Vjerojatno ste mnogo puta čuli za IMEI broj. Ako ste išli osigurati mobitel, onda vam je, uz ime i prezime, glavni podatak koji ste morali dati bio IMEI broj mobitela. To je broj koji ste također mogli vidjeti na kutiji uređaja kojeg ste kupili, ali isto tako i unutar postavki telefona.

Za one koji ne znaju, mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti IMEI brojem. Ako vas zanima što je IMEI broj, za što se koristi i gdje ga naći, nastavite čitati …

Što je IMEI broj?

IMEI je skraćenica od “International Mobile Equipment Identity”. To je unikatna oznaka svakog pojedinog mobilnog uređaja. Odnosno, pomoću tog broja je moguće identificirati svaki pojedini uređaj. Kao što osoba ima identifikacijski broj (op.a. u našem slučaju je to OIB), tako i uređaj ima IMEI. Razlika je što je OIB “lokalni identifikator”, dok je IMEI internacionalan, ali im je svrha jednaka.

Standardni IMEI broj je dužine 14 znakova, odnosno 14 znamenki, dok je 15.-ta znamenka kontrolna. Postoji još i varijanta sa 16 znakova (znamenki), i ona se naziva IMEISV.

Još od 2004. godine, IMEI se pojavljuje u formatu AA-BBBBBB-CCCCCC-D. Slova “A” i “B” se nazivaju TAC, odnosno taj prvi dio “AA-BBBBBB” se naziva TAC ili “Type Allocation Code”. Taj dio IMEI-ja označava proizvođača uređaja, te broj modela. Recimo, Google Pixel ima TAC: 35-161508. Appleov iPhone 6s Plus ima TAC: 35-332907.

Neki modeli imaju različite TAC-ove. Recimo iPhone 5C ima pet različitih TAC-ova. Zato što se 5C modeli proizvode u različitim tvornicama i samim time mogu imati različite TAC-ove.

Ostatak IMEI-ja, odnosno dio označen gore sa “CCCCCC” je zapravo unikatna oznaka mobitela ili ako želite – serijski broj mobitela. Kako će se ta oznaka prikazivati, ovisi isključivo od kompanije koja proizvodi mobitele. Recimo, Apple može reći da njihovi 6s Plus modeli idu od serijskog broja 1 pa nadalje. To bi značilo da su im uređaji označeni kao 35-332907-000001, 35-332907-000002 itd. Ili mogu imati neku svoju logiku.

Na kraju još dolazi jedan broj (“D”). To je kontrolni broj koji osigurava da IMEI broj zadovoljava određene propise i pravilnike. Taj broj je također uvijek vidljiv na naljepnicama kutija kako bi se spriječilo krivo “štampanje” IMEI brojeva i kako bi ih se moglo prekontrolirati.

S jedne strane, IMEI je važan broj koji ima svoju “težinu”, no to nije jedini uvjet koji proizvođači moraju zadovoljiti da bi mogli prodavati svoje uređaje. Neki regulatori imaju još dodatne propise koje proizvođač mora zadovoljiti da bi uređaje prodavao u određenim državama ili čak u određenim regijama svijeta.

Kako naći IMEI broj?

Postoji nekoliko načina na koji možete saznati IMEI broj svog uređaja. Najlakše je upisati *#06# i nazvati ovaj “broj”. Na ekranu mobitela će vam se pokazati određeni podaci, uključujući IMEI broj.

Ako imate Android ili iOS mobilni uređaj, ovaj broj možete naći i unutar postavki telefona. Na iOS-u odite u Settings > General > About i tamo ćete vidjeti IMEI. Ako ga želite kopirati, samo tapnite po njemu ili držite prst dok vam se ne pokaže meni za kopiranje istoga.

Android uređaji znaju imati drugačije postavke, ali na većini uređaja postupak je sličan. Otvorite Settings > About Phone i tamo biste trebali naći IMEI.
Ako ne možete do telefona, možete svejedno saznati IMEI. Ako imate originalnu kutiju uređaja, onda bi morala biti naljepnica s dotičnim brojem. Najčešće je na dnu kutije s ostalim brojevima.

Nadalje, ako imate mobitel kojem možete izvaditi bateriju, onda IMEI često možete naći i ispod baterije na poleđini mobitela. Neki mobiteli kao što je iPhone 6s imaju IMEI urezan u “ladicu” u koju ide SIM kartica.

Bez obzira na to, ako kupujete uređaj, posebice rabljeni, često je dobro provjeriti IMEI broj. Odite na web stranicu IMEI.info i upišite IMEI broj. Tu ćete dobiti hrpu informacija o uređaju. Ako želite, možete platiti i premium uslugu pa vidjeti jesu li određeni IMEI brojevi na “crnoj listi” i slično. Ali to se većinom odnosi na davatelje usluge u Americi, tako da od tog vjerojatno i nećete profitirati. Ali u svakom slučaju, dobra web stranica za provjeru uređaja.

Za što se IMEI broj koristi?

Primarna zadaća IMEI broja je dati vašem uređaju unikatni identifikator. Kao što smo rekli, svaka država ima neki unikatni broj koji daje svojim državljanima. Kod nas je to OIB. Automobili imaju VIN, odnosno “Vehicle Identification Number”… Nemojte samo brkati IMEI broj s brojem SIM kartice. To nisu jednaki brojevi.

Kada vi koristite svoj mobitel i pokušate poslati poruku ili nazvati neki broj, davatelj usluge će “zaprimiti” podatke o vama, ali i dva broja koja smo spomenuli – IMEI broj, te broj SIM kartice. S ta dva broja će vas moći unikatno identificirati.

Ako vam je uređaj ukraden ili ste ga izgubili, možete se javiti davatelju vaše usluge koji će blokirati vaš IMEI broj. Tako da ako vam je netko ukrao mobitel, neće ga moći koristiti. S pravne strane je teško neke stvari “progurati”, ali uvijek je dobro javiti nadležnim institucijama i davateljima usluge ovaj broj. Ako vam je netko ukrao mobitel i prodao ga, lakše je doći do te osobe kada imate IMEI broj.

Dapače, mnoge zemlje imaju registre ukradenih/izgubljenih mobitela, odnosno njihove IMEI brojeve. To je jedini način da se jedinstveno identificiraju mobilni uređaji. Zato nemojte IMEI broj nigdje dijeliti niti ga davati drugim ljudima. Neka to bude tajan podatak, koliko to može biti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here