Ako ste korisnik Androidovih pametnih telefona (ili tableta), pogotovo onih malo naprednijih možda koristite Google Assistant. Googleov pomoćnik ima svojih prednosti i nedostataka i o tome se može napisati cijeli jedan novi članak. Bilo kako bilo, Google Assistant je bez obzira na sve, ipak više nego dobar servis za pomoć koji nam može poslužiti kada zatrebamo njegove usluge.

Ako koristite uređaje kao što su Samsung Galaxy S8 ili S9 (ili pak Samsung Galaxy Note 8) vrlo je vjerojatno da ste se, možda ”namjerno”, a možda sasvim slučajno, upoznali sa Samsung Bixbyjem. Za one koji ne znaju o čemu se radi dovoljno je reći kako je Samsungov Bixby jedan od virtualnih pomoćnika.

To znači da se radi o pomoćniku koji je sličan Google Assistant-u – samo što nije. Neki korisnici bi htjeli znati kako onemogućiti Bixby, jer ako imamo Android uređaj – zašto da imamo dva virtualna pomoćnika na jednom uređaju? To je upravo slučaj kod Samsunga.

Bixby sam po sebi nije nešto posebno ”strašan” za korištenje. Radi se o tome da je jednostavno – nepotreban. Sve što Samsungov Bixby može učiniti Google Assistant može isto to i bolje. Bixbyjeva Bixby Vision je jedna od svakako korisnih mogućnosti. Ipak, dolaskom Google Lens, Bixby Vision polako, ali sigurno izlazi iz ”opticaja”.

I tu je naravno i tipka za Samsung Bixby. Tipka koju je Samsung rezervirao za svoje najnovije perjanice kao što su Galaxy S8, Galaxy S9 i Note 8 i čijim klikom se aktivira Samsung Bixby je nešto što iritira velik broj korisnika ovih uređaja. Sve u svemu, ako vas iz bilo kojeg razloga Bixby živcira, smeta vam i želite ga onemogućiti na svom uređaju nastavite čitati jer ćemo baš o tome govoriti u nastavku ovoga članka.

Samsung-galaxy s9 Bixby

Kako onemogućiti tipku za Samsung Bixby

Kako biste u potpunosti onemogućili tipku za Samsung Bixby trebati ćete je pritisnuti barem jednom nakon čega ćete trebati postaviti Bixby. Iako je postavljanje Bixbyja ono što ne želite učiniti, ako ga želite onemogućiti to je ono što je idući korak.

Ako i dalje želite koristiti Bixby, ali bez upotrebe tipke, ono što ćete opet trebati učiniti jest postaviti Bixby na ispravan način. Ako pak Bixby uopće ne želite koristiti, samo ”prođite” postavkama i to je to.

Nakon što vidite Bixby postavke i nakon što prođete kroz njih vrijeme je da onemogućite Bixby tipku. To ćete moći učiniti ako kliknete na malenu ikonu zupčanika koja se nalazi u gornjem, desnom kutu zaslona vašeg uređaja.

Klikom na ikonu zupčanika pokrenuti će se izbornik pod nazivom ”Bixby key”. Ovaj izbornik će sadržavati samo jednu opciju koju je moguće isključiti ili uključiti. Vi ju isključite.

Nakon što ste ovo učinili klik na Bixby tipku više neće pokrenuti Bixby. To znači da možete slobodno kliknuti na nju i neće vam se više pokazivati glavni- Bixby Home izbornik. Jedna od cool stvari jest da ako još uvijek želite koristiti Bixby glasovne naredbe za bilo što, dugim pritiskom na ovu tipku pokrenuti ćete mogućnosti unosa glasovnih naredbi.

