Iako vam se može činiti da je elektronički otpad jedino ono za što može biti dobro i korisno staro računalo, pričekajte malo. Svoja stara računala možemo iskoristiti na još neke načine.

Vjerovali ili ne, ali kada se govori o prodaju, 2010. godine su pametni telefoni prvi puta u povijesti ”prešišali” osobna računala (i stolna i prijenosna). Taj trend se nastavlja i danas, što nije neobično s obzirom na to da, kako vrijeme odmiče i kako se tehnologija pametnih telefona razvija, pametni telefoni osim što sadrže funkcije kakve imaju i osobna računala, sadrže i neke dodatne mogućnosti i prednosti koje računala nemaju. To i nije neki problem, sve dok nam se ne ukaže potreba da se riješimo svog ”starog” računala.

U situaciji kada imamo staro računalo i kada nam ono kao takvo ne treba, prva stvar koja nam padne na pamet jest deponij otpada. Ipak, prije nego što svoju ”staru kantu” samo odložite na otpad, pričekajte malo. Postoje još neke stvari kako možemo iskoristiti svoja stara računala. O njima nešto ćemo nešto više govoriti u nastavku članka.

 


stari laptop

Na svoje staro računalo probajte instalirati neki noviji (ili stariji), ”lakši” operacijski sustav.

Volite li isprobavati nove stvari u pogledu tehnoloških gadgetarija i novotarija? Ako je odgovor da volite onda će vas obradovati činjenica kako čak i na vaše starije računalo (pod uvjetom da ima barem 1024 GB RAM) možete instalirati neki novi operacijski sustav.

Velika većina operacijskih sustava je zasnovana na Linuxu, koji je opet dostupan korisnicima u obliku različitih verzija (ili ”distroa”). Najpopularniji Linux distroi su recimo Ubuntu, Mint, elementary OS. U takvim verzijama Linuxa nije neobično da pronađete programske pakete koji su slični onima koje možete pronaći na Windowsima (kao što je LibreOffice koji je po mnogočemu sličan Microsoftovom Officeu). Ipak, imajte na umu da će vam za uspješno pokretanje novijih Linux distroa trebati računalo koje ima barem 2 GB RAM.

Ako imate neko snažnije računalo (recimo od 3 ili 4 GB RAM) koje više ne planirate toliko često koristiti, na njega možete probati instalirati Googleov Chrome operacijski sustav. Jedina stvar kod Chrome OS-a jest ta što on nije besplatan, tako da na ovo treba pripaziti. Uglavnom, jedan od načina na koje možete koristiti i svoje staro (ili starije) računalo jest tako što ćete ga koristiti kao pomoćno računalo koje će na sebi imati novi OS.

 

Svoje starije računalo možete koristiti kao računalo za ”streaming” videa ili glazbe.

Ako ste ljubitelj glazbe i/ili videa i pogotovo ako iste stavljate na YouTube i ostale slične medije ova opcija će vam se svidjeti. S obzirom na to da naša računala koja koristimo svakodnevno i često mogu biti pretrpana, a onda samim time i korištena za neke druge stvari, nije loše imati i jedno računalo koje će biti specifično korišteno samo za recimo- streaming videa ili glazbe.

 

stari pc

Volite igrati starije igre, imate starije računalo, a nemate mjesta (ili volje) za ”prčkanje” po opcijama Windowsa 10?

Biti gamer znači biti osoba koja povremeno, s vremena na vrijeme ili često igra igre, bez obzira o kakvom se žanru radi (o bez obzira igra li se na konzolama, pametnim telefonima ili računalima).

Mlađi naraštaji (oni rođeni nakon 2000.) se možda i neće sjećati legendarnih igara za osobna Windows računala kao što su recimo Quake II, Unreal Tournament, Heroes of Might and Magic II i III, The Elder Scrolls: Morrowind, Deus Ex itd., sada da ne nabrajam jer bih nabrajati mogao do sutra koliko ima kvalitetnih, a starih naslova za Windows računala.

Ipak, oni malo stariji naraštaji, koji su odrastali na takvim igrama kada je igrivost bila ono što je igrače ”lijepila” na zaslone računala, će se itekako dobro sjećati ovakvih i mnogih drugih igara.

Windows 10 je super, kompatibilan je sa velikim brojem programa, aplikacija, igara (pa čak i onih malo starijih) i tu nema priče. No, ako želite igrati neku igru iz recimo 2001. na Win10, to će biti izvedivo, ali će trebati dosta ”tweakanja” i namiještanja (pogotovo što se tiče rezolucije i kompatibilnosti s grafikom).

Ako imate neko starije računalo (na koje možete instalirati recimo Windows XP Service Pack 2), a da računalo ima barem gigabajt radne memorije, ATI Radeon 9800 i 60 GB HDD, sve te igre ćete bez ikakvih problema i ”prtljanja” moći odigrati na tom računalu. Zašto se mučiti ako imate prostora i mogućnosti svoje stare naslove igrati onako kako ”Bog zapovijeda” – na ”native” rezoluciji (bez crnih, praznih prostora na rubovima i bez čudnih glitcheva)?

 

Staro računalo možete koristiti i kao svojevrstan ”tester” programa i aplikacija.

Ovo je uvijek dobra ideja, jer bez obzira na to koliko neki program bio siguran i sa koliko sigurne stranice ga mi skinuli, uvijek postoji mogućnost da se u njemu nalazi neki neželjen program.

Zato je dobra ideja imati starije računalo na kojemu ćemo sve ono što smo skinuli (ili barem većinu toga, što opet ovisi o tome koliko je to vaše staro računalo ”snažno”) moći isprobati i vidjeti kako radi. Ovo se pogotovo odnosi na one korisnike koji vole skidati besplatne programe sa neprovjerenih stranica.

 

I na kraju- ako imate nekoga kome bi vaše staro računalo moglo poslužiti, zašto ga ne darovati?

Recimo da imate djeda, baku, tatu, mamu, nekoga tko se želi ”učiti” raditi na računalu. Umjesto da kupujete vi ili da ta osoba kupuje novo računalo i daje barem 2500 kuna (dok vi imate doma jedno rabljeno, staro, ali ispravno), kako bi bilo da vi svoje računalo poklonite toj osobi? Jest da ono neće biti ne znam koliko brzo, ali niti ne treba biti (sumnjam da će baš baka u 2 ujutro s prijateljicama igrati Battlefield 1).

Ono što je važno tada jest da je računalo sigurno, da su sve komponente ispravne i da je spremno za korištenje. Uz kratke upute od vas kao iskusnijeg korisnika, osoba kojoj poklonite (ili po nižoj cijeni prodate) svoje staro računalo će vam zbog toga biti zahvalna.

I to bi bilo to. Zadnja instanca i opcija kod računala je bacanje na otpad, bez obzira na to koliko ono staro bilo (osim ako imate računalo iz recimo 1996.). Umjesto da ga se riješite po ”kratkom postupku” možete razmotriti nekoliko ovakvih mogućnosti i pokušati ga upotrijebiti na neki bolji način.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here