Prva interakcija sa ova dva pojma se dešava kada trebamo promijeniti postavke sustava Windows ili Mac računala. Mac računala oduvijek koriste UEFI, dok je stariji Windows koristio BIOS sustav, a kasnije se također prebacio na UEFI.

Oba sustava su firmware-i koji su odgovorni za djelovanje kao posrednički jezik između hardverskog jezika i jezika operativnog sustava kao što je Windows OS ili OS X (Mac).

Firmware UEFI i BIOS su relativno važni u bilo kojem sustavu zbog međusobnih značajki. Oni su trenutačno glavna sučelja računalnog svijeta od početka razvoja računalne tehnologije i djeluju kao tumači između instaliranih operativnih sustava i računalnog firmware-a. Zbog toga su oni ključni element korištenja uređaja.

Oni su slični po funkcionalnosti u kojoj se oba koriste pri pomaganju računalu tijekom pokretanja za inicijalizaciju ugrađenog hardvera i pomaganju u pokretanju instaliranih operativnih sustava.

Ovo je jedna od rijetkih sličnosti koje ova dva firmware-a mogu imati, ali valja napomenuti da se osim gore navedenih funkcija razlikuju u mnogo različitih polja kao što će dalje biti spomenuto u ovom članku, a ključne su funkcije koje izvršavaju, kao i razlike u dizajnu dva firmware-a i kako to utječe na općenito funkcioniranje računala.

 


uefi na windowsima

 

Glavna važnost ovog firmware-a

Dakle, firmware je vrlo važan i u slučaju da morate promijeniti bilo koju postavku sustava koja je presudna za zdravlje i opstanak sustava, onda to morate učiniti iznutra, tj. pomoću firmware-a. Oni su glavni izvor informacija i interakcija između korisnika i sustava u cjelini.

Druga važna uloga takvog firmware-a je pokretanje sustava. Da, ovo je program koji je odgovoran za buđenje i pokretanje vašeg sustava svaki put. Posjeduje sve potrebne podatke koji pomažu računalu tijekom pokretanja i povezuju hardver koji je priključen na računalo. Sve ovo se obavlja, čim upalite računalo i čekate da se pojavi prva slika Windowsa, tj tijekom perioda podizanja cjelokupnog sustava.

Dakle, kao što smo već spomenuli UEFI je nastao na Mac računalima i u početku bio namjenjen samo OS X operativnom sustavu, dok je BIOS bio vezna isključivo za PC računala i Windowse. Zbog mnoštva teničkih prednosti kasnije je UEFI prešao i na Windows računala i postao standard svakog modernog računala.

To je bila početna razlika između ova dva posebna programa. Ali, nije jedina! Ako želite detaljno upoznati razlike između UEFI-a i BIOS-a, onda nastaviti čitati ovaj članak.

Prije nego što dublje pogledamo glavne fizičke i softverske razlike između firmware-a, nužno je spomenuti karakteristike i raspraviti o čemu se radi. Kratka rasprava o tome što su UEFI i BIOS se nalazi u nastavku kako biste razumjeli gdje su razlike u pogledu njihove strukture i dizajna.

 

bios

 

BIOS Firmware

BIOS (osnovni ulazni/izlazni sustav) je stariji i koristi se još od dvadesetog stoljeća i još uvijek je široko zastupljen u usporedbi sa UEFI, koji je zasnovan na novijem tehnološkom razvoju.

Razlikuje se po funkcioniranju, budući da čita početni/prvi sektor hard diska dok ima adresu sljedećeg uređaja u memoriji za inicijalizaciju ili razvijeni kod za izvršavanje. Također je odgovran pri odabiru uređaja za podizanje sustava, sa kojeg će se diska pokrenuti vaš operativni sustav.

 

uefi

 

UEFI Firmware

Sa druge strane, UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) koristi se za obavljanje iste zadaće kao i BIOS, ali malo drugačije u pogledu funkcioniranja. Jedinstvena značajka koju ima je da pohranjuje informacije o inicijalizaciji i pokreće se u svom .efi formatu umjesto da se pohranjuje u firmware.

Obično se pohranjuje na hard disku unutar posebne particije (ESP). On također ima program za boot koji se koristi pri pokretanju operativnog sustava. U ne tako davnoj prošlosti, UEFI je postao moćniji u usporedbi sa BIOS-om i po svemu sudeći postao sve prihvaćerniji, sa ulogom da u cjelosti zamijeni BIOS i donese mnoge značajke koje će omogućiti poboljšanja koja se ne mogu napraviti u BIOS-u.

UEFI ima tehničku prednost u odnosu na BIOS na mnogo načina, ali BIOS ima neke ograničene prednosti koje ga čine malo snažnijim od UEFI i to je razlog zašto se neki ljudi odupiru prelasku na noviji UEFI firmware.

