U posljednje vrijeme, a najviše u posljednjih nekoliko godina su milijarde dolara utrošene na poboljšavanje mrežne pokrivenosti diljem svijeta. Iako se čini da je kod nas situacija što se tiče mrežne pokrivenosti ista već deset godina, istina je da se stvari ipak mijenjaju nabolje, što se može vrlo lako može vidjeti, pogotovo ako odete u neko ruralno područje u kojem je inače mrežna pokrivenost slabija.

Naravno, hoće li neki uređaj imati negdje signal ili neće isto tako ovisi i o uređaju. Ako pružatelj usluga pokriva određeno područje, a uređaj nema dobar primatelj signala, bez obzira na pokrivenost, signal će jednostavno biti slab ili ga uopće neće biti. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju.

No, bilo kako bilo postoj i nešto što se zove Wi-Fi poziv i Wi-Fi slanje poruka. Radi se o mogućnostima pomoću kojih korisnik može uspostaviti poziv ili poslati poruku sa bilo kojeg mjesta na kojemu postoji mogućnost spajanja na Wi-Fi mrežu.

O čemu se točno radi? Što su to Wi-Fi pozivi (i Wi-Fi poruke) te kako ovakav način komunikacije uopće funkcionira? Više o tome možete saznati u nastavku.


 

Uspostava poziva bez potrebe ikakve druge, pomoćne aplikacije

Prva stvar kojutreba znati vezano uz Wi-Fi pozive jest ta da uspostava ovakvog poziva ne zahtijeva od korisnika nikakvo posebno ulogiravanje niti bilo kakvu posebnu aplikaciju. Ono što isto tako treba napomenuti jest to da Wi-Fi pozivi nisu nešto što svaki pametni uređaj ima kao mogućnost u sebi, što znači da na ovo treba obratiti posebnu pozornost.

Ono na što neki korisnici možda nisu obraćali preveliku pozornost jest to da je Wi-Fi pozive moguće obavljati preko nekih aplikacija kao što su Skype, WhatsApp ili čak Google Hangouts. No Wi-Fi pozivi preko tih aplikacija bi bili pozivi preko third-party pružatelja usluga, a ne preko pružatelja usluga mreže.

 

tmobile_wifi_telefoniranje

 

Prednosti Wi-Fi poziva u usporedbi sa ”običnim” uspostavama poziva

Postoje neke vrlo primjetne prednosti kod korištenja Wi-Fi poziva, ako se oni ostvaruju preko pružatelja usluga, a ne preko third-party pružatelja. Jedna od tih prednosti se odnosi na to da svoj popis kontakata koji se nalaze na vašem uređaju kao i biratelj brojeva možete koristiti na isti ili na sličan način kao što biste ih koristili da radite uobičajen poziv preko mobitela, što će vam uvelike uštedjeti i vrijeme, a i poštedjeti će vas zbunjenosti do koje može doći.

Druga od više prednosti koje korisniku daje ostvarivanje Wi-Fi poziva jest to da postoji gotovo pa bezgranična mogućnost prebacivanja signala između vašeg uređaja i Wi-Fi zvanja. U slučaju da vaš uređaj izgubi signal, istog trenutka će se vaš uređaj prebaciti na iduću dostupnu Wi-Fi konekciju bez potrebe dodatnog ukucavanja brojeva ili podataka.

 

Kada je najbolje koristiti Wi-Fi pozive?  

Kada točno koristiti Wi-Fi pozive? Najočitiji odgovor na ovo pitanje koji je ujedno i najlogičniji glasi- u slučajevima u kojima ne postoji signal pružatelja usluga ili je on slab i previše nestabilan da bi mogao omogućiti ”normalno” ostvarivanje poziva. Recimo nalazite se u nekoj zgradi u kojoj je povezivost slaba ili nikakva.

