Tehnologija se sve više i sve brže razvija. Nešto na što smo prije trebali čekati godinu dana sada postaje dostupno za nekoliko mjeseci. Ako pogledamo samo ovu godinu i usporedimo je recimo sa 2012. godinom, postat će nam vrlo brzo jasno da se tehnologija u posljednjih nekoliko godina razvila užasno brzo.

Što budućnost donosi? Još napredniju tehnologiju. Sve veći broj tehnoloških gadgeta se sve više okreće podršci za virtualnu i umjetno stvorenu stvarnost (VR i AR). Pametni telefoni bez okvira (tzv. bezeless), virtualna stvarnost i procesori koji nisu veći od vrha prsta, a koji imaju toliko procesne moći da mogu procesuirati sličnu količinu podataka kao oni koje možemo pronaći u nekom super-računalu – samo su neke od stvari koje su već danas prisutne na tržištu.

mobiteli vr

 


Aplikacije su isto tako postale sve ”veće” i zahtjevnije. O potrošnji radne memorije, kao  memorije za pohranu ne treba niti govoriti. Sve u svemu – tehnologija sve brže i sve više napreduje. I gdje smo u cijeloj ovoj priči mi, obični korisnici? Ovisno o nekoliko faktora, od kojih je cjenovna mogućnost jedan od njih, svatko od nas će moći sam sebi priuštiti uređaj koji više ili manje prati najnovija tehnološka postignuća.

Slično je i sa pametnim telefonima. Nekima je najvažnije da njihov mobitel ima odličnu kameru. Drugima je najvažnije da ima dobru bateriju i da ima brz procesor. Nekima je važno svo troje, a neki će možda zadovoljiti i sa pametnim telefonom koji u sebi još uvijek ima Android KitKat. Bilo kako bilo, ako želite pratiti najnovije tehnološke trendove i postignuća, postoje neke stvari na koje trebate obratiti pozornost. U nastavku donosimo ”must-have” stvari koje bi svaki novi pametni telefon trebao imati u sebi.

 

kupnja mobitela

 

Barem 3 GB radne memorije

Vaš novi mobitel bi trebao imati barem 3 gigabajta radne memorije i to je recimo to tako- minimum. Ako pogledamo malo bolje tržište, moži ćemo vidjeti da je 6 GB danas normativ. Pretpostavimo da želite kupiti mobitel kojeg ćete imati barem 2 godine. S obzirom da danas velik broj aplikacija, internet preglednika i igara jednostavno ”jede” radnu memoriju, 3 GB je definitvno must-have.

Dodajmo tome i činjenicu da velik broj mobitela koje danas kupite u sebi već imaju predinstalirane aplikacije koje same po sebi troše radnu memoriju. Istina, većinu tih aplikacija je moguće isključiti ili ih onemogućiti, no bez obzira na to, više radne memorije nije na odmet. Dobra stvar jest ta što se ove godine na tržištu pojavio dobar broj pametnih telefona koji u sebi imaju dovoljno radne memorije, a uz to nisu skupi.

 

Qualcomm Snapdragon 835

 

Što bolji procesor. Po mogućnosti Qualcomm Snapdragon 835

Qualcomm Snapdragon 835 još uvijek slovi kao jedan od najkvalitetnijih i najbržih procesora koji su u ovom trenutku dostupni za pametne telefone. S obzirom da je ovaj procesor i jedan od najskupljih, nije niti čudo da je on uglavnom dio flagship uređaja.

Ako kupujete novi mobitel i ako vam cijena nije problem, a želite brzinu, pouzdanost i kvalitetu – svakako razmotrite nabavku mobitela koji u sebi ima Snapdragon 835. Ne samo da se radi o bržem procesoru, već se radi o procesoru koji ima čitav niz mogućnosti koje drugi procesori nemaju, kao što su podrška za VR, bolja i optimiziranija potrošnja energije uređaja (do 27% u odnosu na svog prethodnika) kroz više modova rada, itd.