 

Tehničkih prednost UEFI firmware-a:

 • Mogućnost za boot sa većih diskova u odnosu na BIOS
 • CPU neovisna arhitektura
 • CPU neovisni driveri
 • Veća brzina
 • Modularni dizajn
 • Velika kompatibilnost

 

razlika između bios i uefi

 

Dubinska usporedba između UEFI i BIOS sustava

Glavne razlike između UEFI i BIOS sustava

 

#1 Performanse

UEFI firmware koristi posebni softver za pohranu boot datoteka. Ovaj sustav se naziva EFI System Partition i format u kojem su pohranjene datoteke je ‘.efi’. Ista datoteka je također odgovorna za održavanje boot loader-a operacijskog sustava. Kada je riječ o napretku i tehničkim prednostima, UEFI je bolji od BIOS-a.

S druge strane, BIOS koristi prvi sektor/dio glavnog diska za pohranu inicijalizacijskog koda i daljnje izvršavanje. Prva particija hard diska čuva mjesto/adresu kodova potrebnih za inicijalizaciju sustava. BIOS je stariji od ova dva sustava koji ovdje uspoređujemo i stoga ima neka ograničenja.

Još uvijek koristi 16-bitnu arhitekturu koja ga ograničava u korištenju više kodova za istovremeno izvršavanje. Dakle, sustav BIOS je osjetno sporiji nego UEFI.

 

#2 Sigurnost

Druga velika razlika je sigurnosni standard. UEFI sustav nikada ne dopušta da se bilo koji program izvodi tijekom dizanja sustava, a koji nema autentične drivere. Drugo ime za ovo sigurno podizanje je ‘safe boot’.

U slučaju Windows-a, tj. BIOS-a, nema tih posebnih vrsta autentifikacijskih drivera, koji mogu dopustiti bilo kojem programu da uđe u raspored podizanja. Stoga, je u prošlosti zlonamjerni softver lakše napadao Windows sustav nego Mac.

Napokon je i Microsoft odlučio  implementirati UEFI u svoj operativni sustav Windows 8, koja se i dalje nastavlja u novijim inačicama poput Windows 10.

 

#3 Brzina

UEFI sustav ne ovisi ni o kojoj platformi, tako da uvijek brže učita datoteke i nudi veću brzinu. Ali, to nije tako kod svakog slučaja. Postoje slučajevi ili situacije u kojoj BIOS radi brže od UEFI. Zato je bolje objašnjenje da ako je UEFI dobro optimiziran onda radi brže od BIOS-a, a inače ne.

 

#4 Ograničenja veličine

Kao što smo prije naveli, BIOS koristi 16-bitnu arhitekturu koja ga ograničava u izvršavanju mnoštva komandi. Tehnički, BIOS koristi MBR (Master Boot Record) kako bi pohranio podatke (kodove) i izvršio ih sa hard diska.

S druge strane, UEFI koristi GPT (GUID Partition Table) koji trenutačno radi na 64-bitnoj arhitekturi koja može jednostavno pristupiti i izvršiti više komandi u jednom trenutku.

Ovo su glavne razlike između UEFI i BIOS sustava i te razlike čine da UEFI firmware postaje sve popularniji među novim tehnologijama.

 

Koje su prednosti BIOS-a u odnosu na UEFI sustav?

Unatoč svim ovim manam BIOS sustava, on može biti praktičan alat u brojnim situacijama gdje je pogodniji od UEFI firmware-a. Neki od scenarija u kojima je BIOS preporučljiviji su:

 • Budući da je potpuno neovisan od operacijskog sustava, može mu se pristupiti bez instaliranog operacijskog sustava i sa minimalnim komponentama za navigaciju i konfiguriranje.
 • Napredni korisnici softvera također mogu jednostavno prilagoditi različite postavke iz BIOS izbornika, kao naprimjer brzinu CPU takta, latencije memorije i dosta drugih opcija su dostupne kroz BIOS izbornik.
 • Također omogućuje podešavanje računala kako bi se postigle optimalne performanse koja se ne mogu postići kada se koristi UEFI firmware.

No oprezno, jedna stvar koja bi trebala biti jako naglašena, je da kada se radi o korištenju BIOS firmware-a i podešavanju različitih hardverskih performansi, trebalo bi to obaviti profesionalno kako bi se izbjegle pogreške koje mogu nastati, ili čak trajna hardverska oštećenja zbog nepravilnog podešavanja.

 

Kako je UEFI superioran u odnosu na BIOS sustave

Kada je riječ o raspravama o UEFI-u, on je poznat kao napredna tehnologija koju je razvila tvrtka Intel pod nazivom EFI a zandja verzija EFI je bila EFI 1.10 po čijim je specifikacijama 2005 godine nastao UEFI.

