Novi pametni telefoni dolaze na tržište svake godine. Ako niste Apple fan, onda će vam biti teško odlučiti se koji kupiti. Naravno, u trenutku kada vam zatreba novi telefon. No, zahvaljujući Samsungu, Googleu, Sonyju, Huaweiju, OnePlusu i drugima, imate more opcija i sami možete odlučiti koji brend želite, te kakav hardver vam je potreban. Nismo svi isti i nemamo svi iste potrebe.

Ali ako kupujete high-end mobitel, odnosno one najskuplje modele, onda želite da imaju određene mogućnosti, odnosno značajke, posebice kada govorimo o hardveru. U nastavku teksta je ono što bismo mi preporučili da pogledate prije kupovine takvog uređaja.

1) Dizajn i kvaliteta izrade

Kada planirate potrošiti više od 1000 eura na high-end uređaj, tada ne biste trebali raditi nikakav kompromis kada govorimo o dizajnu i kvaliteti izrade. Trebalo bi se raditi o mobitelu s vrhunskim ekranom bez ikakvog okvira oko ekrana (ili s najmanjim minimalnim mogućim), prednjom kamerom u malom “notchu” koji je minimalno primjetan, te s dobrim i čvrstim kućištem.

Kada smo već spomenuli kućište, danas su u ovom segmentu de facto standard mobiteli koji nemaju plastike. To znači da imaju metalni oklop, odnosno kombinaciju metala i stakla kako biste dobili onaj “premium” osjećaj dok držite mobitel u ruci. Morate imati osjećaj da “nema boljeg od toga”.

2) OLED ekran visoke rezolucije

OLED ili AMOLED ekranu su danas sastavni dio high-end uređaja. Točnije, sastavni su dio mobitela već nekoliko godina. Nažalost, neki proizvođači uređaja će “ubaciti” IPS ekrane da bi smanjili troškove proizvodnje, ali to nema vam bude “crvena zastava”. U ovom cjenovnom rangu, ne pristajte na ništa manje od AMOLED ekrana. Ti ekrani daju najdublju crnu boju, dok su ostale boje “živopisne” i dati će vam najbolje iskustvo korištenja mobitela.

Osim OLED panela, rezolucija je još nešto na što biste trebali obratiti pozornost. Nemojte uzimati ništa što ima manje od 1080p (full HD). Dapače, danas mnogi uređaji imaju i QHD ekrane (1440p), a Appleov iPhone 12 ekran ima puno veću gustoću piksela (i rezoluciju) nego većina uređaja na tržištu.

3) Visoka brzina osvježavanja ekrana

Brzina osvježavanja ekrana (engl. Refresh rate) je nešto što je danas dosta “popularno”. Ako planirate kupiti high-end Android mobitel, nemojte pristati na ništa manje od 120Hz. Ako ste ipak fan iOS-a i Applea, tada nemate izbora nego se pomiriti s refresh rateom od 60Hz. Nadamo se da će Apple to “ispraviti” s idućim modelom.

Iako ćete pomisliti da možda i nije tolika razlika između 60 i 120 Hz-a, vjerujte nam da je. Stavite dva mobitela jedan do drugog i scrollajte po nekoj web stranici. Odmah ćete vidjeti gdje je to “glađe” i gdje to bolje ide. Nešto je manja razlika ako prelazite s 90Hz na 120Hz, ali je i dalje vidljiva.

4) “Top of the line” procesor

Moćni procesor je ključni sastojak high-end mobitela, bez obzira radi li se o iPhoneu ili nekom Android uređaju. Vaš novi mobitel bi trebao imati procesor koji će bez problema odraditi svaki zadatak koji mu date. I to ne samo danas ili za mjesec dana, nego i za godinu-dvije. Zato biste trebali obratiti kakav procesor ima mobitel koji vas zanima.

S time na umu, Android flagship uređaji danas većinom koriste Qualcomm Snapdragon 888 s podrškom za 5G. Neke druge kompanije imaju svoje custom čipove (op.a. Na primjer, Google ima Tensor SoC-ove). Zato danas možete uzeti Qualcomm Snapdragon 888 kao referentnu benchmark točku, ali nemojte se nadati da svaki flagship ima točno ovaj model procesora.

