Ako ste entuzijastični korisnik mobilne mreže postoji dobra šansa da ste čuli za LTE, 4G i nadolazeću 5G mrežu. Što ovi izrazi znače i kako se cijene u usporedbi jednih s drugima? Istražimo sve ove pojmove LTE, 4G i 5G i odlučimo koji će od njih biti na vrhu.

Što znači LTE?

LTE mreže se nazivaju i „4G LTE“, ali što zapravo LTE znači? To je skraćeno od „Long Term Evolution“ i temelj je za 4G veze.

brza mreža

Povijest LTE mreže

Kad je 4G izašao na tržište morao je postojati standard koji definira konkretne 4G brzine. Na taj način tvrtke ne bi mogle samo napraviti malo bolji 3G servis i pokušati ih prenijeti kao 4G. Kao rezultat toga regulacijska ploča za mobilne mreže, ITU-R je postavila osnovna pravila o brzini 4G mreže. Brzina preuzimanja je morala biti 100 Mb/s u pokretu i 1 GB/s dok je uređaj u stacionarnom stanju kako bi se veza mogla legalno smatrati 4G.

Problem je bio u tome što telekomunikacijske tvrtke nisu mogle postići zahtjeve koje je tada postavljao zakon. Sve dok tvrtke nisu mogle isporučiti prave 4G brzine ne bi mogle legalno nazvati svoju mrežu 4G. Umjesto toga je razvijajuća 4G tehnologija prešla pod naziv „Long-Term Evolution“ kako bi bilo jasnije da je tehnologija koja je u razvoju. LTE je bio brži od 3G, ali nije postigao minimalne brzine za 4G mrežu.

Povijest 4G LTE mreže

Što onda znači „4G LTE“? Razlog zbog kojeg je LTE uspio dobiti 4G u svom nazivu je zbog spuštanja donjih granica brzina koje su se po zakonu propisivale za 4G mreže. Tvrtke su se mučile kako bi postigle brzinu propisane 4G mreže. Pošto su vidjeli da nije bilo baš lako postići te brzine, izjavili su da bi mobilna mreža mogla biti prepoznata kao 4G ako tvrtka može dokazati da su njezine brzine značajno veće od 3G. LTE je to postigao i kao takav postao poznat pod nazivom 4G LTE.

Na kraju se LTE još više približio 4G brzini, koristeći tehnologiju koja se zove LTE-A (ili LTE +). Slovo „A“ u LTE-A znači „Advanced“ i predstavlja sljedeći korak u LTE tehnologiji. Ova 4G LTE-A tehnologija se najčešće koristi kada kompanije navode da imaju 4G jer neke još nisu svladale 4G brzine.

Što znači 4G?

Neobično ime 4G mreže dolazi iz linije nasljeđa prije njega. Slovo „G“ znači „Generation“, a 4G predstavlja četvrtu generaciju širokopojasne mreže. To je sljedeći korak od tehnologije koja mu je prethodila, zvala se 3G. 4G mreže ispunjavaju gore navedene standarde, 100 Mb/s dok se krećete, a 1 Gb/s dok stojite. Sve što je manje od toga je 4G LTE.

mobilna 5g mreža

Što znači 5G?

Kao što ste već mogli pretpostaviti 5G je nasljednik 4G mreže. Najnovija 5G mreža čeka da se odobre mjesta na koja će mobilne kompanije postavljati potrebnu infrastrukturu za odašiljanje signala. Jednom kada se postavi više neće biti razloga za korištenjem 4G mreže. Kada je riječ o 5G u usporedbi s 4G LTE, 5G ga uvjerljivo pobjeđuje i u odzivu i u brzini preuzimanja. Ovo značajno povećanje je obećavajuće za IoT svijet, posebno kod pametnih automobila jer 5G može obraditi podatke puno brže nego što to može 4G mreža.

Usporedba brzine: 4G LTE vs. 4G vs. 5G

Dakle, kakve su brzine svake od gore navedenih mreža? Da bismo odgovorili na to ne bismo trebali gledati na to što tvrtke kažu da su njihove brzine. Umjesto toga možemo dobiti nepristran pogled gledanjem studije koje je provela OpenSignal, tvrtka za mobilnu analitiku.

4G vs. 4G LTE

Kao što smo gore naveli, mreža mora opskrbljivati 100 Mb/s dok ste u pokretu kako biste zaradili 4G naslov. Izvješće tvrtke OpenSignal pod nazivom „The State of Mobile Network Experience“ ima za cilj snimiti 4G performanse prije nego što dođe velika 5G tehnologija. Na 5. stranici izvješća se prikazuje grafikon na kojemu vidimo prosječnu brzinu preuzimanja za svaku zemlju. Južna Koreja je na vrhu s brzinom preuzimanja od 50 Mb/s, međutim to je još uvijek daleko od 100 Mb/s.

Ostale zemlje se ne bune. Primjerice, SAD ima prosječnu brzinu preuzimanja od 21.3 Mb/s, 35 zemalja se nalazi u rasponu od 10-20 Mb/s.

