Windows operativni sustav je s nama već jako dugo vremena, a kada to kažem onda to i mislim. Naime, Windows OS za kućna računala u recimo obliku kakvog ga danas poznajemo (s time da se Windows dosta izmijenio, iako je njegova ”srž” ipak ostala ista) je na kućnim računalim prisutan od 1995. godine.

S obzirom da su se potrebe tržišta proširivale i s obzirom da se tehnologija programa i aplikacija s vremenom unaprijeđivala, slično je bilo i sa samim Windowsima. U početku smo imali Windows OS koji unutar sebe nije imao niti približno toliko aktivnih procesa ili aplikacija kao što je to slučaj danas kada je ipak aktualan Windows 10.

Ako imate na svome računalu instaliran Windows 10 operativni sustav i ako otvorite Upravitelj zadacima ili Task manager vidjeti ćete nešto što se zove ”Application Frame Host.” Radi se o jednom od pozadinskih procesa koji rade u pozadini vašeg računala, odnosno operativnog sustava računala.

Sam proces radi pod imenom ”ApplicationFrameHost.exe” i radi kao dio Windows 10 operativnog sustava. Mi ćemo u nastavku članka pokušati na što jasniji i jednostavniji način objasniti što je to ”Application Frame Host”, čemu ovaj proces služi  i samim time zbog čega radi u pozadini Windows operativnog sustava. Ako vas zanimaju ”dubine” Windowsa 10 i neke sitnice i tajne koje ne bi bilo na odmet znati, ovaj članak je za vas.


 

TASK MANAGER Application Frame Host

 

Što je to Application Frame Host?

Najkraće rečeno radi se o procesu koji je povezan s Univerzalnim Windows aplikacijama koji je isto tako poznat pod nazivom koji spada pod Store apps. Store aplikacije je u stvari nova vrsta aplikacija koja je prisutna od Windows 10, što znači da ove vrste procesa i/ili aplikacija nije bilo na proteklim verzijama Windowsa.

O čemu se točnije radi?

Radi se o aplikacijama koje se inače skidaju (kupuju tj. nabavljaju) putem Windows Trgovine, s time da je velika većina Windows 10 aplikacija, uključujući i Mail, Calculator i druge poznate i kao UWP aplikacije.

Zbog čega je ovaj proces važan unutar Windows operativnog sustava? Kao što znamo, svaki proces koji se pokrene nakon što se Windows operativni sustav ”boota” služi za nešto, s time da nije svaki od navednih i pokrenutih procesa podjednako važan. Neki procesi koji se pokreću kao sastavni dio Windows operativnog sustava su važniji za rad i cijelog računala uopće i naravno Windowsa, dok drugi nisu toliko važni.

Iz tog razloga vrlo je važno voditi računa o tome koji procesi se točno pokreću prilikom uključivanja računala i podizanja sustava jer se ponekad zna dogoditi da prevelik broj procesa jednostavno uguši normalan rad. Da bi se to spriječilo i da bi od operativnog sustava, a samim time i od računala dobili ono najviše treba voditi računa o tome kakva vrsta procesa se sve pokreće u pozadini.

Specifično ”Application Frame Host” je takva vrsta procesa koja je odgovorna za prikaz pojedinih drugih aplikacija u frameovima (u prozorima ili u sličicama), bez obzira na to koristite li Windows 10 OS preko prijenosnog računala, stolnog računala koristite poseban ”tablet” mod. Ako namjerno završite ovaj proces ili ga prisilno isključite, svi ostali UWP procesi (kao one koje sam prethodno spomenuo, a takvih je unutar Windowsa jako puno) će se isto tako isključiti.

Ono što je još specifično kod ovakvih aplikacija kao što je ”Application Frame Host” jest to što je aplikacija puno više sandbox za razliku od ostalih, više tradicionalnih Windows aplikacija na koje smo možda dosad naviknuli. Za razliku od velikog broja ostalih Windows aplikacija (koje se još nazivaju i Windows 32 ili Win32 aplikacije) UWP aplikacije su ograničene u odnosu na ono što one mogu raditi i koja je njihova uloga unutar cjelokupnog, u ovome slučaju, Windows 10 operativnog sustava.

Na primjer, niti jedna ovakva aplikacije ne može dobivati podatke niti očitavati bilo kakve druge podatke neke druge aplikacije. To je u stvari jedan od važnih razloga zbog kojeg takve aplikacije vrlo često zahtijevaju dodatne procese koji će prikazivati ono što te aplikacije rade i koji je njihov sadržaj na radnoj površini računala.

Ono što je malo nezgodno u cijeloj ovoj priči jest da Microsoft nažalost nije u opticaj pustio nikakve dokumente niti priloge koji bi objasnili ili iz kojih bismo mogli naučiti što je ono čemu točno ovakve aplikacije služe i zbog čega postoje unutar Windowsa.

 

Tehnički sve što se nalazi u Microsoft Store-u su UWP
Tehnički gledano sve što se nalazi u Microsoft Store-u su UWP

 

Zbog čega UWP, a samim time i ”Application Frame Host” koristi rad procesora i radnu memoriju?

U normalnom slučaju rada svakog računala, Application Frame Host bi trebao raditi u pozadini operativnog sustava i pritom ne koristiti puno resursa računala. To u stvari znači da bi potrošnja resursa (količine megabajta radne memorije i megaherca kod procesora) kod Application Frame Host-a trebala biti zanemariva.

Recimo, prilikom pokretanja čak osam UWP aplikacija, potrošnja resursa koje je trošio Application Frame Host iznosila je unutar Windowsa 10 oko 20 MB. Rad, to jest iskoristivost procesora bila je ili 1% ili je uopće nije niti bilo, to jest procesor je radio na recimo to tako 0% iskoristivosti.

Ipak, neki korisnici na internetu se žale kako Application Frame Host prilikom rada na njihovim računalima jednostavno troši puno resursa. Nažalost, još uvijek se s pouzdanjem ne može odgonetnuti što je to što uzrokuje ”penjanje” potrošnje resursa kod Application Frame Host-a.

Neki korisnici kažu da problem povećanja potrošnje resursa može otkloniti restart Application Frame Host-a (koji se može obaviti ili ako aplikaciju isključite unutar Task managera ili ako restartirate računalo). Ako se problem s povećanom potrošnjom nastavi, ono što se može pokušati napraviti jest provjeriti postoji li kakva datoteka unutar Windowsa koje vaše računalo nema u sebi i koja se može skinuti putem Windows nadogradnje baze podataka.

 

isključivanje Application Frame Host

 

Može li se onemogućiti Application Frame Host?

Odgovor glasi da, može i to unutar Task managera ili Upravitelja zadacima. Ako označite Application Frame Host i idete na ”End Task” aplikacija će biti isključena. Neki korisnici su se pitali ne radi li se možda o nekakvom virusu koji je nekim nepoznatim putem stigao na računalo. Stvar je u tome da se ne radi ni o kakvom virusu, već o sastavnome dijelu Windowsa 10.

 

lokacija Application Frame Host

 

Ako vaše računalo radi normalno, Application Frame Host biste trebali pronaći pod C:\\Windows\System32. U slučaju da se Application Frame Host ondje ne nalazi ili se nalazi pod drugim imenom, imate neki problem u operativnom sustavu. Ono što je dobra vijest jest da zasad gotovo da i nema evidentiranih nikakvih problema koji se odnose na Application Frame Host i njegovu eventualnu zarazu virusima ili bilo kakvim drugim oblicima štetnih programa tako da, barem zasad možete biti bez brige.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here