UEFI je posljednjih godina stekao veliku popularnost i konstanto se prilagođava i razvija od strane proizvođača računala u svojim sustavima. Ima jedinstvenu naslijeđenu podršku koja može sadržavati funkcije BIOS-a kao dodatnu prednost i još neke druge značajke koje ima BIOS firmware.

Unatoč svojoj superiornosti i složenosti, na neki način je ograničena zbog procesorske arhitekture različitih sustava. Kod 64-bitnog procesora UEFI sustav dolazi do izražaja i radi maksimalno brzo, dok kod starijih x86 procesora ima samo djelomičnu ili nikakvu podršku. Ovo je jedno od glavnih ograničenja. Postoji još i problem kod starijih računala, što i operativni sustav također mora oponašati okruženje BIOS-a kako bi sve funkcionairalo ispravno.

Zbog ovoga su proizvođači mikroprocesora i programeri OS-a, bili prisiljeni da rade zajedno kako bi uklonili sve te probleme. Neke od poznatih tvrtki koje pružaju podršku UEFI sustavima su Microsoft, Apple, Intel, AMD, Dell itd, zapravo preko 140 tvrtki sudjeluje u daljnjem razvoju UEFI platforme.

Glavni mana BIOS sustava je ograničenje na 1MB memorije sa 16-bitnim instrukcijama i (MBR) sustavom particioniranja koji podržava hard disk od maksimalno 2TB koji je ograničen na samo 4 particije. Ovo je loše po pitanju potrebe za fleksibilnošću zbog novih i budućih tehnologija.

 

UEFI kao moćan sustav ima nekoliko prednosti, bilo većih ili manjih:

 • Ima modularni dizajn koji može podržati 128 particija i do zapanjujućih 8 ZB prostora na hard disku sa ugrađenim GPT sustavom.
 • Omogućuje bolju integraciju sa operativnim sustavom i dostupnim naprednim mogućnostima pokretanja.
 • Poboljšane sigurnosne opcije.
 • UEFI također omogućuje korisnicima ručno dodavanje novog ključa u bazu podataka i instaliranje željenih operativnih sustava.
 • Još jedna velika prednost UEFI-a je modularnost, tj. dodavanje novih funkcija koje će zahtjevati novi hardver. To ga čini spremnim za buduće tehnologije.
 • UEFI je također jako “user firendly” sa svojim korisničkim sučeljem koje je jednostavno za korištenje u odnosu na BIOS kroz čiji izbornik i postavke se prosječan korisnik mnogo teže snalazi.
 • Novi razvoj kod UEFI sustava je da ima specijalizirano grafičko korisničko sučelje koje čak može biti kompatibilno sa mišem za navigaciju.
 • Također, proizvođači matičnih ploča mogu implementirati različite softverske module dostupne u UEFI sustavima koji korisnicima omogućuju jednostavno testiranje instaliranih komponenti.

Ovo su neke od značajki sa kojim UEFI dolazi i koje ga čine boljom opcijom u odnosu na BIOS sustave zbog modularnog dizajna, arhitekture i jednostavnosti uporabe.

 

Zaključak

Unatoč tome što UEFI ima više prednosti od BIOS-a, on se i dalje koristi u manjem broju računala nego BIOS. Jer uzmimo u obzir da mnogi ljudi koriste ista računala već duže vrijeme i nemaju potreba ili novaca za čestim promjenama hardvera. I unatoč brojnim prednostima koje dolaze sa njim trebat će puno vremena dok UEFI sustavi zamijene BIOS sustave.

Takošer je potrebno i neko vrijeme da proizvođači usvoje nove sustav i da padnu cijene UEFI matičnih ploča. Dakle iako znamo da je moćan i da nadmašuje BIOS sustav, trebat će vremena da postane industrijski standard.

Dali vi koristite BIOS ili UEFI standard na svom računalu? Vjerujemo da bi BIOS bio još uvijek u prednosti.

Piše: A.P.

2 Komentari

 1. UEFI sa Linux OS-ov. Uz to mi se operativni nalazi na SSD disku koji je isključivo za njega. Računalo mi služi kao server (FTP) i za obradu i distribuciju fotografija. Primjetna je razlika između bios i UEFI

 2. “Mac računala oduvijek koriste UEFI” – To nije istina, Mac tek od 2006. koristi UEFI kada su isporučili prvi Intel based Mac.

  “Dakle, kao što smo već spomenuli UEFI je nastao na Mac računalima i u početku bio namjenjen samo OS X operativnom sustavu, dok je BIOS bio vezna isključivo za PC računala i Windowse.” – Također krivo, Intel je razvio UEFI za svoje Itanium servere 2000. godine, a 2002. je HP napravio također svoje Itanium servere sa UEFIem koji su mogli bootati i Windowse i Linux.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here