Sve to u samo 10 nanometara (što je veličina nekoliko molekula vode). Ne znači da je Snapdragon 835 najbolji procesor na tržištu, no ako želite brzinu i kvalitetu, procesor svog budućeg pametnog telefona promatrajte kroz Snapdragon 835.

 

Rezolucija zaslona od 1440p je must-have ako želite imati top-mobitel

Više radne memorije i brži procesor znači i to da vaš novi uređaj treba imati zaslon koji će moći pružiti vrhunsko vizualno iskustvo. 1080p rezolucija polako postaje zastarjela, tako da rezolucije od 1440p polako, ali sigurno postaju nešto što će biti prisutno na sve većem broju pametnih mobitela.

 

kupovina mobitela

 

Utor za slušalice

Bez obzira na to volite li slušati glazbu na vašem pametnom telefonu ili ne, nama svima dragi utor od 3.5 milimetara je definitvno must-have. Svi mobiteli bi u sebi trebali imati utor za slušalice i točka. Na Apple i iPhone 7 neću trošiti niti riječi. Oni nisu ”od nas.”

 

Baterije od 3000+ mAh

Baterija i njezin vijek trajanja čine okosnicu velikog broja pametnih uređaja. Iako nam se ponekad može činiti kako se kvaliteta baterije uopće u posljednjih nekoliko godina nije popravila ili da ona ”opada”, to nije točno. Stvar je u tome da postoji sve više i više aplikacija koje na sve učinkovitiji način troše energiju baterija.

Naravno da je stvar i u tome kako operativni sustav u kombinaciji sa uređajem i radom pojedine aplikacije iskorištavaju dostupnu energiju, no baterije od 3000 i više mAh će uskoro postati normalni sastavni dio svakog pametnog telefona.

 

 

Gorilla Glass

U jednom od svojih proteklih članaka sam pisao nešto detaljnije o Gorilla Glass zaštiti i o tome kakva je njezina važnost. Gorilla Glass je vrsta zaštite koju nema svaki pametni telefon i to ponajviše iz razloga što se ipak radi o najboljoj vrsti zaštite koja postoj u ovome trenutku. Ako želite imati najbolje od najboljeg, Corning Gorilla Glass zaštitni sloj je must-have za vaš budući uređaj.

 

mobiteli Bluetooth-4.2

 

Bluetooth 4.2, barem 32 GB unutarnje memorije i ako volite selfije – prednja kamera od barem 5 MP

Najbolji mogući način prenošenja podataka, kao i barem 32 gigabajta unutarnje memorije uz selfie kameru od barem 5 megapixela je nešto što je must-have za svaki novi mobitel kojeg želite kupiti. Od ove tri mogućnosti samo selfie kamera nije pravi must-have; ovdje se radi o nečemu što možete i ne morate imati.

Ali Bluetooth verzija 4.2, kao i što veća unutarnja memorija za pohranu podataka je apsolutni must-have. Imajte na umu da prilikom kupnje od recimo 32 GB korisnik nema slobodnih 32 GB nego manje (ovisno od uređaja i operativnog sustava koji je u uređaju).

Nove aplikacije, nadogradnje sustava, fotografije (koje možete snimati izravno na memorijsku karticu, a kako to učiniti pročitajte ovdje), video-isječci snimljeni u Full-HD, igre… sve to troši memoriju tako da je mobitel sa što većom unutarnjom memorijom ne samo must-have nego i logičan izbor.

Ovo bi bile neke od ”najnužnijih” must-have stvari koje bi svaki novi mobitel kojeg kupujete trebao imati. Ponavljam, ako ste casual korisnik i ako koristite mobitel samo za povremene pozive i poruke ili odlazak na Facebook, vaš mobitel ne treba imati sve ovo. Ali ako ste ”heavy” korisnik, idući mobitel kojeg ćete kupiti bi morao imati ove mogućnosti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here