Neispravnost RAM memorije može biti teško otkrivena jer vam računalo i dalje radi ali nekako čudno, što često možemo prepisati i operativnom sustavu, virusu ili nećem drugom.

 

Što je RAM memorija?

Random Access Memory ili RAM je radna memorijana koju vaše računalo koristi za spremanje privremenih podataka, umjesto cache-a i trajne pohrane. Pohrana, koju se često naziva memorijom, su podaci trajno pohranjeni na tvrdom disku ili SSD-u. Procesorski cache je uglavnom mala količina memorije koja se ugrađuje na procesorski čip, koji ju korsiti za svoje potrebe. I RAM i CPU cache su privremene pohrane koje se potpuno brišu kod gašenja računala.

Evo jedan slikoviti opis da lakše možete razlikovati RAM i cache memoriju. Zamislite ih kao papirnati dokument. Cache je popis imena i brojeva koje stalno koristite i držite ih blizu sebe. Folder pun papira koji vam možda zatreba za tekući zadatak bi bio RAM memorija. Soba puna foldera za sve vaše projekte je vaša pohrana na hard disku.

Problemi s memorijom su rijeđi od ostalih računalnih problema jer memorija nema pokretnih dijelova i zato se manje kvari. Međutim, zbog toga se većina problema s RAM memorijom teško ili nikada niti ne uoče.


Memorija u pravilu traje duže od ostalih računalnih komponenti, pa proizvođači za njih nude duže garancije nego za ostale dijelove. Ako kupite memoriju neke poznate marke, vjerovatno ćete imati i doživotno jamstvo.

Vezani članak: koliko RAM memorije trebate?

 

kako instalirati ram

 

Simptomi problema s RAMom

 • Kada tek uključite računalo sve je u redu, no kad krenete raditi, primjetite da performanse nestaju. Do ručka je sve usporeno, web stranice se učitavaju minutama, a programi se pokreću brzinom puža. Ovaj tip postepenog kvarenja performansi, posebno kod programa koji ovise o memoriji, je vjerovatno uzrokovan problemom na RAM memoriji.
 • Vaše računalo se nasumično gasi kada ste usred nečega ili se potpuno zaledi. Može se i ponovno pokretati istog trena kad se otvori radna površina. To može biti znak pokvarenog RAMa.
 • Plavi ekran s bijelim tekstom dolazi prije ponovnog pokretanja. Greške na plavom ekranu su naporne, jer vam nedaju ni priliku pročitati poruku o grešci. Loš RAM može biti uzrok tome.
 • Datoteke, posebno one koje učestalo koristite, su neobjašnjivo nedostupne. RAM može uzrokovati taj problem, koji se s vremenom pogoršava. Podatkovna struktura vašeg tvrdog diska može polako nestajati i nakon nekog vremena nećete moći niti upaliti računalo.
 • Pokušaji instalacije novih programa su stalno neuspješni iz neobjašnjivih razloga. Pokušate ponovno instalirati operativni sustav, no opet dobivate iste poruke o greškama.

Naravno da postoji mnogo razloga iz kojih bi se pojavljivali navedeni problemi, no neispravan RAM je vrlo često predvidljiv uzrok tome. Ako vam se događa nešto od navedenog ili pak kombinacija više stavki, vjerovatno imate posla s pokvarenom RAM memorijom.

 

Što uzrokuje oštećenje memorije?

 • Nestanak struje može oštetiti većinu računalnih komponenti, uključujući RAM. Trebali bi ste uključiti svoje računalo i ostalu skupu elektroniku u uređaj koji štiti od nestanka struje.
 • Prije rukovanja s bilo kojim djelom računala, prvo se uzemljite tako da dodirnete neku metalnu površinu koja ide u zemlju kako bi se riješili statičkog elektriciteta. Elektrostatski elektricitet može oštetiti osjetljive komponente u vašem računalu.

 

neispravan ram
Statički elektricitet može oštetiti RAM memoriju

 

 • Prekomjerna toplina može s vremenom oštetiti RAM i ostale komponente. Individualne komponente se mogu pregrijati, pa na taj način zagrijavaju i okolne dijelove.
 • Ako ste overclockirali procesor ili grafičku karticu na neispravan način, ili možda samo malo pretjerali, možete oštetiti i druge komponente zbog pregrijavanja.
 • Vaš memorijski modul može imati grešku koju su previdjeli na kontroli kvalitete i koja se s vremenom pogoršava. To je najčešće uzrok pokvarenog RAMa.

