Ako koristite prijenosno računalo (ili laptop) možda ste se ponekad pitali je li dobro te koliko je za vaš laptop dobro ako je stalno uključen u izvor energije. Niste sami jer to isto pitanje se pita jako velik broj korisnika prijenosnih računala, pogotovo onih koji su svoje laptope tek nedavno kupili.

I dok će neki reći kako nije dobro stalno laptop držati uključenim u struju jer to može dovesti do ubrzanijeg ”trošenja” baterije, drugi će pak reći kako to nije važno. Uobičajen savjet za sva prijenosna računala jest da se sa njih skine baterija i da ih se nakon toga uključi u struju jer tada rizika od ubrzanog trošenja baterije nema.

Što ako je u laptop ugrađena baterija koja se ne može skinuti na uobičajen način? Nadalje, može li se i na novijim prijenosnim računalima dogoditi da se baterija ”previše napuni”?

 


punjenje laptopa na struju

Može li se baterija laptopa ”previše napuniti”?

Možda ste čuli savjet koji govori o upozoravanje na mogućnost da se baterija laptopa previše napuni. Taj savjet je zasnovan na tomu da baterija, nakon što se napuni i dosegne 100%, ako se nastavi puniti (odnosno ako je laptop s baterijom i dalje uključen u izvor električne energije) da će se eventualno ”prepuniti”. Je li takvo što uopće moguće?

Odgovor je da- nije. Takvo nešto je možda bilo moguće na starijim modelima laptopa koji su stariji od deset godina. Na današnjim modelima to da se baterija laptopa ”previše napuni” jednostavno nije moguće. Razlog? Recimo samo da su današnji modeli laptopa ”pametniji” od starijih modela.

Nakon što baterija laptopa dosegne 100%, a u slučaju da je laptop s baterijom i dalje uključen u izvor energije, ta energija više neće ići u bateriju već će ona biti preusmjerena u sam laptop. Stoga se baterija laptopa nikada neće moći ”previše napuniti”.

 

vađenje litijumske baterije iz laptopa

Hoće li baterija laptopa s vremenom ipak degradirati u vrijednosti?

Nažalost, bez obzira na to koliko korisnik pazio na bateriju svoga laptopa, ona se i dalje s vremenom ”troši”, što znači da joj s vremenom opada vrijednost. Istina je da su današnje baterije na laptopima puno izdržljivije od recimo baterija sa prijenosnika otprije pet i više godina. No, bez obzira na to- baterije će se i dalje, kako vrijeme bude odmicalo, trošiti i njihova prvotna vrijednost će opadati.

Neka istraživanja su dovela do rezultata koja su pokazala kako će se kapacitet i vrijednost baterije sniziti i kako će opadati čak i ako korisnik uopće ne koristi bateriju na svome laptopu.

Čak i ako ste mislili što je moguće manje koristiti bateriju za rad svog prijenosnog računala i ako ste na takav način planirali ”uštedjeti” bateriju te joj na taj način produljiti vijek trajanja, to neće igrati neku veliku ulogu. Vijek trajanja baterije će i dalje nažalost s vremenom opadati.

 

laptop baterija

Koliko otprilike vrijednost baterije degradira?

Kako bih mogao na ovo pitanje odgovoriti sa, što je moguće preciznijim odgovorom, prije davanja odgovora potrebno je vidjeti rezultate istraživanja. Kada govorimo o istraživanju vijeka trajanja baterije i mogućnosti degradiranja svojstava baterije prijenosnog računala, puno je toga što se treba uzeti u obzir.

Na primjer, postoji nekoliko načina punjenja i pražnjenja baterije laptopa. Ovisno o tome na koji način punite, dopunjavate li ili ne te na koji način praznite bateriju svog prijenosnog računala baterija će se brže ili sporije degradirati.

Velika većina rezultata istraživanja pokazuju isto. Ako bi baterija stalno bila na 100%, to jest ako bi stalno bila napunjena do kraja i tako recimo jednu godinu, ako bi temperatura rada prijenosnog računala iznosila 25 stupnjeva Celzijevih, oko 40% sveukupnog kapaciteta baterije bi bilo izgubljeno.

Zbog ovoga će neki korisnici možda reći kako je onda bolje bateriju laptopa držati na manjem kapacitetu, jer ako 100% smanjuje sveukupan kapacitet, možda to smanjivanje neće biti tako snažno ako recimo bateriju napunimo do 70 ili 80%. Stvar nije u tome do koliko posto vi napunite bateriju svog laptopa. Glavna stvar koja utječe na vijek trajanja baterije te koliko će se svojstva baterije degradirati preko vremena jest – temperatura.

 

pregrijavanje laptopa

Temperatura, odnosno visoka temperatura je ”glavni protivnik” dugotrajnosti baterije na svim uređajima, pa tako i na prijenosnim računalima

Koje god istraživanje gledali i bez obzira na to koji test baterije pokušate napraviti uvijek ćete doći do sličnog zaključka: glavni protivnik dugotrajnosti, odnosno dužeg vijeka trajanja baterije na prijensnim računalima jest toplina. Ovo ne vrijedi samo za baterije prijenosnih računala već za sve uređaje koji koriste baterije.

Recimo ako bateriju napunimo do kraja, odnosno na 100%, nakon godinu dana ona će izgubiti sveukupno 6% od svog prvotnog kapaciteta. Ako pak bateriju držimo na 100% i ako laptop koji ju bude koristio bude radio na temperaturi od 60 stupnjeva Celzijevih, ta baterija će nakon jedne godine korištenja (pod uvjetom da taj laptop uopće ”preživi” takvo opterećenje) izgubiti oko 80% svog početnog kapaciteta.

Ovo je ogromna razlika i pokazatelj kako je upravo visoka temperatura glavni protivnik zdravlja baterije. Iz tog razloga, bez obzira do koliko posto vi odlučite puniti bateriju, ono što je najvažnije jest to da i ta baterija, a onda i laptop koji ju koristi bude adekvatno rashlađen.

 

čišćenje laptopa

Što možemo učiniti?

U slučaju da imate prijenosno računalo koje ne troši puno struje i koje generira malo topline, a uz to ono se nalazi u dosta prozračenoj prostoriji, u tom slučaju bi degradiranje baterije trebalo ići dosta sporo, bez obzira na to jeste li ju napunili do kraja i na kojoj temperaturi taj laptop radi (premda ”low-end” laptopi niti ne mogu raditi na temperaturama poput gamerskih laptopa).

Ako pak koristite ”high-end” ili gamersko prijenosno računalo koje se ”po defaultu” puno grije, vrlo je važno da vaše računalo bude adekvatno rashlađeno (pogotovo sada u mjesecima kada se i vanjska temperatura naglo povećava). U slučaju da iz svog laptopa možete na uobičajen način maknuti bateriju, učinite to, pogotovo za vrijeme igranja igara. U slučaju da vaš prijenosnik ima mehanički stavljenu bateriju ono što bi bilo od velike pomoći jest ”cooler” ili vanjski hladnjak.

Danas postoji jako velik broj modela vanjskih hladnjaka za prijenosna računala. Stavite ih ispod laptopa, odnosno vaš laptop stavite na hladnjak, utaknite ga u jedan od USB utora laptopa, uključite ga i uživajte u nižoj temperaturi.

Savjet za kraj, bez obzira do kolikog postotka odlučite puniti baterije svojih laptopa i bez obzira na to hoćete li laptope držati uključenima u struju stalno ili nećete ono na što trebate uvijek obratiti pozornost jest toplina. Adekvatna prozračenost i rashlađenost računala će vam itekako pomoći na duge staze.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here