S druge strane, novi Appleovi uređaji imaju svoj A14 Bionic čip koji je vrhunski i koji će godinama moći odrađivati svoje zadatke. Ako ništa, kod Applea uvijek dobijete ono najbolje što vam mogu ponuditi. S Androidom je to malo drugačije.

5) RAM-i za multitasking

Vaš idući telefon bi trebao imati još jednu mogućnost – trebao bi upravljati s više aplikacija bez ikakvih problema jedan duži period vremena. Naravno, govorimo o “multitaskingu”. Svi danas koristimo paralelno više aplikacija – Facebook, WhatsApp, Chrome, Twitter, Instagram… Zato danas Android flagshipovi imaju 8 ili 12 GB RAM-a. Naša preporuka je telefon s 12 GB RAM-a ako želite da dobro radi idućih par godina. 8 GB je sasvim dobro za prosječnog korisnika, ali ovdje vrijedi ona – “što više, to bolje”.

S druge strane, iPhonei ne trebaju tako velike količine RAM-a, jer je iOS optimiziran da drugačije koristi dostupne resurse. Ako ste napredniji korisnik, dovoljno vam je da vam iPhone ima 6 GB RAM-a, što ćete dobiti s novim modelima i bit ćete “sigurni” narednih par godina.

6) Napredna kamera

High-end flagship mobiteli bi trebali imati “ubitačni” setup kamera kojem mali broj modela može parirati. Ono što želimo reći je – ako volite slikati i radite puno slika, odaberite model koji ima naprednu kameru, vrhunski hardver u tom segmentu jer se on ne ugrađuje u one jeftinije modele. Zahvaljujući tehnologiji i višestrukim lećama, mobiteli su danas bliže nego ikada prije profesionalnim aparatima. Došli smo do točke kada nam MP-i više nisu važni, nego sama kvaliteta slika.

Naravno, DSLR-ovi su posebna sorta fotoaparata i mobiteli neće moći zamijeniti iste, ali tu govorimo o profesionalnim fotografima. Većina korisnika samo želi kvalitetne slike koje mogu napraviti sa svojim mobitelima, a ne da slike budu “zrnate” ili da ne mogu slikati na suncu. Nadalje, nije loše ni kupiti mobitel koji ima dobru kameru koja može slikati i u tamnijim uvjetima, odnosno po noći.

7) Što veći kapacitet baterije

Kapacitet baterije određuje koliko ćete moći koristiti mobitel s jednim punjenjem. Generalno govoreći, što je baterija veća, to bolje. Android i iOS drugačije upravljaju hardverskim resursima, te je teško uspoređivati iPhone i njihove baterije s Android modelima. iOS aplikacije su bolje optimizirane i troše manje baterije nego Android inačice. Ne sve aplikacije, ali velika većina.

Ako kupujete Android uređaj, probajte gledati da vam baterija ima barem 4000 mAh. Ako imate ekran sa 120Hz, onda bi baterija trebala biti kapacitetom i veća – barem 4500 mAh.

Spomenuli smo iPhonee. Oni imaju manje baterije. Recimo, Max modeli imaju baterije s 3600 mAh, dok manji modeli dolaze s 3000 mAh. To je minimalno koliko vam treba da mobitel možete koristiti od jutra do mraka. Naravno, govorimo o prosječnom korisniku. Ako se potrudite, mobitel možete isprazniti za par sati. Ali generalno govoreći, 3000 mAh je dovoljno da cijeli dan ne morate nadopunjavati mobitel.

8) In-display čitač otiska prsta

Ovo je nešto što možete gledati samo kod Android uređaja, jer ne postoje iPhonei koji imaju senzor za otisak prsta ugrađen u ekran mobitela. Barem ne zasad, ali tko zna što će donijeti iduća verzija iPhonea. No, vratimo se na Android telefone. Nama se ova mogućnost sviđa jer je odlična alternativa Androidovom otključavanju mobitela licem, koje ne radi dobro kao na iPhoneu. Apple FaceID radi gotovo pa savršeno.

Neki Android uređaji kao Google Pixel 5 još uvijek imaju čitač otiska prsta na stražnjoj strani mobitela, ali vrijeme je da to ostavimo u povijesti. Vrijeme je za bolje solucije. Odličan primjer ove implementacije su Samsung Galaxy S21 Ultra i OnePlus 9 Pro.

Naravno, ovo nije “must have” ali je “nice to have” opcija.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here