Uređaj, bez obzira na to o kakvo se radi, se može nakon dužeg ili intenzivnog korištenja pregrijati. To može isto tako biti i slučaj sa pametnim telefonima. Bez obzira na to je li riječ o iOS ili Android uređajima, svaki od njih je podložan zagrijavanju i u slučaju pogrešnog načina korištenja i pregrijavanju.

Premda danas velika većina pametnih telefona u sebi imaju zaštitu od pregrijavanja koja se ogleda u tome da se uređaj, nakon što dosegne određenu temperaturu, restartira i/ili isključi, treba paziti na ovo. Svaki uređaj ima drugačiju radnu temperaturu i ovisno o tome gledate li na svome uređaju replay obrana Subašića protiv Danaca u Full HD kvaliteti ili ako pak s prijateljem preko Vibera prepričavate onaj promašaj Luke iz penala i gol za pobjedu Rakitića, uređaji se manje ili više zagrijavaju.

Što učiniti kada osjetimo i vidimo da je uređaj blizu ili da se pregrijao? Kako ga ohladiti i još bolje- kako spriječiti da do pregrijavanja nikada ni ne dođe? Nešto više o ovome u nastavku članka.

 


PUNJENJE MOBITELA

Nikada ne koristite takozvane ”third-party” punjače i kabele jer to može dovesti do pregrijavanja uređaja

Mirco USB utor nakon što je osmišljen postao je dostupan za korištenje u nekoliko različitih podvrsta. Kasnije, nakon nekoliko godina i s vremenom kako je išla modernizacija i objedinjavanje micro USB utora, nastao je jedan univerzalan micro USB utor kakav danas koristi velik broj Android pametnih telefona.

I dok svaki uređaj koji na sebi ima micro USB utor kao glavni utor za punjenje ima istu vrstu utora, svaki od tih uređaja ipak dolazi sa različitim punjačima. Iz tog razloga, ako želite izbjeći pregrijavanje ili pretjerano zagrijavanje uređaja nemojte koristiti punjače jednog modela uređaja sa drugim uređajem.

Ovo pravilo pogotovo vrijedi ako imate noviji Android pametni telefon (koji je recimo proizveden prošle ili ove godine) i ako njega pokušate napuniti koristeći punjač uređaja koji je star pet godina. Iako se radi o istim micro USB utorima, činjenica je da svaka nova serija pametnih telefona ima moderniziranije utore zbog čega nije poželjno koristiti stare ili punjače drugih uređaja s jednim uređajem.

DU Phone Cooler & Cooler Master

Ako je uređaj već topao ili ugrijan upotrijebite aplikaciju Cooler Master kako biste ga ohladili

Od ogromnog broja aplikacija koje su dostupne u Googleovoj Trgovini aplikacija neke od njih služe i hlađenju uređaja. Velik broj tih aplikacija u stvari ne služe ničemu osim da rade u pozadini, da zauzimaju memoriju vašeg uređaja i da vam eventualno pokazuju reklame svaki puta kada ih pokrenete, a dok ste spojeni na internet. No, jedna od takvih aplikacija ipak služi svojoj svrsi, a to je Cooler Master.

Osim što aplikacija ima opciju za trenutno hlađenje uređaja (ako kliknete na nju aplikacija odmah isključuje aplikacije koje uzrokuju podizanje temperature), Cooler Master u sebi ima i različite pokazivače koji vam mogu koristiti kako biste pratili koja aplikacija uzrokuje kakvo podizanje temperature te iskoristivost procesora. Jedna vrlo vrijedna aplikacija koju se isplati imati instaliranu na svom Android pametnom telefonu i koja će vam svakako pomoći da temperatura vašeg uređaja bude na prihvatljivoj razini.

