Android 10 još uvijek je najnoviji operacijski sustav za Android pametne telefone i tablete. Sve veći broj uređaja sada na sebi ima ”desetku”, što znači da se sada već solidan broj korisnika imao prigode upoznati sa onime što Android 10 nudi.

No, znanja i informacija o tehnologiji nikada nije previše. Slično vrijedi i za Android 10! U nastavku ovog članka govorit ćemo o savjetima i trikovima zahvaljujući kojima će vam korištenje Androida 10 biti još jednostavnije i bolje i zbog kojih ćete zaista zavoljeti najnoviji Android OS.

 

Bez obzira na to koju aplikaciju za komuniciranje koristite, upotrijebite ”Smart Reply“!

Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti i koje ste vjerojatno primijetili dok ste počeli koristiti Android 10 njegova je mogućnost ”pametnog odgovora” iliti ”Smart Reply”. O čemu se ovdje točnije radi? Radi se o tome da na poruke koje dobivate, na primjer preko Messengera možete odgovoriti kratko i brzo. U tome će vam pomoći ponuđeni kratki odgovori ili emotikoni koje možete staviti kao odgovor u poruke.

Smart Reply

Da stvar bude bolja, kratke odgovore može staviti u poruku izravno iz alatne trake obavijesti, što samo dodatno ubrzava korištenje. Mogućnost pametnog odgovora neko vrijeme prisutna je u nekim od Googleovih aplikacija, no Android 10 učinio je to da je ova mogućnost sada dostupna na gotovo pa svakoj aplikaciji za slanje i primanje poruka preko interneta.

Ako vam je važna brzina i učinkovitost i ako vam se ne da tipkati odgovore na poruku, mogućnost ”pametnog odgovora” uvelike će vam pomoći. Sve u svemu, radi se o jednoj od definitivno najboljih mogućnosti koje Android 10 sadržava u sebi.

 

”Pametnije” mogućnosti dijeljenja podataka

Kako ste zadovoljni s dosadašnjim načinima dijeljenja podataka na Android platformi? Neki su djelomično zadovoljni, neki od nas korisnika nisu uopće. Google je pokazao kako je svjestan problema koji se mogu pojaviti kada bi korisnik želio podijeliti podatke pa je stvari dodatno uredio i ispolirao kod Androida 10. Google je naime u Android 10 stavio novi izbornik, koji će dijeljenje podataka poprilično olakšati mnogim korisnicima.

Povlačenjem novog izbornika korisnik sada ima mogućnost na jednostavan i brz način podijeliti različite vrste podataka: od internetskih poveznica, pa do fotografija i slika. Mogućnost ”pametnijeg” dijeljenja podataka implementirana je u jako velik broj aplikacija za komuniciranje, od jednostavne aplikacije za slanje i primanje SMS-ova, pa do Gmail-a, Messengera i WhatsApp-a.

”Pametno” dijeljenje neće olakšati dijeljenje podataka između dva ili više korisnika, već će olakšati i ako korisnik želi na više uređaja podijeliti svoje vlastite podatke. Jedan od najboljih primjera pametnog dijeljenja podataka može se vidjeti prilikom dijeljenja jedne kartice sa Google Chromea na više uređaja u koje je ulogiran jedan korisnik. Na primjer, ako otvorite neki sadržaj na svom pametnom telefonu i to isto želite recimo čitati na tabletu, to ćete jako brzo i jednostavno moći raditi uz pomoć nove ”Share” mogućnosti.

Koristite QR kodove za dijeljenje Wi-Fi mreža

Ako ste pokušavali dijeliti svoju lozinku za Wi-Fi mreži s drugim korisnicima Android uređaja u prošlim verzijama Androida, onda znate koliko je to znalo biti zeznuto. Stvar je dodatno komplicirala lozinka koja bi sadržavala dugi niz brojeva, slova i simbola. No, Android 10 mijenja i način dijeljenja Wi-Fi mreža između dva ili više korisnika. Google je odlučio neke stvari ”posuditi” od Huaweija kako bi ih usavršio i primijenio u svom novom sustavu.