Također je moguće da je memorijski modul ispravan, no jedan ili više memorijskih utora na matičnoj ploči ima grešku i tako ugrožava performanse RAMa. Takva greška može oštetiti i sam memorijski modul.

 

Dijagnostika problema

 • Ako su simptomi počeli ubrzo nakon što ste dodali još memorije, novi modul bi mogao biti s greškom. Ovo se čini očitim, no uvijek kada se neki problem pojavi nakon neke promjene, provjerite je li promjena mogla uzrokovati problem
 • Vaše računalo ispušta više bipova ili jedan dugi bip kad ga palite. Ti bipovi označavaju razne probleme, uključujući i loš RAM. Bip kodovi ovise o proizvođaču BIOSa. Možete pretražiti specifične kodove za vaše računalo kako bi otkrili u čemu je točno problem.
 • Ako ne želite sami popravljat računalo, preporučam da ga odnesete u lokalni servis za računala.
 • Ako ste napredni korisnik, postoje dijagnostički programi koji vam mogu pomoći kod otkrivanja memorijskog problema (i postoji li uopće). Vaše računalo možda ima već instaliran takav program, ali ga možete i preuzeti od treće strane. Windows Memory Diagnostic je Microsoftov program koji je također dobar kod otkrivanja problema na Windows računalu.

Windows Memory Diagnostic

 

 • Ako gore navedeni programi ukazuju na to da nema problema s memorijom, a svejedno mislite da je problem u RAMu ili ako želite otkriti u kojem modulu je problem, možete probati izvaditi module i stavljati ih u razne utore.

 

Instalirani RAM

Memorijski moduli su mali strujni krugovi koji leže na matičnoj ploči. Ako vaše računalo ima više od jednog modula, trebali bi ste ukloniti sve osim jednog i tada pokrenuti dijagnostičke testove ili pokrenuti program koji inače uzrokuje grešku.

Popravljanje problema uklanjanjem memorije

 • Da bi ste uklonili RAM modul morate stisnuti male ručice sa svake strane i podignuti ga.

zamjena ram memorije

 

 • Testirajte svaki pojedini modul, jedan po jedan, kako bi otkrili koji je u kvaru. Kad pronađete modul koji je u kvaru, možete nabaviti novi. Moguće je da su svi oštećeni ako vam je ikad nestalo struje dok je računao radilo.
 • Ako se čini da su svi moduli u kvaru, tada problem može biti u samom utoru. Probajte testirati sve module u svim utorima kako bi otkrili koji utor je možda u kvaru. Popravak utora iziskuje kupnju nove matične ploče.
 • Kad zamjenjujete modul, pazite da utor paše dnu modula te ga tada pritisnite u utor dok ne čujete klik.

 

Ostali mogući problemi sa RAM memorijom

Problemi s RAMom su često previđeni ili pogrešno dijagnosticirani. Neki česti problemi koji nemaju veze s memorijom mogu uzrokovati gore navedene simptome:

 • Mnogi navedeni simptomi mogu biti uzrokovani problemom s tvrdim diskom. Možete pokrenuti alat pod imenom CHKDSK klikom na windows tipku i R u isto vrijeme, te upisivanjem CHKDSK u novootvoreni prozorčić. Drugi način je klikom na Računalo->desni klik na partciju koju želite skenirati->Properties->Tools->Check now. Morat ćete ponovno pokrenuti računalo. Također, uzmite u obzir da ovaj proces može potrajati i par sati. Ako čujete da tvrdi disk proizvodi glasne zvukove kod uobičajenih radnji, možda je on uzrok vaših problema. Ako imate stariji operativni sustav, dobra ideja je defragmentirati disk svakih par mjeseci.
 • Ako se problemi s performansama javljaju kod grafički intenzivnih programa poput igrica, možda trebate ažurirati vaš driver za grafičku karticu. Pobrinite se da su vam driveri uvijek ažurirani.
 • Pretjerana toplina u računalu može uzrokovati razne probleme.
 • Nasumična resetiranja mogu biti simptom pokvarenog napajanja.
 • Prljavština i prašina također mogu biti uzrok problema s memorijom. Dobra je ideja očistiti računalo od prašine bar jednom godišnje, a češće ako imate krznene ljubimce u kući.
 • Vaše računalo možda ima virus. Mnogi ljudi odmah pretpostave da su svi problemi uzrokovani virusom, što nije nemoguća varijanta. Iako često mnogi korisnici pogrešno dijagnosticiraju hardverski problem kao virus. Pobrinite se da imate dobar anti-virusni program i da učestalo skenirate svoje računalo.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here