 

Samsung Galaxy S9 bixby

Kako u cijelosti onemogućiti Samsung Bixby

OK, sigurni ste da ne želite Samsung Bixby. Više ste nego zadovoljni Googleovim Assistantom i to je to. Ne treba vam niti jedan drugi virtualni pomoćnik. To znači da u potpunosti želite onemogućiti Samsung Bixby. Da biste to mogli učiniti opet ćete trebati otići pod Bixby postavke (da, nema baš smisla, ali tako je kako je).

Pokrenite Samsung Bixby. Nakon što je pomoćnik pokrenut kliknite na mehaničku tipku za Bixby. Ako ste ju onemogućili možete jednostavno povući preko lijeve strane prvog zaslona vašeg uređaja. Ako to učinite na vašem uređaju bi se trebao pojaviti poznati ”Bixby Home” izbornik.

kako ugasiti bixby

Klikom na tri točke koje se nalaze u gornjem, desnom kutu otvarate postavke. Nakon toga kliknite na ”Settings” opciju. Sada povucite prema dolje sve dok ne dođete do odjeljka pod nazivom ”Voice”. Ovdje isključite ”Bixby Voice” mogućnost. Ako ste ovo učinili velika većina opcija koje se nalaze ispod bi trebale postati sive boje i isključene, što je upravo ono što želite (ako već želite onemogućiti Bixby).

Ovo nije sve. Postoji još jedna stvar koju želite učiniti kako biste se riješili svih znakova prisutnosti Bixbyja na vašem uređaju. Trebati ćete isključiti i Bixby Home izbornik jednom i zauvijek.

Kako biste to učinili, idite na prvi zaslon svog uređaja (ili ”Home” zaslon) i kliknite na njega dugim klikom. Povucite prema krajnje lijevoj strani zaslona (odnosno Bixby Home zaslon) i na vrhu isključite opciju ”Bixby Home”. Nakon što ovo učinite Bixby Home zaslon više nećete sretati na svome uređaju (osim ako ga ponovno ne omogućite).

 

uključivanje samsung bixby

Kako vratiti Samsung Bixby

Ako ste se iz bilo kojeg razloga predomislili i želite vratiti svoj Samsung Bixby, a isključili ste ga, vjerojatno se pitate kako ga ponovno uključiti i omogućiti. To se naravno može učiniti, samo što je prva stvar koju ćete trebati učiniti ponovno uključivanje Bixby Home izbornika.

Njega možete uključiti ako budete slijedili korake koje sam opisao iznad kod isključivanja Bixby Home, samo obrnuto. Nakon što omogućite Bixby Home, ponovno omogućite Bixby Voice (koji se nalazi u izborniku postavki ili ”Settings”) i naravno ponovno omogućite korištenje Bixby tipke. Sve u svemu, dosta jednostavan postupak.

Još neke od dobrih i pozitivnih stvari kod Samsung Bixby pomoćnika jest mogućnost isključivanja samo nekih mogućnosti. Recimo, možete onemogućiti Bixby tipku, ali u isto vrijeme možete ostaviti uključenima Bixby Voice i Bixby Home mogućnosti. Ako želite možete i isključiti Bixby Home, a možete koristiti Bixby tipku. Mogućnosti ima više tako da se ovo ostavlja u cijelosti vama na izbor.

Virtualni pomoćnici su sve prisutniji kod pametnih telefona i pametne tehnologije uopće. Nešto što je prije desetak i više godina bilo smatrano znanstvenom fantastikom već je nekoliko godina stvarnost koja nam je dostupna na dlanovima naših ruku. Google Assistant je svakako jedan od najboljih i najkorisnijih virtualnih pomoćnika.

Samsung je sa svojim Bixbyjem htio postići neke dobre stvari, pogotovo uvođenjem nekih novih mogućnosti kao što je recimo Bixby Vision. Ipak, da nikada ne treba pretjerivati, čak ni kada se radi o mogućnostima koje svaka perjanica većine brendiranih proizvođača ima napretek pokazuje i Bixby koji je, htjeli mi to priznati ili ne, polako postao nepotreban.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here