Nova računala, a samim time i novi operativni sustavi ne zahtijevaju previše truda oko bootanja ili pokretanja: sve što korisnik treba učiniti jest pritisnuti tipku, pričekati da se operativni sustav očita i to je to, spremni ste za rad. No jeste li se ikada zapitali što je to što se događa ”iza kulisa” unutar vašeg računala?

Što je ono što se događa s vašim računalom i operativnim sustavim svaki puta nakon što ga vi uključite? Zbog čega neke simbole ne možete staviti u ime datoteke? U nastavku ćemo nešto reći o ovome kao i o još nekim sitnicama i tajnama koje se tiču samih Windowsa, za koje vrlo vjerojatno niste znali.

 

evolucija windowsa


 

Restrikcije vezane uz imenovanje datoteka i mapa

Kliknemo desnim klikom na zaslon našeg računala, kreiramo novu datoteku ili mapu i odlučimo je imenovati, ali baš za vrijeme ispisivanja željene kombinacije brojeva, slova i simbola, otkrijemo da Windows ne dopušta upisivanje svega onoga što mi želimo. Zbog čega je to tako?

Znakovi kao što su /, * ili dvotočje se ne mogu upisati unutar oznake imena datoteka ili mapa. Razlog zbog čega je to tako jest zbog toga što to Windows ne dopušta, opet iz razloga na koji Windows obrađuje i imenuje datoteke.

Na primjer, Windows koristi c\ linkove radi lakšeg i jednostavnijeg razlikovanja direktorija. Korištenje cd (ili naredbe change directory) omogućuje točnije i preciznije određivanje datoteke koja se nalazi na lokalnom disku.

Na primjer: C:\Users\Tomislav\OneNote\PcChip\Windows Tricks.

No što bi se dogodilo ako bi se datoteka zvala Windows\Tricks umjesto Windows Tricks? Ako bismo to učinili i na taj način preimenovali datoteku, sustav bi u tom slučaju ”gledao” na Tricks kao na datoteku koja se nalazi unutar mape koja se zove Windows.

Možete samo zamisliti koji kaos bi nastao zbog ovakvog imenovanja ili preimenovanja mapa i datoteka, što je upravo jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg računalo ovo ne dopušta.

 

 

Mapa se ne može preimenovati da unutar svog imena sadrži naziv Con

Osim što Windows ne dopušta neke likove i simbole da se nalaze unutar imena datoteka i mapa, ono što Windows isto tako ne dopušta jest određene riječi ili dijelove riječi. Neke od tih riječi, odnosno naziva su CON, AUX, LPT1. Glavni razlog zbog kojeg Windows ne dopušta korištenje ovih riječi jest zato što su te riječi već ”rezervirane” za buduće potencijalno korištenje od strane sustava za neke situacije.

 

windows mape
Windows Vam neće dozvolit da napravite mapu pod nazivom CON, AUX, LPT1

 

Recimo, CON je tipkovnica i služi za opisivanje i prikaz funkcionalnosti, AUX se odnosi na uređaje koji koriste serijske utore, dok je LPT1 kod koji se koristi za usporedan utor za pisač.

Da korisnik nekim slučajem može kreirati datoteke koje bi unutar sebe imale ove riječi, to ne bi bilo dobro za sustav jer u tom slučaju Windows ne bi mogao odrediti odnosi li se ta riječ na određenu datoteku ili funkciju koja je već unaprijed određena u sustavu.

Ovo je u stvari nešto slično riječima koje su unaprijed određene od strane sustava unutar programskog jezika. I ondje je isto slučaj- korisnik ne može koristiti određene riječi iz razloga što te riječi već imaju određeno značenje.

 

Recycle-Bin-windows-10-Desktop

 

Što se dogodi s mojom datotekom nakon što je obrišem?

Kako radimo određene stvari na našim računalima, tako se i postupno gomila količina nepotrebnih datoteka i mapa koje onda treba obrisati. Brisanje datoteka je jednostavno: jedino što korisnik treba učiniti jest označiti željenu datoteku i pritisnuti Delete na tipkovnici. Načina brisanja stvari s računala ima nekoliko.

Ipak, nakon pto obrišemo datoteku, što je ono što se uistinu dogodi s tom datotekom? Pod uvjetom da niste onemogućili postojanje koša za smeće unutar Windows OS-a koji je instaliran na vašem računalu, odmah nakon što se nešto obriše na klasičan način, koš za smeće je prvo mjesto gdje će ta datoteka ići.

Nije loše imati omogućen koš za smeće, pogotovo iz razloga što se ponekad zna dogoditi da obrišemo datoteke za koje u početku mislimo da nisu toliko važne, da bi se kasnije ispostavilo da su ipak- važne. Ako imate koš za smeće (ili Recycle Bin), čak i ako nešto što ste obrisali želite vratiti natrag, to možete učiniti ako kliknete na opciju Vrati ili Restore.

No, čak niti nakon što ”očistite” koš za smeće i ispraznite ga, datoteke koje su se ondje nalazile neće odmah biti ”potpuno obrisane.” Ako ste i obrisali datoteke iz koša za smeće još uvijek ih možete vratiti uz pomoć nekih programa ili aplikacija. To je tako zbog toga što te datoteke još uvijek postoje na računalu, samo što ih je računalo, odnosno Windows označio kao datoteke koje su spremne za prepisivanje.

Ako zaista želite obrisati datoteke i očistiti lokalni disk vašeg računala, ono što trebate učiniti jest prepisati taj disk s novim datotekama ili ponovno instalirati svježu verziju Windowsa.

 

windows Program Files (x86)

 

Zbog čega postoji odvojena mapa koja se zove Program Files (x86)?

Ako ste nabavili 64-bitnu verziju Windows OS-a, onda ćete vidjeti da na istom lokalnom disku (najčešće C) na kojem je instalirana verzija Windowsa postoji folder koji se zove Program Files (x86). Taj folder služi za posebno odvajanje i posebno instaliranje aplikacija i programa koji su kompatibilni sa 32-bitnom verzijom operativnog sustava. Pitanje se postavlja – zbog čega i 32-bitni i 64-bitni programi ne mogu biti instalirani zajedno u jednoj mapi?

Odgovor leži u .dll datotekama. S obzirom da je 32-bitna verzija programa postojala prije 64-bitne i s obzirom da 32-bitna verzija programa koristi .dll datoteke koji rade na drugačiji način od onih 64-bitnih, ono što će osigurati to da Windows OS funkcionira na najbolji mogući način jest da ovi programi budu raspoređeni u dva odvojena foldera. Na taj način i 64-bitni i 32-bitni programi mogu raditi normalno i nesmetano na istom računalu i unutar istog operativnog sustava bez da u tom radu ometaju jedne druge.

 

škola windowsa

 

Windows je nevjerojatan operativni sustav. Iako se nama često može činiti da je sve ono što se događa na zaslonima naših računala jednostavno, istina je drugačija. Za pokretanje samo jednog programa, Windows treba unutar sebe pokrenuti čitav niz pod-programa i naredbi. Ako samo jedna od njih ne radi kako treba, postoji opasnost da čitav operativni sustav ne radi kako treba.

S obzirom da je svaki novi Windows OS kao jedan novi ocean mogućnosti i tajni, otkrivanje svake nove nas još više uči o tome kako uopće funkcionira Windows, a upravo je znanje ključ i odgovor na sva pitanja.

Piše: A.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here