Streaming je vrsta tehnologije koja se koristi za dostavljanje različitih vrsta podataka na računala i pametne telefone preko interneta. Streamingom se prebacuju podaci (najčešće su to audio i video datoteke) i to različite vrste njih. U nastavku ovog članka ćemo nešto reći o tome što streaming kao takav jest te kako on funkcionira u životu jednog, ”casual” internetskog korisnika.

 

Postoje dvije ”vrste” skidanja podataka

Kako bismo bolje shvatili što streaming uopće jest i što se njime radi, potrebno je naučiti i ponešto o tome kako svi podaci koji dolaze na naše uređaje ondje dolaze. Naravno, sve što želimo imati na našim uređajima (računalima i pametnim telefonima) dobit ćemo ako ih skinemo s interneta. Skidanje ili na engleskom ”download” je način kako sve one aplikacije, pjesme, filmove, igre i ostale vrste datoteka s interneta možemo prebaciti recimo na naša računala. Za tu svrhu postoje dvije ”vrste” skidanja podataka. Jedna se naziva ”progresivno skidanje”, a druga ”streaming”.

Iako je streaming najbrži način kako možemo doći do internetskog sadržaja, to nije i jedini način. Progresivno skidanje je još jedan način kako možemo doći do svega onoga što se nalazi na internetu. Progresivno skidanje je ”starije” od streaminga i postoji dulje vremena. Ključne razlike između streaminga i progresivnog skidanja podataka ogledaju se u onome kada korisnik može početi koristiti skinute datoteke te što ste točno događa sa sadržajem nakon što ga je korisnik skinuo s interneta.

U skladu s time, progresivno skidanje je tradicionalan način skidanja datoteka i podataka s interneta. Na primjer, kada kupite igru sa Steam-a, najprije ju morate skinuti cijelu i instalirati na svoje računalo kako biste ju mogli koristiti. Isto vrijedi i za aplikacije skinute sa Google Play Trgovine.

Streaming je drugačiji. Streaming će vam omogućiti korištenje sadržaja, iako ga niste skinuli s interneta. Na primjer: odete na YouTube, ondje nađete neku pjesmu. Samo kliknete na nju i odmah je možete početi slušati (i gledati, ako je u obliku spota). Isto vrijedi i za video multimedije. Ne morate nužno skinuti tu pjesmu i/ili film kako biste ga mogli gledati.

To je ujedno i jedna od najvećih prednosti streaminga. Isto tako, podaci koje ste skinuli progresivnim skidanjem bit će pohranjeni na vaš uređaj sve dok ih odande ne obrišete vi ili ako ih ne obriše virus. No podaci koje ste koristili streamingom podaci će automatski biti obrisani nakon vaše upotrebe (osim ako te podatke ne snimite za izvanmrežno korištenje).

brzina interneta

Što vam sve treba za ”streamanje” sadržaja?

Kao prvo, streaming zahtjeva relativno brzu internetsku vezu jer ”troši” relativno puno internetskog prometa. Između 2 i 9 Mbps je brzina koja će vam biti potrebna za streaming sadržaja (naravno, ovisno o tome kakve je kvalitete sadržaj).

 

Za što se najčešće koristi streaming?

Streaming se najčešće koristi za ”streamanje” multimedijskih sadržaja, s naglaskom na glazbu i videozapise. U 99% slučajeva ćete streamati glazbu ili videozapise, bez obzira na to odlučite li sami postaviti neku pjesmu/video na neku od dostupnih internetskih stranica ili usluga ili se odlučite na gledanje/slušanje tuđeg sadržaja.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here