Pružatelj usluga vam u tom slučaju neće puno pomoći. No ako u blizini postoji Wi-Fi signal i ako vaš uređaj može ostvariti Wi-Fi poziv, a vi ste u situaciji kada trebate ostvariti neki hitan poziv, ostvarivanje poziva preko Wi-Fi mreže je savršeno rješenje.

 

wifi telefoniranje

 

Je li ostvarivanje Wi-Fi poziva u cijelosti besplatno?

Odgovor na ovo pitanje je u biti dvostran: ako Wi-Fi pozive uspostavljate u državi u kojem ste registrirani kao korisnik (recimo, korisnik ste nekog od hrvatskih pružatelja usluga i nalazite se bilo gdje u Hrvatskoj), naplata Wi-Fi poziva ne postoji.

Nadalje, Wi-Fi pozivi se mogu koristiti čak i onda kada želite zvati broj za hitne slučajeve (112), u slučajevima kada vam je potrebna policija, vatrogasna služba ili hitna pomoć. Ovo se mijenja ako se nalazite u inozemstvu, pogotovo izvan zemalja Europske Unije, jer se u tom slučaju naplate poziva putem Wi-Fi konekcije naplaćuju.

Znači, imajte na umu gdje se nalazite. S obzirom da su se unutar cijele Europske Unije u posljednjih nekoliko mjeseci događale neke promjene, barem što se naplate poziva i uspostava istih tiče, to imajte na umu. Isto tako, trebate imati na umu i to da ako se nalazite unutar zemalja u susjedstvu, a želite ostvariti Wi-Fi poziv prema Hrvatskoj, poziv će se naplatiti prema cijenama pružatelja usluga.

Druga stvar koju treba ovdje reći jest da Wi-Fi pozivi nemaju podršku za TTY uređaje.

 

wifi pozivi

 

Kako omogućiti ostvarivanje Wi-Fi poziva

Da biste uopće mogli koristiti mogućnost poziva preko Wi-Fi konekcije, ovu opciju prvo trebate uključiti. To možete napraviti na sljedeći način: ako posjedujete iOS uređaj, idite pod Settings – Phone – Wi-Fi Calling. Na ovome zaslonu omogućite opciju ”Wi-Fi Calling on This Phone” u smjeru ”On.” Stvar je u tome da je na većini iOS uređaja uspostava Wi-Fi poziva onemogućena ”po defaultu.”

Uključivanje i omogućivanje Wi-Fi poziva na Android uređajima ovisi o pružateljima usluga, o tome koju verziju Android operativnog sustava koji pojedini uređaj ima te o kojem uređaju se radi. U velikoj većini slučajeva, Wi-Fi pozive i njihovu mogućnost uključivanja se može pronaći pod postavkama koje su zadužene za uključivanje bežičnog spajanja i/ili pod postavkama uređivanja mreža (još preciznije, Wi-Fi pozivi se najčešće mogu pronaći pod opcijama ”Više” ili More ili pod opcijama ”Više mrežnih postavki” ili More Network options).

Nakon što ste pronašli opcije za Wi-Fi pozive na svom Android uređaju, omogućite ju. Za više informacija u vezi omogućivanja Wi-Fi poziva možete isto tako kontakirati svog pružatelja usluga.

 

Kakva je situacija kod ostalih uređaja?

Ako vaš pružatelj usluga podržava Wi-Fi pozive preko uređaja koji se mogu spojiti preko iClouda, to u biti znači da vi bez problema možete primati i ostvarivati Wi-Fi pozive i na te uređaje (radi se o uređajima tipa iPad, AppleWatch i Mac).

Zahvaljujući mogućnostima Wi-Fi poziva, loš signal pružatelja usluga više nije problem. Bez obzira na to koliko signal vašeg pružatelja usluga iz nekog ralzoga bio slab ili ako ga uopće nema, sada sve vaše pozive možete ostvariti preko Wi-Fi konekcije. Sve dokle god u blizini imate stabilnu Wi-Fi internet konekciju (i dokle god vaš uređaj podržava mogućnost ostvarivanja Wi-Fi poziva) spremni ste.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here