Je li vaše računalo sklono pregrijavanju? Ponekad je ovaj problem malo teže odmah uočiti, no ono što je sigurno jest da kada se problem s pregrijavanjem javi, postoje neki sigurni pokazatelji da nešto nije u redu.

Kao što već sigurno znate, vrućina je računalnim komponentama podjednako opasna kao i prašina ili bilo kakve mrlje. Naravno, svako računalo, bilo da se radi o stolnom ili prijenosnom, u sebi ima sustav hlađenja koji služi smanjivanju temperatura i držanju na normalnoj razini.

U nastavku članka ćemo pokušati objasniti koji su znakovi da se računalo pregrijava i kako je moguće otkloniti takve probleme.

 

Upozorenja o potencijalnom pregrijavanju računala

Niste sigurni ima li vaše računalo probleme s pregrijavanjem ili ne? Ono što je dobro jest da postoje neki gotovo pa sigurni pokazatelji koji će potvrditi ili otkloniti vaše sumnje. O kakvim pokazateljima se radi, pročitajte u nastavku.

 

ventilator grafićke kartice

 

  • Zvuk ventilatora je neobičan. Ventilator radi preglasno ili se čuje još nekakav zvuk. Ventilatori su još uvijek kod velike većine računala glavni i jedini načini rashlađivanja. Danas gotovo svako računalo ima barem dva ventilatora: jedan kod procesora i jedan kod napajanja i to iz razloga što ove dvije komponente proizvode najviše topline. Ako imate malo bolju i kvalitetniju grafičku karticu, vidjeti ćete da i ona ima svoj ventilator (ili ventilatore, ovisno o tome koliko je grafička kartica snažna/velika). Ako čujete bilo kakav neobičan zvuk rada ventilatora, to bi mogao biti pokazatelj da ventilator ne radi kako treba, odnosno da ne hladi računalne komponente onako kako bi trebao, što naravno može dovesti do pregrijavanja.

 

BSOD

 

  • BSOD ili ”Plavi zaslon smrti.” Ponekad će se dogoditi da računalo, ako ima problem s pregrijavanjem, pokazuje BSOD. Plavi zaslon je nešto što nitko od nas nikada ne želi vidjeti i u isto vrijeme nešto s čime smo nažalost svi mi barem jednom u našem računalnom životu bili upoznati. BSOD se može pokazivati ili za vrijeme uključivanja računala ili tijekom rada, kada će nakon recimo, normalnog uključivanja, računalo prikazati BSOD, što je još jedan od potencijalnih pokazatelja da nešto nije redu s temperaturom računala.

 

restarting-pc

 

  • Često restartiranje ili isključivanje računala. Ako opazite da se vaše računalo odjednom, bez ikakvog upozorenja restartira ili isključi (a takve stvari najčešće dolaze bez ikakvog upozorenja), to je jedan od očiglednih pokazatelja da postoji nekakav problem s pregrijavanjem. Naime, ako sredstva za rashlađivanje (kao što su u ovom slučaju ventilatori) ne uspiju rashladiti računalo na potrebnu temperaturu, računalo će se restartirati ili će se jednostavno isključiti. Velika većina novijih računala imaju u sebi ovaj oblika zaštite jer se restartiranjem ili isključivanjem računalo zapravo štiti od nekih težih posljedica do kojih može dovesti problem s pregrijavanjem, kao što je recimo otkazivanje nekih drugih komponenti.

 

  • Kućište računala je vruće na dodir. Normalno ili pravilno hlađeno računalo nikada neće biti vruće na dodir. To znači da ako hlađenje na računalu radi kako treba i ako računalo nema problem s ”povišenomo temperaturom”, kućište tog računala neće biti vruće na dodir. Vrućina je najočitiji i najlogičniji pokazatelj da računalo ima problem s pregrijavanjem tako da ako je kućište vašeg računala vruće za vrijeme rada, vrlo je vjerojatno da vaše računalo ima nekakav problem s pregrijavanjem.

 

Što je ono što može uzrokovati probleme s pregrijavanjem? Odgovora na ovo pitanje ima više. Ovisno o tome u čemu je problem, odnosno s kojom komponentom nešto nije u redu, jedna ili više komponenta može izravno uzrokovati probleme s pregrijavanjem računala.

