Svi oni koji se barem malo bave računalima i računalnim sustavima znaju da je ROM skraćenica za ”Read Only Memory”, odnosno za medije sa kojih se može čitati memorija (ili podaci koji su spremljeni na nju). ROM mediji mogu biti na primjer CD, DVD, USB stick, vanjski diskovi, SSD (ili ”Solid State Drive”) i slični. I to je ukratko to što se tiče ROM memorije.

Ako ste malo više u Android operacijskim sustavima onda se vjerojatno barem čuli za nešto što se zove Android ROM. O čemu se ovdje radi? Android ROM nema veze s ROM memorijom koju sam maloprije ukratko objasnio, a radi se o sljedećem. Svaki Android pametni telefon unutar sebe ima neku od dostupnih verzija Android operacijskih sustava.

To znači da neki uređaj može imati Android 4.4 KitKat, Android 5.1 Lollipop ili recimo Android 8.0 Oreo. Ipak, s obzirom na to da danas na tržištu postoji ogroman broj Android pametnih telefona koji su osmišljeni i dizajnirani od strane različitih proizvođača, svaki od tih uređaja ima, da tako kažem- jedinstvenu ”pod-verziju” Androida.

To znači da recimo Samsung Galaxy S9 nema istu verziju Androida 8.0 kakvu na sebi recimo ima Google Pixel 2. I tako je sa svakim uređajem. Drugi primjer – Samsung Galaxy A3 (2017) u sebi nema istu verziju Androida 7.0 Nougat kakvu na sebi recimo ima Doogee X5 Max. U prijevodu – svaki od tih uređaja ima drugačiju vrstu Android ROM-a. U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o Android ROM-ovima kao i o tome što bi bilo dobro znati o njima.


 

android custom rom

Na tržištu postoji gomila Android ROM-ova. Zbog čega je to tako?

Razlog je jednostavan i već sam ga djelomično dotaknuo u prvome dijelu članka. Svaki Android pametni telefon (ili tablet) je drugačiji. To znači da se svaki Android pametni uređaj, ovisno i od proizvođača i od modela, jedan od  drugoga razlikuju. Zbog ovog razloga proizođači pametnih telefona, nakon što proizvedu neki model i nakon što odluče koji će Android OS biti unutar tog modela, uzmu taj Android OS i prilagode ga uređaju, ovisno o tome kao će taj Android raditi na takvom uređaju.

To je recimo jedan od razloga zbog kojeg ista verzija Androida izgleda potpuno drugačije recimo na LG-u i Samsungu, bez obzira na to što oba modela (i oba branda) unutar sebe imaju iste verzije Androida.

Još jedna stvar je tu jako važna. Osim činjenice da postoje službeni Android ROM-ovi, postoje isto tako i ”custom” ROM-ovi ili ROM-ovi koje su kreirali i osmislili sami korisnici. Custom ROM-ovi su toliko prošireni (pogotovo u posljednjih nekoliko godina) da se zbog njih razvila čitava mreža povezanih korisnika. Isto tako, postoje i takozvani ”third-party” ili ROM-ovi osmišljeni i programirani od strane trećih stranaka koji su osmišljeni za različite svrhe i namjene.

Ponekad se zna dogoditi da će neki zagriženi ljubitelj nekog uređaja (ili verzije Android operacijskog sustava) sam kreirati neki ROM, iako je puno češće da se ”custom” ROM-ovi kreiraju unutar malenih timova, najčešće ”freelancing” programera i developera.

 

Huawei-EMUI-5

ROM razvijen od strane trećih stranaka može otključati drugačije mogućnosti Androida

Samsung ima svoj TouchWiz, Huawei ima svoj pod-oprerativni sustav, LG ima svoj. Gotovo svaki od brandova pametnih telefona ima nšto svoje, neki svoj ”tweak” ili dodatak zbog kojeg se Android sustav razlikuje od drugih. Nekome je recimo Samsungov TouchWiz baš dobar i odlično pristaje na Samsungove pametne telefone.

Drugima on smeta i jedva čekaju da ga nekako isključe ili maknu. Custom ROM-ovi opet imaju svoje jedinstvene mogućnosti. Android pametni telefoni koji su, da tako kažem- ”prazni” nemaju nikakve dodatne mogućnosti i oni u cijelosti dopuštaju korisniku da sam instalira i da manje-više sve sam stavi onako kako on to želi.

Dugo vremena je jedna od svakako pozitivnih stvari vezanih uz ”custom” ROM-ove bila ta što ste mogli na vrijeme dobiti sve nadogradnje za tu verziju Android operacijskog sustava. To je bilo dobro iz više razloga. Jedan od njih je svakako bio taj što recimo veliki broj jeftinih pametnih telefona koji su bili osmišljeni i proizvedeni od strane manje poznatih proizvođača nikada nisu dobili nadogradnje za Android.

Zato bi tu dobro došli ”custom” ROM-ovi koji bi korisnicima takvih pametnih telefona ipak omogućili da i oni dobiju nadogradnju ili zakrpu i za svoje modele.

 

android 8 rom

Činjenica je da danas velika većina korisnika više ne treba ”custom” ROM-ove

Još jedna stvar koja je sve prisutnija kada se govori o ”custom” ROM-ovima jest ta da njihova popularnost polako, ali sigurno opada, što je najviše vidljivo u proteklih godinu-dvije. To je ponajviše tako zbog toga što je velika većina korisnika sasvim zadovoljna i bez ”custom” ROM-ova.

Ono što je odlično kod gotovo svih novijih pametnih telefona, pa čak i onih jeftinih i proizvedenih od strane manje poznatih proizvođača jest to što i ti uređaji dolaze sa dosta novim verzijama Androida. Tako ćete recimo i na uređajima koje proizvede Doogee dobiti Android 7.0. Slično je i kod velikog broja drugih, isto tako manje poznatih proizvođača.

 

Sve bolja kvaliteta, pouzdanost i ažuriranost pametnih telefona dovodi do toga da su ”custom” ROM-ovi nepotrebni.

I zato korisnici ne trebaju više ”custom” ROM-ove, odnosno oni polako, ali sigurno izlaze iz opticaja. Upotreba ”custom” ROM-a može dovesti do različitih negativnih posljedica po vaš uređaj. K tome, neke mogućnosti koje su prije nekoliko godina bile isključivo rezervirane samo za ”custom” ROM-ove sada su prisutne i kod predefinirano instaliranih Android operativnih sustava.

Sve u svemu, sigurnost i bolja kvaliteta novijih Android operativnih sustava dovodi do toga da korisnici sve manje i manje trebaju sami nešto raditi kako bi njihovi Android uređaji radili ”kao i svi drugi”, odnosno da se ne osjete zakinuto. To ne znači da i dalje ne postoje Android entuzijasti koji će osmišljavati nove, svoje ROM-ove koje i drugi korisnici (ako to žele) moći instalirati na svoje Android pametne uređaje.

Android je kao operacijski sustav, otkako je izašla prva funkcionalna verzija tog sustava pa sve do danas, jako napredovao. Ovaj napredak nije vidljiv samo u kvaliteti sustava, već i u podršći, modabilnosti, dostupnosti (kao što sam rekao, danas i jeftini pametni telefoni često na sebi imaju recimo Android Nougat) i pouzdanosti. U vremenu koje je ispred nas očekujemo naravno- još više i još bolje (barem što se dostupnosti i smanjenja fragmentiranosti tiče).

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here