Što je ono što toliko usporava moje računalo? Ovo pitanje se vjerojatno najčešće postavlja među korisnicima, bilo stolnih bilo prijenosnih računala. Bez obzira što je to što usporava naša računala, ono što je istina jest da to strahovito iritira (ovisno o stupnju usporavanja).

I još k tomu – uništava produktivnost, bez obzira što je ono što trenutno radimo na računalima, a ono što mi želimo od njih je da ona rade, ako je moguće uvijek, isto onako kako su radila tek nakon što smo ih kupili.

Što je najčešći uzročnik sporosti računala? Je li to računalo ”samo po sebi” ili smo ipak i mi za to zaslužni? Često puta, puno češće nego što bismo si mi to htjeli priznati, mi smo ti koji su uzrokovali da naša računala rade sporije nego inače. Ono kako koristimo svoja računala može dovesti do toga da ili povećavamo vijek trajanja komponenti ili da dodatno doprinosimo njihovom ”trošenju”.

U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o tome što je ono što mi sami, kao korisnici radimo, a da često možda toga nismo niti svjesni što u stvari utječe na rad naših računala. Navesti ćemo šest najčešćih uzroka usporavanja.


 

instaliranje mnogo programa

Instaliranje ogromnog broja programa, igara i aplikacija znatno utječe na rad računala, bez obzira koliko ono ”novo” bilo.

Prva stvar koju veliki broj korisnika čini i to nedugo nakon što kupe svoje novo računalo jest da na njega instaliraju sve živo i neživo. Bilo da se radi o antivirusnim programima, antispywareima, programima za reprodukciju glazbe, gledanje filmova – toga se ”nakupi” i to onda utječe na rad računala.

Nema ništa loše u tome da instaliramo programe na svoja računala. Ipak, ono što treba uvijek imati na umu jest to da svaki instalirani program, bez obzira na to koristili mi njega ili ne, troši resurse računala. Ovdje se najviše misli na radnu memoriju računala. I ovo je najviše primjetljivo kod raznih aplikacija.

Velik broj developera aplikacija vole u svoje aplikacije stavljati različite dodatne mogućnosti koje će se pokrenuti u isto vrijeme kada korisnik pokrene i aplikaciju, samo što će te mogućnosti biti pokrenute u pozadini (kao recimo dodatne tražilice priliko instalacije BS Playera).

Te dodatne mogućnosti u stvari ne trebate imati instalirane na svojim računalima (osim u slučaju da baš naiđete na neku dodatnu stvar koju vam nudi neka aplikacija koja bi vam onda bila od neke koristi). U svakom slučaju dobra ideja je dobro vidjeti što je ono što dolazi s instalacijom neke aplikacije i sadrži li ona ikakve dodatne stvari.

 

Restartirate li svoja računala? Ako to ne radite, trebali biste.

Restartiranje računala može riješiti jako velik broj problema kod računala, pogotovo u situacijama kada ne možete odrediti što je točno računalu, a vidite da se ono ”čudno ponaša”. Ne-restartiranje računala (pogotovo ako ga stavljate na spavanje ili u hibernaciju) može isto tako dovesti do pojave različitog broja problema zbog kojih ono može raditi sporije.

S vremena na vrijeme restartirajte svoje računalo. Osim što će ono na taj način ”pročistiti” svoju radnu memoriju, nakon što ga restartirate ono će ponovno dobivati podatke o potencijalnim dostupnim nadogradnjama (koje recimo ne bi dobivalo ako ”stalno radi”). I uz to, restart može riješiti neke neobjašnjive probleme u radu.

 

Pazite što skidate (i što instalirate) na svoje računalo.

Dobra stvar kod interneta jest ta što danas možemo pronaći dosta dobar broj kvalitetnih, a opet besplatnih aplikacija (pogotovo ako koristite Windows računala). Ono što kod ovoga nije baš tako dobro jest da kod određenog broja takvih aplikacija i programa zna biti i poneki malware ili štetan program.

Instalacijom ”zaraženog” besplatnog programa vi na svoje računalo instalirate i ono što se na vašem računalu ne bi trebalo nalaziti. Kako biste minimizirali pojavu bilo kakvih malwarea, pazite što skidate i odakle skidate to što skidate (piratski sadržaj je nešto o čemu nema potrebe ni govoriti ništa, jer je samo po sebi jasno sve).

 

disk cleanup

Održavate li svoje računalo? Ako je odgovor ”ne”, to itekako može utjecati na sporiji rad.

Svaki puta kada nešto kopiramo, kreiramo, obrišemo, premjestimo ili instaliramo na svoja računala, na diskovima računala se stvara digitalni trag. Tih tragova s vremenom bude jako puno, baš kao i sitnih dijelova tih datoteka, koji u fragmentima ostaju u računalima i na taj način mogu usporavati rad.

Zato je uvijek dobra ideja, s vremena na vrijeme (ovisno o tome koliko često i za što sve koristite svoja računala) pokrenuti defragmentaciju diskova (posebice lokalnog diska C, ako na njega instalirate programe i ako ga puno koristite) ili čišćenje diskova (Disk Cleanup).

Ove dvije stvari Windows već ima u sebi i radi se o kvalitetnim skenerima i ”čistačima” diskova, uz pomoć kojih će vaši diskovi, a samim time onda i vaša računala raditi puno brže (iz jednostavnog razloga – jer će biti ”čisti” i jer ćete tim programima obrisati nepotrebno smeće).

 

Otkazivanja diskova

Diskovi, baš kao i svaka druga komponenta računala, ima svoj vijek trajanja. Ponekad, s vremenom, poneki dijelovi diska (koji se još nazivaju i sektorima) znaju otkazati, zbog čega se na tim dijelovima više ne mogu zapisivati informacije.

Kako provjeriti ima li disk vašeg računala ”loše” sektore? Jednostavno. U alatnu traku, nakon što kliknete na Start, upišite chkdsk c: i pustite da program skenira i obavi provjeru.

 

temp datoteke

Brišemo li one ”Temp” datoteke? Ako ne, trebali bismo.

Svaki puta kada vidite ili osjetite da vaše računalo radi sporije nego inače, prva stvar koju valja provjeriti su privremeni podaci (ili ”temporary files”). Postoje tri glavna područja u kojemu se podaci s vremenom mogu ”nakupiti” što onda može dovesti do sporijeg rada cijelog računala:

  • Datoteke stranica: ako nešto radite na računalu, recimo igrate igru i vaše računalo je upotrijebilo sve RAM, ono će početi koristiti datoteke stranica ili ”page files” umjesto diska.
  • Pregledavanje interneta isto tako može dovesti do nakupljanja datoteka i podataka, odnosno do prepunjavanja ”cache” memorije.
  • Privremeni Windows podaci: Windows će automatski stvoriti privremene datoteke (u obliku izvještaja i slika), što isto tako može zapuniti memoriju i usporiti rad računala.

Ovo se može riješiti tako što ćete s vremena na vrijeme brisati podatke pregledavanja internetskih preglednika ili što ćete pokretanjem defragmentacije diska ili čistača diska očistiti svoje računalo.

Piše: Z.K.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here