Što je to sustavno rezervirana particija i može li je se obrisati?

Tri novije verzije Windows operativnog sustava, točnije Windows 7, 8 i 10 imaju nešto što prijašnje verzije Windowsa nisu sadržavale. Radi se o nečemu što se zove ”System Reserved” particija. Ta particija se stvara svaki puta nakon što korisnik instalira svježu verziju Windowsa na disk na kojemu prije nije bila nikakva verzija Windowsa instalirana.

Ono što je isto tako kod Windowsa uobičajeno jest to da Windows normalno ne označava slova diskovima, odnosno particijama koje odvoji kao sustavno rezervirane ili ”System Reserved” tako da je takvu particiju moguće vidjeti samo u slučajevima kada korisnik pokrene program poput Disk Managementa ili nešto slično.

 

System Reserved


 

Kada su se korisnici po prvi puta upoznali sa System Reserved particijom?

System Reserved particija je, kao što smo već rekli, po prvi puta uvedena s Windowsima 7, tako da ovo nećete vidjeti niti u jednoj prijašnjoj verziji Windows operativnog sustava (pod uvjetom da netko koristi prijašnje verzije Windowsa). Izuzev toga, System Reserved particija je isto tako bila prisutna i u Windows Serverima 2008 R2 kao i na svim idućim, novijim verzijama Windows Servera.

 

Koja je u stvari važnost System Reserved particije?

Baš kao i sve ostalo što postoji unutar nekog operativnog sustava, tako i System Reserved postoji unutar Windowsa s određenim razlogom. System Reserved particija postoji zapravo zbog dva glavna razloga:

Prvi razlog je Boot Manager i konfiguriranje pokretanja Windowsa. To znači ukratko da svaki puta kada se računalo, odnosno računalni sustav ”boota” ili pokrene, Windows Boot Manager odmah očitava podatke koji su potrebni za uspješno pokretanje sustava iz dijela podataka koji se zove BCD  Boot Configuration Data (ili konfiguriranje pokretanja operativnog sustava).

Boot Configuration Data

 

Svako računalo koje ima unutar sebe instaliran neki od tri novije inačice Windowsa funkcionira na takav način da prilikom svakog pokretanja i podizanja operativnog sustava sve ”započinje” iz System Reserved particije.

 

Manage Bitlocker

 

Drugi razlog zbog čega je postojanje System Reserved particije jako važno jest BitLocker enkripcija diska. Ako se bilo kada odlučite na enkripciju ili kodiranje diska putem BitLocker enkripcije, System Reserved particija je tu da vam u tome pomogne. Stvar je u tome da System Reserved particija sadrži sve one prijeko potrebne podatke i datoteke koji su nužni za pokretanje računala, odnosno računalnog sustava.

 

Bitlocker

 

Računalo prilikom podizanja sustava sustav podiže na način da podigne nekriptiranu System Reserved particiju nakon čega dekodira glavni drive diska koji je kriptiran i kao treći korak- započinje s podizanjem enkriptiranog sustava Windowsa.

System Reserved particija je nužna i prijeko potrebna ako želite koristiti BitLocker enkripciju diska, koja bez System Reserved particije jednostavno ne može funkcionirati.

 

kreiranje System Reserved particije

 

Kada točno Windowsi stvaraju System Reserved particiju?

System Reserved particija se obično kreira prilikoom instalacije operativnog sustava i to malo prije nego što instalacijski proces odredi prostor koji je potreban i koji će biti određen kao glavna sustavna particija.

Prostor koji System Reserved particija zauzima na disku varira naravno od verzije operativnog sustava kojeg korisnici imaju instaliranog na računalu. Windows 7 tako zauzima 100 Megabajta, kod Windowsa 8 je to 350, a kod Windowsa 10 je to 500 Megabajta prostora unutar diska.

 

Možemo li i ono što je najvažnije – trebamo li brisati System Reserved particiju s naših računala?

Neki korisnici se vjerojatno pitaju je li ovo moguće učiniti i ono što je još važnije – trebamo li obrisati System Reserved particiju. Najveći broj stručnjaka na ovome polju će vam savjetovati da je najbolje da se System Reserved particija ne briše nego da se ostavi da bude ondje gdje je.

Ono što je zanimljivo jest da Windows operativni sustav ”namjerno” skriva ovu particiju te kako postoji razlog zbog kojeg Windows prilikom instalacije ne kreira nikakvo slovo za ovu particiju. Stvar je u tome da velik broj korisnika čak niti ne primijeti da imaju System Reserved particiju unutar svog računala i unutar svog Windows OS-a.

Situacija kada to primijete jest uglavnom onda kada pokrenu neki od programa ili aplikacija koji služe za skeniranje ili čišćenje diskova ili drivea (odnosno particija koje su unutar Windowsa označena sa recimo Local disk C).

 

Windows Bitlocker Windows 10

 

Još jedan razlog zbog kojega je dobro i poželjno ostaviti System Reserved particiju ”na miru” jest BitLocker. Ako ga ikada poželite koristiti u budućnosti, System Reserved particija će vam itekako trebati.

 

Ako ne želite System Reserved particiju možete jednostavno onemogućiti kreiranje iste prilikom instalacije

Ako ipak ne želite da Windows prilikom instalacije kreira System Reserved particiju, to možete učiniti prilikom instalacije. Umjesto da Windows sam prilikom instalacije kreira svoju particiju koja bi inače bila kreirana iz neoznačenog prostora (unallocated space), ono što korisnik može učiniti jest da sam kreira novu particiju koja će zauzeti cijeli neoznačeni prostor.

Prilikom instalacijskog procesa, vi odaberite gdje želite da se Windows instalira (unutar prostora kojeg ste označili). Nakon toga će Windows ”vidjeti” da jednostavno nema dovoljno mjesta za kreiranje System Reserved particije nakon čega će se Windows instalirati na jednu particiju.

 

”Brisanje” već kreirane System Reserved particije

Postoji mogućnost da korisnik makne već kreiranu System Reserved particiju čak i nakon što je ona stvorena prilikom instalacije Windowsa. Ono što nije moguće jest to da korisnik samo obriše System Reserved particiju. Razlog zbog čega nije moguće samo obrisati tu particiju jest zbog toga što su svi podaci koji su potrebni za podizanje sustava spremljeni unutar System Reserved particije. Ako samo obrišete ovu particiju, Windows se više neće moći na ispravan način ”bootati” ili podići.

Da biste maknuli System Reserved particiju, prva stvar koju trebate učiniti jest prebaciti glavne podatke koji su zaduženi za bootanje Windowsa iz System Reserved particije u glavnu particiju Windows sustava. Ovo je u stvari dosta kompliciran postupak iz razloga što uključuje ”prčkanje” po Registryju, kopiranje različitih datoteka, nadogradnja NCD-a i postupak prilikom kojeg će glavna particija sustava postati aktivna particija.

Microsoft ne preporučuje ovakve postupke, što je logično jer jedna pogreška može dovesti do toga da vam Windowsi više neće funkcionirati kako treba. Ono zbog čega ja osobno ne preporučujem ovaj postupak jest što jednostavno nije vrijedno. Dobiti ćete nekoliko stotina Megabajta slobodnijeg prostora s time da je  rizik da izgubite cijelu instalaciju Windowsa i da vam nakon ovakvog postupka Windows ne radi kako treba jednostavno previsok.

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here