 

pregrijavanje procesora.jpg

 

Problem je u procesoru

Jedan od najočitijih pokazatelja da je procesor komponenta koja uzrokuje probleme s pregrijavanjem jest ako se vaše računalo stalno restartira ili ako se pojavljuju poruke o neočekivanom ”rušenju” sustava nakon čega se Windows trebao zatvoriti. Ipak, najbolji pokazatelj je li problem u procesoru i je li provesor komponenta koja uzrokuje pregrijavanje jest program koji to može pokazati.

 

AIDA 64 Extreme

 

Neki od najboljih programa koji nam mogu dati uvid u rad procesora i u temperature računala su CPU-Z ili AIDA 64 Extreme. Pokretanjem ovih programa dobiti ćemo instantan uvid u rad računalnih komponenti i samim time ćemo moći vidjeti postoji li ikakav problem u pogledu temperature s procesorom.

Ako vidimo da sve ostale komponente pokazuju temperaturu u granicama normale, a da procesor pokazuje visoku temperaturu i to u situacijama mirovanja računala, otkrili smo u čemu je problem.

 

pc napajanje

 

Problem je u napajanju

Još jedna komponenta koja isto tako može uzrokovati probleme s pregrijavanjem računala je naravno napajanje. Bilo da se radi o ”začepljenosti” koja je nastala zbog različitih čestica prljavštine, prašine i ostalih stvari koje ne bi trebale biti u napajanju, a koje se ondje nađu, pogotovo nakon nekoliko godina korištenja računala, napajanje može biti čak i jedan od glavnih uzroka problema koji mogu nastati u računalu, a da su vezani s pregrijavanjem.

Napajanje se može očistiti, s time da naravno treba paziti da prije bilo kakvog čišćenja napajanja, računalo bude isključeno iz utičnice za struju i da prekidač napajanja bude stavljen na ”OFF.” Ponekad se zna dogoditi da napajanje uzrokuje previsoku temperaturu na računalu iz razloga što ono otkazuje. Je li riječ o tome da napajanje na računalu otkazuje ili ne možete pročitati ovdje.

 

 

Problem je u grafičkoj kartici

Grafička kartica isto tako može biti uzrok pregrijavanju računala. Svaka grafička kartica na računalu obavlja ogroman dio posla i to iz razloga što grafički procesor prikazuje sve ono što korisnik radi na računalu u vizualnom obliku, odnosno putem slikovnog prikaza. Ako vidite da postoje neki problemi sa slikom ili ako se vaše računalo tijekom rada samo ”zamrzne” (i ako se uz to pojave drugi pokazatelji da računalo pati od pregrijavanja) grafička kartica bi mogla biti problem.

Je li riječ o softverskom uzroku problema se može provjeriti brojnim programima kao što je recimo GPU-Z koji će na detaljan način pokazati sve podatke koji su vezani uz rad grafičke kartice. Ako nije problem u softveru, možda je grafička kartica prljava i možda ju treba očistiti. Ako grafička kartica otkazuje, možda je to uzrok pregrijavanju. U svakom slučaju ovo se može provjeriti.

 

problemi sa ventilatororm na grafičkoj kartici

 

Problem je u ventilatorima

S obzirom da svako računalo u sebi ima barem jedan ventilator, ako ventilator ne radi ili ako ne radi kako treba, to može biti vrlo vjerojatan uzrok pregrijavanja računala. Ventilatori se s vremenom onečiste, napune prašinom, kukcima i raznoraznom ostalom prljavštinom, što u konačnici uzrokuje začepljenosti i probleme s protokom zraka, što onda dovodi do problema s pregrijavanjem.

Da bi se to izbjeglo ono što je poželjno jest s vremena na vrijeme ”ispuhati” ventilator kompresiranim zrakom ili, u slučaju da imate stolno računalo i da možete lako doći do ventilatora, jednostavno ga očistiti, što bi trebalo vratiti temperaturu u granice normale.

 

Uvijek provjeravajte temperaturu računala

Nakon što smo objasnili najčešće uzročnike problema s pregrijavanjem, slijedi jedan savjet kao mala mjera opreza. Instalirajte na svoje računalo neki od programa za mjerenje i kontrolu temperature i rada komponenti. Jedan od najboljih takvih je AIDA 64 Extreme.

Osim što će vam ovakav program dati detaljan uvid u rad komponenti vašeg računala, pokazati će vam mnoštvo ostalih korisnih stvari. Na taj način možete spriječiti bilo kakvu nezgodu koja se mogla dogoditi da niste imali ovakav program.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here