiple displays

Pratite nas na Facebook-u

Korištenje dvaju monitora danas se može shvatiti kao ekstenzija vizualnog radnog prostora koja u mnogim područjima upotrebe računala može povećati efikasnost. Neke od glavnih prednosti takvog načina rada su mogućnost simultanog korištenja više programa ili aplikacija što omogućuje i puno lakši pregled važnih informacija, jednostavnost upotrebe, podizanje razine komunikacije i suradnje s drugima te poboljšani multitasking.

Svakako postoji još situacija u kojima korištenje dvaju monitora mijenja korisničko iskustvo, no za njihovu pravilnu optimizaciju nužni su prethodni koraci u pogledu prilagodbe postavki.

Za početak je vrlo važna podudarnost monitora. Ako se kao korisnik služite monitorima koji su isti model, ova napomena se ne odnosi na vas i Windowsi će automatski vodoravno proširiti radnu površinu i utvrditi postavke. U slučaju da koristite dva monitora koji su različiti modeli, tada su potrebna određena podešavanja, a pogotovo u situacijama kad, primjerice, monitori imaju drugačije rezolucije pa je jedan 4K, dok drugi ima rezoluciju od 1080p.

Kako bi podesili rad dvaju različitih monitora, potrebno je učiniti desni klik mišem na radnoj površini i odabrati izbornik „Display settings“. Pod opcijom „Rearrange your displays“ može se podesiti podudarnost prikaza, a daljnjim skrolanjem dolazi se do izbornika „Scale and layout“ gdje se može odrediti rezolucija na kojoj će oba monitora raditi. Tko želi ići u detalje, može podesiti svjetlinu (brightness) i boju (color) zaslona.

display_settings

Postoji i mogućnost namještanja programske trake. Desnim klikom miša klikne se na programsku traku te odabere izbornik „Taskbar settings“ unutar kojeg je sekcija „Multiple displays“ gdje se rade prilagodbe kako bi programska traka bila jednaka na oba monitora.

Uputno je naučiti tipkovne prečace koji su korisni prilikom upotrebe dvaju monitora. Ovo su neki od najvažnijih:

  • Windows tipka+strelica lijevo/strelica desno – izbor i kretanje među aktivnim prozorima na monitorima
  • Windows tipka+strelica gore/strelica dolje – povećavanje i smanjivanje aktivnih prozora
  • Shift+Windows tipka+strelica lijevo/strelica desno – pomicanje aktivnih prozora s jednog monitora na drugi
  • Shift+Windows tipka+strelica gore – okomito povećavanje prozora, što može biti korisno kad na drugom zaslonu nema programske trake
  • Windows tipka+Home – smanjivanje svih prozora, osim onog koji je aktivan.

Širina pozadine s korištenjem dvaju monitora dobiva nove mogućnosti. Ukoliko želite pozadinu prošiti na oba monitora, kliknite desnom tipkom miša na radnu površinu i odaberite izbornik „Personalize“. Odaberite fotografiju pozadine i nakon toga pod izbornikom „Choose a fit“ odaberite „Span“ i popunit će se cijeli prostor na oba monitora.

Display Fusion

Detaljnije postavke za prilagodbu rada dvaju monitora mogu se dobiti s preuzimanjem alata DisplayFusion. Dok radi na vašem računalu, DisplayFusion donosi dodatne postavke za prilagodbu pozadine, mogućnost stvaranja novih tipkovnih prečaca za rad monitora, podešavanje otvorenih prozora ili zamračenje neaktivnog monitora. Alat sadrži i mnoge dodatne mogućnosti, no njihova dostupnost se razlikuje ovisno o korištenju besplatne verzije programa ili kupnji licence koja iznosi 30 dolara.

Cursor Lock
Cursor Lock

Još jedan alat koji se može spomenuti je Cursor Lock koji će najviše zanimati gejmere. Prilikom igranja mnogi su gejmeri skloni multitaskingu pa se tako na jednom monitoru prikazuje videoigra, dok je na drugom aktivan prozor za četanje. U sličnim situacijama događa se da kursor miša „pobjegne“ na drugi monitor dok je korisnik još u procesu igranja.

Ove situacije lako može popraviti Cursor Lock. Kad se preuzme, potrebno je program pokrenuti i unutar okvira „Open Program“ unijeti lokaciju exe. datoteke željene videoigre. Na taj način će se izraditi novi prečac za videoigru i kad se ona pokrene kursor miša trebao bi se „zaključati“ za korištenje unutar jednog monitora.

Piše: Ervin Mičetić

Nema komentara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here