Što sve trebate znati kako biste prepoznali najbolje slušalice…

Postoji toliko različitih marka, vrsti i cijena slušalica da može biti veoma teško pronaći par slušalica koje odgovaraju vašem ukusu.

Možda ste nepovjerljivi prema trendu slušalica koje su popularizirale poznate ličnosti, ali pregledavanje specifikacija slušalica, kupnju ne čini ništa lakšom. Specifikacije slušalica su komplicirane i pune tehničkih detalja, a ponekad uopće nemaju nikakvog značajnog utjecaja na kvalitetu zvuka.

U ovom vodiču za kupnju slučalica, proći ćemo kroz sve aspekte slušalica i pokazati vam što kod slušalica ključne značajke zapravo znače, i zašto su ključne, odnosno jesu li uopće važne.

 

Ušne slušalice – slušalice koje se stavljaju u uho

Ušne slušalice, poznate i kao ušni monitori, sjedaju izravno u ušni kanal. Imaju dvije glavne tehničke prednosti. Stavljaju se bliže bubnjiću, pa mogu stvarati odličnu kvalitetu zvuka, i začepljuju ulaz u uho, pa su učinkovite pri zaustavljanju ulaska vanjske buke u uho.


Ušne slušalice

 

Ušne slušalice mogu imati umetke različitih dimenzija, pa možete lako pronaći one koje pristaju vašim ušnim kanalima. Pronalaženje prikladnih slušalica je neophodno za dobivanje najboljih performansi; korištenje umetaka pogrešnih dimenzija će utjecati na izolaciju buke i slušalice mogu lako ispasti iz ušiju.

Ušne slušalice su izuzetno mobilne, pa su najprikladnije za korištenje u pokretu ili u teretani. Njihova manja veličina, međutim, znači da se u performansima ipak ne mogu usporediti s većim kompletom slušalica.

 

Naušne slušalice

Naušne slušalice

Slušalice koje pokrivaju uši, stavljaju se na ušne školjke. Kao i ušne slušalice, one usmjeravaju zvuk kroz slušni kanal, ali ne zaustavljaju svu vanjsku buku, a istodobno propuštaju zvuk ljudima koji vas okružuju.

Mnogima su ove slušalice udobnije nego ušne ili kanalne, i neće se toliko zagrijavati oko ušiju kao što se to može dešavati sa prekoušnim slušalicama (koje spominjemo dole). Problemi mogu nastati zbog pretjeranog stiskanja glave, pa mogu postati neudobne ako se dugo koriste. Važno je pronaći par koji vam dobro pristaje.

Naušne slušalice imaju izbalansirane mogućnosti u obliku odlične kvalitete zvuka (kod skupljih varijanti) i dobre razine mobilnosti.

 

Preko ušne slušalice

Preko ušne slušalice

Preko ušne ili oko ušne slušalice pokrivaju cijelo uho. Njihova veličina stvara prostor za veće modele slušalica, s glasnijim zvukom i boljim bas tonovima. Zvučnici su smješteni malo dalje od ušiju, pa stvaraju prostorniji zvuk nego obični zvučnici.

Ove slušalice stvaraju odličnu izolaciju buke prekrivanjem uha, ali nisu toliko praktične za prenošenje kao druge vrste slušalica.

Iako tvrdnja da su ovakve slušalice automatski bolje od drugih vrsta i pružaju kavalitetniji zvuk, više ne vrijedi, one ostaju i dalje favoritima kod velike skupine audiofila i stručnjaka za zvuk.

Otvorene i zatvorene čašice

Naići ćete i na slušalice (posebno one koje prekrivaju uši) koje će biti opisane kao „otvorene“ ili „zatvorene“. To se odnosi na same čepiće slušalica, jesu li im stražnje strane otvorene ili zatvorene.

“Zatvorene čašice” nude bolju izolaciju buke, te stvaraju jači zvuk sličan onome kod ušnih ili kanalnih slušalica. „Otvorene čašice“ imaju veće osipanje zvuka i propuštaju više vanjske buke, ali njihov je zvuk prirodniji, prema tvrdnjama audiofila.

 

driver slušalice

Driveri slušalica

Driver je najvažniji dio slušalica, to nije softver nego glavna hardverska komponenta slušalica. On pretvara električni signal u zvučni val – drugim riječima, on stvara zvuk.

Postoje različiti tipovi drivera, ali svi se u osnovi sastoje od magneta, zavojnica i membrane. Ovi dijelovi uzrokuju titranje membrane, a te vibracije stvaraju zvučne valove koje naše uši osječaju kao zvuk.

Na papiru sa specifikacijama slušalica, Driver pokazuje promjer membrane u milimetrima. Glavno pravilo je (ali ne uvijek): što veći driver, to bolji zvuk, posebno u slučaju basa. Kod slušalica koje prekrivaju uši, driver od 40 mm ili veći bi trebao omogućiti vrhunski zvuk.

Budući da se u ušne ili kanalne slušalice ne može smjestiti veliki driver, mnogi proizvođači sve više koriste metodu dvostrukog drivera. Umjesto da imaju samo jedan driver za sve frekvencije, ugrađuju jedan driver posebno za bas i drugi za srednje i visoke frekvencije.

 

slušalice

 

Osjetljivost i razina zračnog pritiska u slušalicama

Osjetljivost i Razina zračnog pritiska (SPL – Sound Pressure Level) su povezani pojmovi, i oba bi se mogla naći na popisu specifikacija. Ove vrijednosti pokazuju maksimalnu glasnoću koju slušalice mogu isporučiti.

Osjetljivost pokazuje kako učinkovito će električni signal biti pretvoren u akustični signal. SPL je način mjerenja osjetljivosti, i često se prikazuje u decibelima SPL-a po milivatu, iako ne postoji apsolutni standard za način prikaza.

