”Scroll” na mišu ne radi. Što mogu učiniti?

Miševi mogu ili biti optički ili mogu biti kuglični. Osim toga, moševi mogu biti žični ili bežični. No bez obzira na to kakav miš koristili, svaki miš (osim onih starih od prije petnaest godina) koristi i kolo ili popularno ”scroll” tipku, koja osim što služi kao tipka, služi i za listanje.

Ponekad se može dogoditi da scroll tipka otkaže u potpunosti ili djelomično. Ako ona otkaže ili ako pokazuje znakove otkazivanja, to se može vidjeti po tome što listanje ili ”scrollanje” postaje otežano ili po tome što ono ”preskače.” Najčešći uzroci otkazivanja scroll tipke miša jest prašina i prljavština koja se ondje nakupila za vrijeme korištenja, pogotovo ako miš koristite nekoliko godina.

Što se može učiniti ako scroll tipka prestane funkcionirati? Kako se može otkloniti ovaj problem? Nešto više o tome ćemo reći malo kasnije. Prije nego što počnemo s objašnjavanjem toga kako otkloniti probleme koji su nastali sa scroll tipkom trebalo bi nešto reći i o tome na koji način zapravo scroll tipka sama po sebi funkcionira.

 


 

Kako uopće funkcionira scroll tipka

S obzirom da je scroll tipka zapravo jedno malo kolo koje se okreće, način na koji ova tipka funkcionira je poprilično jednostavan. Scroll kolo možemo zamisliti kao pravo kolo koje nije spojeno na svim stranama nego je isprekidano. S obzirom da je jedan dio kola vidljiv i nalazi se nadohvat ruke korisnika, drugi dio kola se nalazi unutar miša.

Svaki puta kada korisnik prstom počne listati, to jest povlačiti scroll tipku prema dolje ili gore, unutar miša se aktiviraju maleni laserski senzori koji odmah odašilju signal. Postoje dva senzora koji se nalaze nasuprot jedan drugome, a s obzirom da je kolo isprekidano, a ne ”popunjeno”, infracrvena zraka koju ti senzori šalju jedan prema drugome je isto tako isprekidana.

 

kako radi scroll na miševima

 

Nakon svakog pokreta prstom i nakon svakog scrollanja, ovisno o tome koliko je to listanje brzo ili sporo, senzori odašilju zraku jedan prema drugome nakon čega se ta zraka procesuira posebnim vodičem koji onda vodi tu zraku prema računalu. Ako je zraka uspješno odašiljana i ”uhvaćena” vodičem, to će se vidjeti na zaslonu računala po tome što će akcija koju je korisnik poduzeo biti izvedena (recimo listanje stranice PC Chip povlačenjem scroll tipke prema dolje).

 

Što je ono što izravno uzrokuje otkazivanje scroll tipke?

S vremenom, kako korisimo miš, tako raznorazne čestice, od čestica prašine, do različitih mrlja koje mi prenesemo na miš s naših ruku dospiju do unutrašnjosti miša, pa tako i do dijela gdje se nalazi scroll tipka. Ako se u dijelu miša gdje je scroll tipka, odnosno ondje gdje se nalaze infracrveni odašiljači, nakupi dovoljno prljavštine, infracrveni signal više neće moći ”putovati” do vodiča uopće ili će to ići otežano, što se onda rezultirati nemogućnošću scrollanja.

Nemogućnost scrollanja ilo otežano scrollanje pogotovo može biti nezgodno u situacijama u kojima korisniku puno toga ovisi o tome je li korisnik u mogućnosti dovoljno brzo scrollati (recimo u pucačinama tipa Call of Duty ili Battlefield). Ako primijetite da vaša scroll tipka radi ili otežano ili da ne radi uopće vrijeme je da se nešto poduzme. Ako sve ostale tipke na mišu rade normalno, to znači da je problem samo u scroll tipki i to je znak da se nešto treba učiniti. Što se sve može učiniti i kako se može riješiti ovaj problem?

 

otvaranje miša

 

Prvo što treba učiniti jest rastaviti miš

Scroll tipku se može očistiti i protoke senzora se može osloboditi samo na način da se miš rastavi na sastavne dijelove. Ipak, ako niste sigurni kako ovo učiniti bez da uzrokujete više štete nego što biste mogli učiti dobroga, možda bi bilo najbolje da se savjetujete s nekime tko je to već radio ili da vam ta osoba to i učini. Rastavljanje miša nije komplicirana, ali je delikatna stvar i ako niste sigurni, bolje je stvar prepustiti u ruke nekome za kog znate da ”zna znanje.”

Ovisno o tome kakav miša imate (žičan ili bežičan), prva stvar koju ćete trebati učiniti prilikom rastavljanja miša jest to da izvadite bateriju. Baterija i njezin utor su vidljivi u svakommišu koji zahtjeva bateriju (znači za sve bežične miševe), tako da je prvi korak- vađenje baterije.

 

kako otvoriti miša

 

Drugi korak je pronalazak vijaka na mišu. Vijci se uvijek nalaze na stražnjoj strani miševa i gotovo uvijek su skriveni na načn da su prekriveni gumenim ili plastičnim malenim poklopcima koje je moguće relativno lako pronaći. Nakon što ste pronašli poklopce, nježno ih odvojite. To možete učiniti uz pomoć malenog odvijača. Samo pazite da ovaj postupak radite dovoljno nježno, ali opet i dovoljno snažno tako da odvojite svaki poklopac.

Nakon toga možete krenuti sa odvijanjem vijaka. Svak miš ima barem četiri vijka koje je potrebno nježno odvinuti ne bi li došli do onog dijela do kojeg želimo doći, a to je unutrašnjost miša.

Još jedna stvar na koju treba pripaziti, a ona se odnosi na statički elektricitet. Statički elektricitet može vrlo štetno djelovati na unutrašnje električne dijelove miša, tako da prije nego što počnete raditi bilo što s nekim od unutrašnjih dijelova (u ovom slučaju sa scroll tipkom), pazite da poduzmete sve potrebne mjere opreza tako da ne učinite veću štetu od one koja je bila.

 

kotač za scrollanje u mišu

 

Sada kada smo došli do kotača za scrollanje, vidjeti ćete uzroke otežanog rada ili ”nerada” uopće, odnosno vidjeti ćete da je prostor oko scroll tipke prljav. Tu prljavštinu se može očistiti na različite načine, s time da naravno opet trebate paziti na to da ne učinite veću štetu od one koja je bila. Kompresirani zrak je odlična stvar ovdje i nešto što će na vrlo jednostavan i brz način ”otpuhati” sve čestice prljavštine ili prašine.

Visokopostotni alkohol isto tako može pomoći u čišćenju, pogotovo ako vidite da je untrašnjost vašeg miša prekrivena masnijim mrljama. Nakon što ste završili postupak čišćenja, sklopite ga i to je to. Sve bi trebalo raditi kao i prije.

 

Što ako scroll tipka i dalje ne radi?

U slučaju da nakon čišćenja unutrašnjosti miša i prostora oko scroll tipke ona i dalje ne radi ili radi otežano, problem je vjerojatno ”dublje” prirode. Ako se radi o starijem mišu ili o mišu kojeg ste imali već duži niz godina, to nije nikakvo iznenađenje. U svakom slučaju, vrijeme je za zamjenu miša i za kupovinu novog (koji su najbolji miševi po našem izboru možete pročitati ovdje).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here