Bilo da slažete računalo ili samo želite brzi disk za pokretanje vašeg operativnog sustava, pametno je razmotriti SSD pogone. Ali umjesto da odaberete tipični 2.5 inčni SATA uređaj, zašto ne biste razmotrili nešto novije?

SSD pogoni su se razvili, isto kao i uređaji koji se spoje direktno na matičnu ploču. Možda ste čuli za mSATA, ali što je M.2 SSD i kako instalirati jedan na vaše računalo?

Kingston SSD 256Gb M.2 G2 test

M.2 SSD ili mSATA SSD?

Prilikom sastavljanja vlastitog računala ili pak nadogradnje postojećeg, pametno je odlučiti se za najbržu moguću pohranu i čitanje podataka. Uostalom, ako svoj operativni sustav možete instalirati na super brzi disk za pohranu, vaše će se računalo brže pokretati.

M.2, poznat kao „Next Generation Form Factor“, nudi brži protok podataka od standardnog mSATA. Kako se oslanja na PCle, ograničen je na 6 Gb u sekundi (Gb/s). Stariji laptopi i tableti koriste mSATA SSD pogone.

Dostupne su 3 vrste M.2:

 • SATA: ova opcija koristi AHCI upravljački program i usmjerava se na SATA 3.0 priključak preko M.2 priključka. Sporije je, ali kompatibilno.
 • AHCI: sučelje naprednog upravljačkog kontrolera (Advanced Host Controller Interface) je sporija opcija koja se nalazi na jeftinijim matičnim pločama i odgovara starijim operativnim sustavima. SSD-ovi spojeni putem AHCI kontrolera obično se više ponašaju kao DRAM nego standardni HDD.
 • NVMe: Non-volatile Memory Express ili NVM Express su kreirani posebno za SSD-ove novije generacije. Iako je NVMe pohrana dostupna sa standardnim PCIe vezama za matične ploče stolnih računala, M.2 koristi drugačiji priključak.

Iako su mSATA SSD-ovi dobri, iskoristite priliku za korištenje M.2 ako ih vaša matična ploča podržava.

Kingston SSD 256Gb M.2 G2 recnezija

Kako izgleda M.2 SSD?

Kako postoje dvije vrste, pronaći ćete neke razlike u konektorima. Jako je bitno da kupite M.2 SSD s istim priključkom kao i vaša matična ploča da bi ga mogli spojiti. Dostupne su tri konfiguracije, koje se razlikuju ovisno o položaju proreza i u razmaku na rubnom priključku.

 • B: prorez je šest pinova s lijeve strane
 • M: prorez je pet pinova s desne strane
 • B&M: sadrži dva proreza. Prvi je šest pinova s lijeve strane, a drugi pet pinova s desne strane.

Očigledno ćete trebati provjeriti dokumentaciju i priključke svoje matične ploče prije kupnje M.2 SSD-a. Pogreška bi mogla biti skupa.

 

Kako instalirati M.2 SSD pogon?

Prije instaliranja M.2 SSD pogona, poduzmite potrebne mjere zaštite protiv statičkog elektriciteta. Obavezno isključite računalo sa napajanja. Ako instalirate M.2 SSD pogon u laptop, izvadite bateriju.

 

 1. Korak: odaberite M.2 SSD koji želite

Započnite prepoznavanjem M.2 SSD uređaja za pohranu na temelju zahtjeva vaše matične ploče i vašeg priključka. Ovo je uvjerljivo najteži korak u procesu. Web lokacije kao što su „PCPartPicker.com“ vam može pomoći da donesete pravi izbor na temelju vaše matične ploče, potrebne veličine i naravno vašeg budgeta.

m2 ssd spajanje

 1. Korak: identifikacija M.2 priključka

Neke matične ploče imaju više M.2 ulaza, dok neke imaju samo jedan. M2 ulazi mogu biti i za mrežnu karticu ili neki drugi uređaj. Stoga je važno provjeriti dokumentaciju matične ploče kako biste znali na koji priključak M.2 SSD treba biti spojen.