Odlaskom u postavke za Wi-Fi mreže moći ćete odabrati želite li podijeliti mreže na koje ste spojeni uz pomoć QR kodova. Izbornik će vam isto tako prikazivati i lozinke, koje će sada korisnici moći lako pročitati.

EMUI 10 DARK MODE

Tamni način rada

Korisnici Android platforme već duže vrijeme žele na svojim uređajima vidjeti tamni način rada. Jedno od jako dobrih obilježja Androida 10 je i famozni ”Dark Mode”, odnosno tamni način rada koji je prisutan u cijelom sustavu i više nije rezerviran samo za neke aplikacije (kao što je to bio slučaj ranije).

Tamni način rada odlična je stvar ako na svom uređaju želite uštedjeti bateriju (što je učinkovito kod telefona sa OLED zaslonima). Nadalje, tamni način rada uključit će se kod Android 10 pametnih uređaja automatski kada uređaj prijeđe na štedljivi način rada. Ako imate pametni telefon sa OLED zaslonom, Android 10 će vam se još više svidjeti.

Android-10-Focus-Mode

”Focus Mode”

”Focus Mode” još je jedna novina unutar Androida 10. Radi se o mogućnosti koja se nalazi unutar Googleove ”Digital Wellbeing” mogućnosti. Najveća posebnost ”Focus Modea” ogleda se u umanjivanju svega onoga što korisniku može oduzeti pažnju prilikom korištenja uređaja. Sve aplikacije koje vam oduzimaju pažnju sada mogu biti pauzirane.

Nadalje, sve obavijesti koje vam stignu za pauzirane aplikacije također će biti utišane. Koji je cilj ”Focus Modea”? Glavna Googleova zamisao je smanjivanje vremena korištenja uređaja. Na primjer, želite učiti za ispit koji vas čeka idući mjesec i ne želite da vas obavijesti i poruke sa Messengera, Facebooka i WhatsAppa ometaju u učenju. Jednostavno uključite ”Flocus Mode” i stvar je riješena.

 

Rigoroznije opcije dopuštanja aplikacija

S obzirom na sve veću potrebu za što boljom privatnošću, Google je u Android 10 implementirao nove i poboljšane mogućnosti privatnosti i sigurnosti svojih korisnika. Na primjer, sada možete dijeliti podatke o lokaciji samo kada koristite aplikaciju koja takve podatke zahtijeva (što znači da se ovi podaci više neće automatski i sami dijeliti.

Nadalje, ako odete pod ”Postavke – Privatnost” ondje ćete pronaći opciju ”Web and App Activity” kao i opciju ”Ad Settings”. Isto tako, sve nadogradnje, bilo da se radi o sigurnosnim zakrpama ili nadogradnjama sustava pronaći ćete unutar Googleove Trgovine aplikacija.

 

Nove geste za korištenje uređaja

Android 10 donosi također i poboljšano korištenje gesti, što je dobra vijest za sve one korisnike koji radije koriste geste umjesto standardizirane tri tipke. Sve u svemu, nove geste olakšat će vam korištenje vašeg Android pametnog telefona (i dodatno će učiniti to da vam korištenje Android telefona bude sve sličnije korištenju iPhonea).

Jedna od super stvari vezanih za pokrete i geste zove se ”peaks”. Radi se o mogućnostima koje su osmišljene kako bi se spriječio nenamjeran unos gesti (odnosno radi se o upozorenju o tome kakvu gestu ćete napraviti ako na primjer, povučete prstom s jednog ruba zaslona do drugog).

Android 10 donosi nove mogućnosti, koje dodatno doprinose kvalitetnijem, sigurnijem i boljem korištenju Android pametnih uređaja. Ako i sami niste bili u prilici isprobati što je Android 10 novoga donio, ovi savjeti će vam  u tome pomoći.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here