 

Držite uređaj na hladnome mjestu

Svaki elektronički, pa tako i Android uređaji se griju kako ih koristimo. No isto tako, uređaji se mogu zagrijati (ili opadanje temperature može ići znatno sporije) ako se uređaj nalazi na toplom i neprozračnom mjestu. Ako vidite da se temperatura vašeg uređaja naglo podignula ili ako jednostavno uređaj koristite duže vrijeme i njegova temperatura je visoka, odložite svoj uređaj na neko hladno mjesto i ostavite ga ondje barem pola sata.

google-play-STORE sigurne aplikacije

Nadogradite ili deinstalirajte aplikacije na svom Android uređaju

Ono što zagrijava Android uređaje su aplikacije. Normalno korištenje aplikacija, pogotovo ako aplikacija radi normalno bez bugova ili bilo kakvih problema, bi trebalo dovesti do toga da uređaj u većini vremena radi u razmjerima optimalne radne temperature. Ipak, ako se na vašem uređaju nalazi neka aplikacija (ili možda više njih) koja radi nepravilno, to može uzrokovati nepravilno podizanje temperature, što onda može dovesti i do zagrijavanja uređaja.

Kako biste izbjegli da vam aplikacija uzrokuje zagrijavanje uređaja možete učiniti dvije stvari. Prva stvar se odnosi na to kakve aplikacije skidate i instalirate na svoj uređaj i odakle ih skidate. Svako skidanje s nekih drugih stranica koje nisu Google Play Store može vas dovesti u rizik. Zato prije nego što neku aplikaciju skinete i instalirate na svoj uređaj, dobro pazite o kakvoj se aplikaciji radi i za što ona služi. Druga stvar je da one aplikacije koje već imate instalirane na svom uređaju redovito nadograđujete.

Svaka normalna aplikacija će s vremena na vrijeme tražiti od vas da za nju skinete nadogradnju njezine baze podataka. Te nadogradnje se najčešće skidaju sa Googleove Trgovine (ili sa stranica odakle ste skinuli aplikacije). Provjeravajte postoji li kakva nadogradnja koja je dostupna za aplikacije koje se nalaze instalirane na vašem uređaju i ako postoji, skinite ih. To će uvijek dovesti do pravilnog rada aplikacije i onemogućiti će svaku vrstu nepravilnog rada uređaja do kojeg je moglo doći zbog nepravilnog rada aplikacije.

 

mobitel se grije

Stavite svoj Android uređaj pored ventilatora

Ovo je još jedan dobar način kako možete u kratkom vremenu ohladiti svoj uređaj. Ako osjetite da je vaš pametni telefon vruć ili vrlo topao, stavite ga pored ventilatora. Uključite ventilator, stavite ga na drugi ili treći stupanj rada, usmjerite ga u smjeru vašeg pametnog telefona i pričekajte nekih pola sata dok se vaš uređaj ne ohladi.

 

Nikada ne stavljajte svoj uređaj u zamrzivač!

Ovo se nekima može činiti kao dobra ideja, pogotovo ako je uređaj vruć, a trebate ga što prije koristiti, no bilo kako bilo nikada nemojte ovo raditi. Stavljanje uređaja u zamrzivač, čak i na minutu-dvije može biti vrlo štetno za svaki elektronički uređaj, a pogotovo za pametni telefon. Vlaga koja se može nakupiti u vašem uređaju može dovesti do kratkog spoja i do dugoročne štete, što možete izbjeći ako recimo malo ”odmorite” svoj uređaj umjesto da posežete za ovakvim ”rješenjem”.

 

Kako spriječiti pregrijavanje pametnih telefona?

Ako želite onemogućiti da se vaš pametni telefon pregrijava dobro bi bilo učiniti neke (ili sve) od ovih stvari koje ću navesti.

  • Onemogućite, deinstalirajte i/ili obrišite neispravne aplikacije s vašeg uređaja.
  • Nemojte igrati igre predugo (ne duže od sat vremena u komadu, pogotovo zahtjevne 3D igre).
  • Tu i tamo obrišite i očistite svoj uređaj.
  • Držite svoj uređaj na prozračnom i hladnom mjestu.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here