m2 ssd adapter na pci

 1. Korak: nemate m.2 priključak? Isprobajte adapter

Nedostaje li vašoj matičnoj ploči M.2 ulaz? Ako je to slučaj, možete kupiti PCIe adapter kartice koje sadrže M.2 utor. Oni su relativno jeftini, pa nećete puno prijeći svoj ukupni budget koji ste planirali potrošiti ako razmišljate o kupnji M.2 SSD-a.

m2 ssd kako spojiti

 1. Korak: instalirajte M.2 SSD pogon

Kada ste spremni za instaliranje M.2 SSD pogona, počnite sa uklanjanjem sigurnosnog vijka. Za to upotrijebite križasti odvijač, predhodno namagnetiziran, da ga ne izgubite.

Svakako provjerite da se konektori SSD pogona i vašeg priključka na matičnoj ploči podudaraju, a zatim ga gurnite u ulaz pod kutom od 30 stupnjeva. U većini slučajeva bi trebao ući bez previše napora, no možda ćete ga trebati malo pomicati. Nakon toga, trebao bi ostati pod kutom od 30 stupnjeva. Postoji mala opruga koju ćete vidjeti ako drugi kraj gurnete prema matičnoj ploči.

Kako biste učvrstili M.2 SSD pogon, gurnite ga na matičnu ploču, poravnajte vijak i zategnite ga. Imajte na umu da će položaj vijka ovisiti o duljini M.2 SSD-a. Nekoliko rupica bi trebalo biti dostupno za podršku različitih veličina SSD-a. Pazite da SSD ne zategnete previše jer ga tako možete oštetiti.

 1. Korak: omogućite M.2 u BIOS-u/UEFI

Trebat ćete omogućiti postavke M.2 uređaja na vašem računalu, odite na BIOS/UEFI ekran (kako provjeriti koristi li vaše računalo BIOS ili UEFI). Potražite M.2 opciju koja se odnosi na utor za PCI Express. Ovdje potražite ispravne korake u priručniku za matičnu ploču, jer će se razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Ako ste omogućili uređaj, možete se odlučiti za instaliranje Windows ili bilo kojeg drugog operacijskog sustava koji želite. Zbog svoje brzine, M.2 SSD uređaji su posebno prikladni za pokretanje operacijskih sustava, više nego za pohranu podataka.

 

Koje su mane kod korištenja M.2 SSD-a?

Iako M.2 SSD može vašem računali dati super brzi operativni sustav, trebali biste biti svjesni nekih potencijalnih nedostataka.

Na primjer, starije matične ploče s podrškom za M.2 SSD mogu se osloniti na PCIe sabirnicu, što znači da su uređaji ograničeni na brzinu prijenosa od 6 GB/s. Nadalje, M.2 SSD pogoni povezani na PCIe sabirnicu ne mogu se koristiti kao primarni pogon sustava. Novije matične ploče nemaju ovaj problem, pa vrijedi provjeriti hoće li vaš hardver postići brzinu koju očekujete.

U međuvremenu, ograničenja koja se postavljaju prilikom dizajna matičnih ploča mogu umanjiti interakciju uređaja M.2 s ostatkom sustava. Propusnost vašeg PCIe-a je ograničena, što znači da dodavanje M.2 SSD-a može ometati neki drugi uređaj u vašem računalu. Ponovno provjerite dokumentaciju matične ploče da biste provjerili kako M.2 pogon može utjecati na vašu konfiguraciju.

Ugradite brzu SSD pohranu na računalu sa M.2

Sljedeći gore navedene korake možete sami u par koraka instalirati M.2 SSD na vaše računalo ili nadograditi postojeći M.2 uređaj na prijenosno računalo. Bilo kako bilo, uz instaliranu bržu pohranu, vaš će se operativni sustav osjetno brže raditi i performanse vašeg računala će se značajno poboljšati.

Jednostavno odaberite M.2 SSD koji paše na priključak vaše matične ploče. A uvijek možete razmisliti o adapteru za M2 SSD kako bi uspješno spojili M2 SSD disk na vaše starije računalo.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here