Većina slušalica je unutar raspona od 85 do 120 dB SPL-a po milivatu. Kako bismo vam dočarali što to znači, obični gradski promet stvara buku od oko 80 dB, ako zagalamite buka je na oko 105 dB, a polijetanje putničkog zrakoplova stvara buku od 130 dB.

vrste slušalica
Primjer tehničkih specifikacija slušalica

 

Granica boli kod buke je oko 120 dB, iako Američka Administracija za Sigurnost i Zdravlje upozorava na opasnost kod gubitka sluha pri dugotrajnom izlaganju SPL-u većem od 85 dB.

Impedancija slušalica

Impedancija je mjera električnog otpora i mjeri se u omima. Najjednostavnije rečeno, viša impedancija znači veći otpor, što znači da je potrebno više snage za napajanje slušalica.

Slušalice dizajnirane za mobilne uređaje često imaju nižu impedanciju (ispod 32 ohma), pa koriste manju snagu. Vrhunske i profesionalne slušalice imaju izuzetno visoku impedanciju (300 ili više ohma), i trebaju eksterno pojačalo za reprodukciju zvuka.

Mana slušalica niže impedancije je da, iako koriste niži napon, one trebaju jaču električnu struju. Električna struja stvara vibracije, koje pak stvaraju zvuk. Zbog toga će slušalice niže impedancije odašiljati čujni pozadinski šum ili šištanje.

Neslaganje impedancija isto tako može uzrokovati šištanje i druge probleme u izvedbi. Nepodudaranja impedancija se pojavljuju kad koristite slušalice visoke impedancije na pametnom telefonu, ili slušalice niske impedancije na vrhunskom audio sustavu. Važno je imati pravilne slušalice za zvučnu opremu koju koristite.

 

Frekvencijski raspon slušalica

Odaziv frekvencije ili frekvencijski raspon pokazuje raspon zvučnih frekvencija koji slušalice mogu proizvesti. Mjeri se u hercima, a najmanji iznos predstavlja frekvenciju basa, dok najveći predstavlja najviše tonove. Većina slušalica ima utvrđeni odaziv od oko 20Hz do 20.000Hz, što se poklapa s frekvencijama koje ljudsko uho može čuti.

Brojevi nisu baš najbolji indikatori kvalitete zvuka, iako mogu pomoći u odabiru slušalica najboljih za određenu vrstu glazbe. Na primjer, ako želite mnogo basa, tada biste trebali potražiti slušalice koje podržavaju niske frekvencije basa.

 

Ukupna harmonijska distorzija u slušalica

Ukupna harmonijska distorzija (THD – Total harmonic distortion) pokazuje razinu iskrivljenja zvuka koje se može pojaviti u slučaju glasnog slušanja glazbe.

Kao što smo vidjeli, slušalice stvaraju zvuk preko vibrirajuće membrane u driveru. Kod velike glasnoće membrana možda neće moći dovoljno brzo vibrirati, što rezultira distorzijom. THD se prikazuje u postocima, a niži postoci su za kvalitetniji zvuk prilikom glasnijeg slušanja. Većina slušalica ima THD niži od 1%, a vrhunske slušalice još i znatno manje od toga.

Poništavanje buke u slušalicama

Slušalice s poništavanjem buke imaju ugrađene mikrofone i elektroničke čipove. Oni snimaju ambijentalnu buku, pa stvaraju obrnuti zvučni val i šalju ga natrag u slušalice kako bi učinkovito neutralizirale buku. Ovakve slušalice su odlične u slučaju vožnje zrakoplovom, gdje mogu blokirati tutnjavu koju proizvodi zrakoplov u letu, ili će vas opustiti u danima prije ispita.

Najbolje rade kod neprestanih niskih frekvencija, i manje su učinkovite kod srednjih i viših frekvencija. Pa, ako ste u letećem zrakoplovu, otkrit ćete da je buka motora smanjena, ali se plač bebe sa sjedala ispred vas i dalje odlično čuje.

Poništavanje buke zahtjeva baterijsko napajanje. Njegova učinkovitost može varirati od slušalica do slušalica.

poništavanje buke u slušalica
Primjer slušalica sa opcijom poništavanja buke u slušalicama ANC (Active Noise Cancelling)

 

Izolacija buke u slušalicama

Slušalice za izolaciju buke fizički blokiraju vanjske zvukove. Tome služe prekoušne slušalice s zatvorenim čašicama koje pokrivaju čitavo uho, ili ušne slušalice koje zatvaraju ušni kanal, što je još učinkovitije.

Ušne slušalice funkcioniraju poput čepića za uši, i važno je dobiti najbolje moguće zatvaranje uha korištenjem pravilnih kapica za uši.

Izolacija zvuka je pasivna funkcija – ne traži vanjski izvor napajanja – i nije ograničena na određene frekvencije. Češća je u povoljnijih slušalica nego u tehnologiji poništavanja buke.

 

Razumijevanje specifikacija slušalica

Specifikacije slušalica znaju biti komplicirana stvar, i trebate poznavati dosta fizike, elektronike i matematike kako biste razumijeli sve specifikacije i što one znače. Čak i tada, jednostavna činjenica je da ne možete otkriti kvalitetu slušalica samo provjerom niza brojeva na papiru sa specifikacijama.

Možete koristiti specifikacije kako biste suzili svoje izbore i zabilježili one koji pristaju vašem glazbenom ukusu, okolišu u kojem ih koristite i zvučnoj opremi s kojom ćete ih spojiti. Jednom kad ste to učinili, trebali biste pogledati recenzije slušalica i potražiti iskustva korisnika kako biste saznali više o kvaliteti njihove izvedbe.

Piše: J.Š.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here