Ako posjedujete i sami Android uređaj vrlo je vjerojatno da ste barem čuli za nešto što se zove APK datoteka. Možda ste se čak i pitali o čemu se radi i kakva je to vrsta datoteke.

Većinu korisnika možda ovo neće zanimati, no ako želite na svoj Android uređaj skidati i instalirati aplikacije trećih strana (”third-party”), odnosno one koje ne možete skidati sa Googleove Trgovine bilo bi dobro da znate o čemu se radi. U nastavku ovog članka govorit ćemo malo više o tome što je APK datoteka, kako ih možemo skinuti na Android uređaj i naravno kako ih možemo instalirati i koristiti.

Kao prvo – što je to APK datoteka?

APK je u stvari kratica za ”Android Package Kit”. Radi se o vrstama formata za datoteke koji se koriste kod Android operacijskih sustava. Takve datoteke se koriste za prijenos i instalaciju mobilnih, Android aplikacija. Tko se sjeća starih mobilnih telefona (ili takozvanih ”dumb” phoneova) koji su na sebi imali Java-u? Ako se malo bolje sjetimo, kada smo na takvih mobitelima željeli instalirati neku datoteku, ona je obično bila u .jar formatu.

Windows recimo koristi izvršne datoteke (”executable” ili skraćeno .exe) uz pomoć kojih mi možemo na Windows instalirati različite datoteke i programe. Ono što je kod Windowsa .exe ili kod mobitela .jar to je kod Android pametnih telefona APK.

Svaki puta kada sa interneta skidate APK datoteku vi zapravo na taj način dobivate aplikaciju. Većina korisnika koji žele skinuti i koristiti aplikacije odu na Googleovu Trgovinu aplikacija i odande skinu aplikaciju koju žele imati. No dok ih skidamo i instaliramo sa Google Play Storea ni ne vidimo da se spominje kratica APK jer se stvari odvijaju dosta automatski.

najbolje Android aplikacije

Zašto bismo željeli instalirati APK datoteku?

Stvar kod APK datoteka, pogotovo kod novijih Android uređaja i verzija operacijskih sustava je u tome što one korisnicima daju neke nove mogućnosti koje inače, korisnici još ne bi mogli koristiti na ”redovan” način. Da pojednostavimo- recimo da imate Android uređaj koji podržava Android Marshmallow 6.0, no vi na njega želite instalirati Android 7.0 Nougat. Na uobičajen način to možda nećete moći učiniti (pogotovo ako vaš uređaj ne podržava verzije Androida koje su novije od verzije 6.0).

Ipak, ako sa interneta skinete APK datoteku Android Nougata, uz još neke preinake i ”tweakove” na uređaju moći ćete instalirati tu verziju operacijskog sustava. Sve u svemu to znači da APK datoteke korisnicima daju prednost u pogledu ”premošćivanja” uobičajenih ograničenja.

Osim toga, APK datoteke nam daju i mogućnost ranijeg pristupa nekim aplikacijama i stvarima koje se tek trebaju pojaviti u Googleovoj Trgovini aplikacija. Uz to, neke aplikacije su i ograničene u pogledu dijelova svijeta, što znači da iste aplikacije u nekim dijelovima svijeta možete skinuti sa Google Trgovine dok u drugim ne možete. U tim slučajevima će nam isto tako poslužiti APK datoteka te aplikacije.

Neki uređaji su poznati po tome što nadogradnje (pogotovo za firmware i operacijski sustav) za njih obično dođu kasnije za razliku od drugih uređaja. Nabavljanje APK datoteke nadogradnje će vas poštedjeti čekanja i omogućit će nam da uvijek budemo u tijeku što se tiče redovitosti nadogradnji. Nekih aplikacija koje su inače dobre i vrlo korisne, uopće nema u Googleovoj Trgovini aplikacija. U tom slučaju je jedini način kako takve aplikacije možemo nabaviti i koristiti jest ako sa interneta skinemo APK datoteku te aplikacije.

No postoje stvari u vezi APK aplikacija u vezi kojih treba biti oprezan. Kao prvo, treba provjeriti jesu li APK datoteke ukradene. Druga stvar na koju treba paziti jest je li aplikacija piratizirana. Kao što nam je poznato piratstvo je ilegalno i to trebamo izbjegavati. Treća neugodna stvar kod APK datoteka jest da neke od njih u sebi sadrže štetne programe (kao što je recimo bila rana verzija igre Fortnite za Android).

Sve u svemu, prije nego što odlučite skinuti neku APK datoteku istražite malo o njoj. Vidite na internetu postoje li o njoj kakve informacije i ako primijetite da postoji nešto sumnjivo nemojte je skidati.

GetApk trgovina

Kako možemo instalirati APK datoteke na svoje Android uređaje?

APK datoteke možete skinuti preko svojih internetskih preglednika i možete ih skinuti na svaki Android pametni telefon ili tablet.

Prvo naravno kliknite na svoj preglednik, utipkajte naziv APK datoteke koju želite skinuti i pustite da je vaš preglednik potraži. Nakon što je on skine na vaš uređaj, idite pod dio ”Downloads”, kliknite na APK datoteku i kada vidite upit želite li ju instalirati odaberite da želite. Nakon potvrde APK datoteka će se početi instalirati na vaš uređaj.

 

Kako instalirati APK datoteku sa računala?

Na internetu postoji velik broj mjesta odakle možete skidati APK datoteke, no dobro pazite odakle ćete skidati željenu datoteku. Kao što sam rekao, nekim stranicama se može vjerovati, dok se nekima i ne može. Neke APK datoteke sadrže štetne programe (ili malware) koje, nakon što ih skinete na svoj Android uređaj ondje mogu napraviti čuda (u lošem smislu naravno).

Kad god skidate bili kakve aplikacije izvan Googleove Trgovine aplikacija, budite vrlo oprezni. Znam da ovo možda zvuči naporno, ali bolje je i nekoliko puta reći i izbjeći potencijalne probleme nego ne reći niti jednom i onda upasti u probleme.

APK Mirror

Ako tražite dobru i pouzdanu stranicu odakle možete skinuti APK datoteke jedna takva je na primjer APK Mirror. Ipak i ondje može biti svašta tako da prije nego što bilo što skinete, informirajte se o tome što skidate.

Prvo naravno trebate pronaći APK datoteku koju želite skinuti. Nakon što ju pronađete, skinite je i spremite je na lokaciju svog računala gdje ćete je moći lako pronaći (kao što je recimo radna površina).

Nakon toga pod opcijama svog uređaja odobrite instaliranje aplikacija trećih strana. To ćete napraviti tako što ćete otići pod glavni izbornik – Settings (ili Postavke) – Security (ili Sigurnost) i ondje označite pod ”Unknown Sources” ili ”Install from Unknown sources”. Kod Androida 8.0 Oreo i 9.0 Pie stvari su malo drugačije. Kod te dvije verzije Androida ćete imati mogućnost i izbor da unutar preglednika ili upravitelja datoteka za vrijeme prvog instaliranja odobrite instaliranje APK datoteka.

Ako želite možete skinuti i aplikaciju upravitelja datoteka jer uz pomoć te aplikacije možete lako pronaći sve ono što ste skinuli na svom uređaju. Nakon što APK skinete na svoje računalo, spojite svoj Android uređaj s računalom (odaberite opciju ”Choose Media Device”). Nakon spajanja APK datoteku prenesite na Android uređaj i to je to. Kasnije sa uređaja instalirajte datoteku.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here