5G vs. 4G LTE

OpenSignal je također izvijestio o maksimalnim 5G brzinama u odnosu na 4G mrežu. Imajte na umu da ova statistika pokazuje koje brzine svaka mreža može fizički postići, ne predstavlja prosječnu brzinu svake mreže u stvarnom svijetu. U izvješću nazvanom „5G boosts the maximum real-world download speed by up to 2.7 times 4G users’ top speeds“, OpenSignal je utvrdio da je razlika između 4G LTE i 5G varirala ovisno o državi.

Američka 5G najveća brzina je bila 2.7 puta veća od njene 4G LTE najveće brzine, dok su australijske 5G brzine zapravo bile sporije od svojih 4G brzina. Kao takav, kad se 5G pojavi po cijelom svijetu možemo primijetiti nejednake maksimalne brzine u različitim zemljama. Međutim, ovi brojevi nisu točni prikazi prosječnog korisničkog iskustva. Da bismo pouzdano shvatili koliko je 5G trenutno brz, trebamo pogledati testove i primjere u stvarnom svijetu.

OpenSignal je proveo istraživanje u Južnoj Koreji, državi koja ima snažan 5G potencijal. U svom članku „5G smartphone users experience 111.8 Mb/s average download speed“ su vidjeli da korisnici Južne Koreje imaju prosječnu brzinu od 111.8 Mb/s, što je brže od „pravih“ 4G brzina. Ova je brzina značajno povećana u odnosu na vodeće 4G telefone koji imaju brzinu od 75.8 Mb/s. To je još značajniji skok s općih 4G telefona koji su zabilježili brzinu od 47.7 Mb/s.

S obzirom na to da je prosječna brzina u Južnoj Koreji u prvom istraživanju bila 50 Mb/s, sigurno je reći da većina korisnika ima opće 4G telefone. Većina stanovnika Južne Koreje bi povećala brzinu za 134% tako što bi se prebacili na 5G mrežu.

5g mreže

Usporedba 4G LTE, 4G i 5G brzina

Sada kada imamo ideju o brzini svake mreže možemo ih međusobno usporediti kako bismo vidjeli trenutno stanje mobilnih mreža. Najveća brzina 4G LTE mreže je oko 100 Mb/s, bilo što brže od toga je „prava“ 4G mreža. Teorijska brzina je ono što 4G LTE pružatelji usluga tvrde da kupci mogu očekivati od mreže. Kao što vidimo, brzina je prilično niska u odnosu na obećanu, a još je daleko od postizanja tih „pravih 4G“ brzina.

MrežaMaksimalna brzina preuzimanjaProsječna brzina (u teoriji)Prosječna brzina u stvarnom svijetu
4G LTE100 Mb/s30-60 Mb/s2-50 Mb/s
4G1 Gb/s100 Mb/sN/A
5G20 Gb/s200-1000 Mb/s111.8 Mb/s

4G mreža treba isporučivati 1 Gb/s dok je korisnik u mirovanju i 100 Mb/s kada je u pokretu. S obzirom na to kako 4G ne može postići nijedan od ovih uvjeta, ne možemo navesti koja je 4G brzina u stvarnom svijetu. Unatoč tome, performanse 5G mreže su prilično dobre iako su nove. Maksimalna brzina koju teoretski može postići je 20 Gb/s. Tvrtke tvrde da možete postići brzinu između 200 Mb/s i 1 Gb/s na njihovim 5G mrežama.

U zemlji u kojoj je 5G široko prihvaćen poput Južne Koreje, vjerojatno je da ćete vidjeti brzine oko 100 Mb/s. Iako je to pomalo sporo za 5G mreže, konačno smo napredovali u odnosu na 4G brzine.

Vrijedi li nadograditi se na 5G mrežu?

Iako 5G pametni telefoni još uvijek nisu standardni, polako se počinju proizvoditi i postavljati na tržište. Vrijedi li zamijeniti svoj 4G telefon novim 5G telefonom? Ne samo da su telefoni koji podržavaju 5G mrežu skuplji nego su i mobilni podaci također skuplji. Brzina prijenosa podataka je oko dvostruko brža od 4G mreže što nekima ne može opravdati dodatne troškove.

Stoga je nadogradnja na 5G mrežu najbolja ako imate viška novca i uzbuđeni ste zbog isprobavanja ove nove tehnologije. Inače, bolje je čekati da se 5G učvrsti na tržištu s telefonima i mrežom.

Odabir prave mreže za vas

Kada je u pitanju 4G LTE vs. 4G vs. 5G, ustanovit ćete da se brzine 4G LTE-A mreže sve više približavaju pravoj 4G mreži do točke gdje više i nema tolike razlike među njima. U međuvremenu, 5G mreža može potencijalno poboljšati brzinu do dvostruko brže od 4G LTE-A i unaprijediti budućnost IoT-a, ali trenutno je to prilično skup sport.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here