Vaš pametni telefon (bez obzira bio li on iOS ili Android uređaj) je puno toga: on je jedna od vaših najdražih i najkorisnijih stvari, vaš uređaj ‘govori’ to tko ste vi i isto tako vaš uređaj može biti mjesto na kojemu ćete pohranjivati neke od svojih tajni.

I da stvar bude ‘bolja’, dosta nas nažalost ne zna kako na pravilan način zaštititi svoj uređaj ili ako znamo kako ga zaštititi onda radimo neke pomalo lude i nelogične stvari zbog kojih naši uređaji mogu biti oštećeni. Što je ono što nikako ne bismo trebali propustiti učiniti sa našim Android uređajima kao i stvari koje ne bismo nikako trebali činiti- pročitajte u nastavku.

 

ZAKLJUČAVANJE EKRANA NA ANDROIDU


 

  1. Ne zaboravite zaključati zaslon svog uređaja

Što više toga radimo na našim uredajima i što više toga pohranjujemo u naše uređaje, to je potencijalna šteta u slučaju da se netko dokopa našeg uređaja veća. Baš iz tog razloga jako korisna, jednostavna i dobra stvar koju svaki korisnik može vrlo lako učiniti na svom uređaju jest da ga zaključa. Zaključavanje zaslona uređaja je stoga prva stvar koju niti jedan korisnik Android uređaja ne bi smio propustiti napraviti.

 

  1. Ne zaboravite nadograđivati vaš uređaj

OK, ponekad je teško imati evidenciju oko toga kad smo točno zadnji puta nadogradili neku aplikaciju ili cijeli operativni sustav naših uređaja, no činjenica je da nadograđena aplikacija i da nadograđeni operativni sustav značajno doprinose boljem radu naših Android uređaja.

To znači da vrlo vjerojatno novije verzije aplikacija i operativnog sustava imaju nešto što starije verzije nemaju i zbog čega će vaš uređaj raditi bolje. Držati uređaj ”up-to-date” ili sa svim nadogradnjama na vrijeme je vrlo važno i nešto što ne bismo smjeli propuštati učiniti.

 

PUNJENJE MOBITELA

 

  1. Punite svoj uređaj preko USB kabela kojeg ste dobili s uređajem

Iako je ovo vrlo jednostavno i logično, stvar je u tome da se ponekad zna dogoditi da naše Android uređaje ne punimo preko njihovih punjača, već na način da ih utaknemo u računala.

Ovo nije dobra ideja, najviše iz razloga što USB utor na našem računalu ne služi za punjenje mobitela (odnosno to mu nikako nije prvotna namjena), već za prijenos podataka s mobitela na računalo i obrnuti. Osim toga, punjenjem preko USB utora računala naš uređaj se nikada neće moći napuniti jednako kao kada se puni preko svog punjača.

 

backup androida

 

  1.  Ne zaboravite na sigurnosnu kopiju

Sigurnosne kopije (ili kreiranje backupa) je nešto što svaki korisnik treba učiniti s vremena na vrijeme. Što vrijeme više prolazi i što duže i više koristimo naš mobitel, u njemu će se nalaziti sve više stvari koje će nam biti važne. To znači da se isto tako potencijalan rizik od gubitka tih stvari isto tako povećava.

Ne trebate izgubiti svoj mobitel ili da vam ga netko ukrade. Dovoljno je da slučajno, greškom obrišete neke aplikacije, fotografije ili video i to je to. Da biste to spriječili i da biste napravili kopiju svega onoga do čega vam je posebno stalo, a da se nalazi na vašem mobitelu- s vremena na vrijeme napravite sigurnosnu kopiju tih stvari. Ako se i nešto dogodi, kopija je tu i nema straha.

 

  1. Nemojte sve pohranjivati online

Iako je ovakav način pohranjivanja stvari sve popularniji i sve rašireniji, pogotovo među novijim i mlađim korisnicima, pohranjivanje stvari (fotografija i ostaloga) na mrežnim pružateljima usluga pohranjivanja (kao što je na primjer Cloud) ima isto tako i svojih nedostataka.

Što ako se nešto neočekivano dogodi sa vašim Cloud pružateljem usluga? Pohranjivanje na servise kao što je Cloud nije loša stvar, no preporučuje se da takav način pohranjivanja bude privremen.

 

pregrijavanje mobitela

 

  1. Ne dopustite da se vaš Android uređaj pregrije

Svi mi smo svjedočili ‘nekim tamo’ pričama o ‘nekim tamo’ eksplodirajućim ili pak samozapaljujućim mobitelim za koje se kasnije saznalo i otkrilo da je uzrok tim problemima bio dotok struje iz baterije u uređaj. Pregrijavanje je loša stvar za svaki elektronički uređaj, bez obzira radi li se o pametnom telefonu, prijenosnom ili stolnom računalu, automobilu i sl. i to je nešto što je svima nama jasno.

No nekad se zna dogoditi da trebamo prijeći ”još samo ovaj level” u nekoj igrici ili da trebamo odgledati još samo ovaj video u HD kvaliteti nakon čega ćemo uređaje ostaviti da se ‘ohlade’. Mislim da niti igrica niti video neće nikamo otići ako naše uređaje ostavimo sat-dva da se ohlade i ‘odmore’ (što je preporučljivo pogotovo sada kad se polako bliži ljeto). Spriječite sve eventualne probleme i rizike i dopustite da se vaš uređaj odmori i ohladi.

 

  1. Ne zaboravite zaštititi zaslon vašeg uređaja

Zasloni uređaja su nešt obez čega niti jedan uređaj ne može. Baš iz tog razloga zasloni uređaja su najviše pogodni oštećenjima, ogrebotinama i svemu onome što na njih može negativno utjecati. Zato bi bilo dobro zaštititi zaslon uređaja.

Iako većina današnjh uređaja ima drugačija stakla od onih uređaja otprije (pogotovo zbog mnogih načina zaštite samih stakala), dodatna zaštita nikada nije na odmet, pogotovo što se pametnih telefona tiče. Kaljena stakla se danas mogu nabaviti po vrlo povoljnoj cijeni i preko interneta i odlaskom u neke od trgovina.

 

android i vlaga

 

  1. Čuvajte svoj uređaj od različitih tekućina (od kiše pogotovo)

U redu, ako vaš uređaj ima IP67 ili IP68 certifikate onda ovo možete preskočiti. No ako vaš uređaj nije vodootporan, pripazite na ovo. Iako nekoliko kapljica kiše ili vode općenito ne može naštetiti vašem uređaju, činjenica da ste ga ispustili u čašu vode, kave ili da vam je uređaj pokisnuo nikako nije dobar znak.

 

  1. Pazite odakle skidate aplikacije

Google Trgovina je, uz sve prednosti i nedostatke ipak još uvijek najpouzdanije mjesto odakle svaki korisnik može pronaći i skinuti aplikacije koje želi. Osim što je aplikacija u Google Trgovini mnoštvo i svakoga dana ih je sve više, najbolja stvar u vezi njih jest ta što se sve aplikacije provjeravaju prije nego što ih Google odluči staviti na svoje stranice. Ako odlučite skidati aplikacije sa nekih drugih izvora i stranica izlažete se velikom riziku od toga da neka aplikacija koju skinete ima neki malware.

 

Ovi bi bilo devet ”za i protiv” ili onoga što biste trebali i onoga što ne biste trebali raditi s vašim Android uređajima. Jesmo li nešto propustili? Svoja mišljenja nam napišite u komentarima ispod.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here