Ovo je problem koji već postoji godinama – naletite na Internetu na dobar članak ili video, ili ste jedan takav poslali prijateljima, no ne stignete ga trenutačno pročitati. Želite ga pročitati, ali … kasnije. Ne odmah. To je ono čime ćemo se mi pozabaviti u ovom tekstu, a naziva se još “read-it-later” ili “bookmarking”. Postoje jednostavni i korisni alati s kojima ćete lako zapamtiti link (članak, video, prezentaciju …), te si ga spremiti za kasnije.

Ipak, ključna riječ je ovdje “reading”, odnosno čitanje. Web stranice na mobitelima nisu uvijek prikazane optimalno i ako imate mali ekran, moguće je da nećete lako pročitati tekst. Previše je tu reklama i dodatnog sadržaja koji vam odvlači pažnju od samog teksta.

Ovi servisi često reformatiraju članak (tekst), te “uzmu” samo ono bitno, a izbace sve reklame i ostali sadržaj koji nije direktno vezan uz tekst. Još jedan od razloga zašto biste trebali probati ove servise koje ćemo spomenuti u tekstu. Nadamo se samo da ćete spremljene članke jednog dana i stvarno pročitati!

PocketVjerojatno najpopularnija aplikacija ovog tipa je Pocket. Riječ je o aplikaciji i koja je počela s motom “Read It Later”. Započela je i kao desktop aplikacija, ali se prirodno proširila i na mobilne uređaje, te kao addon drugim aplikacijama (Flipboard, web preglednici …).


Mi preporučujemo da ju instalirate na svoj Android/iPhone telefon te da ju probate koristiti. Možete si dodati i plugin ili addon za vaš preglednik pa kad nađete nešto, spremiti si na svoj korisnički račun. Naravno, sve se međusobno sinkronizira, pa ono što spremite na mobitelu, možete vidjeti i na desktopu – i obrnuto.

Naravno, Pocket sprema sve – može to biti video, članak, linkovi itd, te ih možete organizirati po svojim preferencama.

 

InstapaperKao što možete možda iščitati iz samog imena, Instapaper se vrti oko čitljivosti (engl. Readability). Radi na sličan način kao i Pocket, ali je mnogima draži jer kada snimite neki članak, vi snimate “pročišćenu” web stranicu na kojoj nema ništa mimo teksta kojeg spremate.

Članke možete spremiti preko “bookmarkletsa” u web preglednicima, koristeći IFTTT appletse, slanjem članka na personaliziranu mail adresu koju dobijete od Instapapera, preko “save” buttona na mobitelu, preko Flipboarda itd. Mnogo je načina za “poslati” članak u Instapaper sa svih mogućih uređaja.

Inače, maloprije spomenuti Pocket je kupila Mozzila prije par godina, dok Instapaper posjeduje Pinterest. Oba servisa su za sada besplatna i dostupna na hrpi uređaja i OS-ova. Nema reklama, nema ograničenja …

 

iOS Reading list

Ovo je samo za iPhone korisnike. Skrivena opcija u Safariju se zove “Reading List” – lista gdje možete spremiti artikle za kasnije čitanje. To je nešto kao “bookmark” samo što sprema članke na iCloud kako biste im mogli pristupiti kada vi to želite. Kada otvorite članak koji biste htjeli spremiti, stisnite “Share button”, odaberite ikonicu “naočala”, te “Add to Reading Later”.

iOS Reading List je također dobar kandidat za “IFTTT”, pa možete kreirati applete koji će automatski određene članke spremati na ovu listu, bez da koristite Safari. Moguće je čak da spremite i tweetove koje čitate i slično. Treba se samo malo poigrati s time.

Ako želite i izraženiji “readability”, odnosno lakše čitanje, pri vrhu Safarija vidjet ćete ikonicu koja se sastoji od 4 horizontalne linije. Kliknite na nju i Safari će vas prebaciti u “Reader Mode”, odnosno lakše ćete čitati jer će se sakriti sve što ne treba biti na stranici. Neke stranice/članci nisu podložni ovoj opciji, ali dobar dio istih jest. Nadalje, možete si promijeniti i font, veličinu slova, boju i još mnogo toga (ikonica – dva slova “AA”).

 

Chrome Reading listI Chrome konja za utrku ima. Bilo bi jako čudno da neku korisnu opciju ima Safari, a nema recimo Chrome (op.a. Firefox nema jer je vlasnik Pocketa). No, za razliku od iOS-a i Safarija, Google je u Chrome dodao offline Reading listu koju možete naći u Chromeu na mobilnim uređajima. Radi na sličnom principu kao i Safari, samo što Chrome cijelu web stranicu lokalno spremi na mobitel, pa su vam članci i ono što ste spremili dostupni offline, odnosno i onda kada nemate Internet signala ili prometa za potrošiti.

Koraci “za upotrebu” su vrlo slični: kada ste na stranici/članku kojeg želite spremiti, kliknite menu, zatim Share ikonicu, te nađite Chrome ikonicu kraj koje piše “Read later”. Pristupiti spremljenim stranicama/člancima pristupate iz maloprije spomenutog menija.
Ovo opisano funkcionira na Chromeu na iPhoneu. Chrome na Androidu ima sličnu opciju, ali malo drugačije se koristi – morate doslovno skinuti cijelu stranicu.

Kada ste na stranici koju želite sačuvati, kliknete spomenuti meni, te zatim kliknete “download” button. Stranica se sprema lokalno na Android telefon. Pristupiti dotičnim stranicama možete tako da odete u “Downloads”.

Ono što je loše u cijeloj ovoj priči je što se ništa ne sinkronizira tako da reading listu s mobitela ne možete vidjeti na računalu i obrnuto. Kod prije spomenutih produkata postoji sinkronizacija. Pocket i Instapaper koriste svoje servise i servere, a iOS Reading list iCloud račun.

 

Send to Kindle

Nema boljeg od čitanja dokumenata/knjiga/članaka nego na Amazonovom e-readeru Kindleu. I to po mogućnosti na Kindleu Paperwhite. Ako imate Kindle, onda je ovo samo za vas – aplikacija/ekstenzija “Send to Kindle”.

Radi se o aplikaciji (Windows, Mac, Android) s kojom možete slati dokumente/knjige na svoj Kindle račun. S dotičnim aplikacijama ne možete slati članke, pa ćete tu morati koristiti ekstenziju za Chrome ili Firefox, koja će vam dozvoliti da praktički s jednim klikom re-formatirate članak i “čistog” ga pošaljete na svoj Kindle uređaj.

Kada nešto pošaljete na Kindle, to će vam biti dostupno za čitanje na Kindleu, naravno kada je Kindle spojen na WiFi, odnosno mrežu da biste uopće mogli vidjeti te nove dokumente/linkove koji su vam došli na account.

Čitanje takvih tekstova je sjajno jer “dolaze pročišćeni”, ali organizacija istih na Kindleu je teška katastrofa. Kindle i Kindle aplikacija pokušavaju organizirati stvari za vas po tipičnom “algoritmu” – zadnje spremljeno je najvažnije. To nije dobro, niti želite takav raspored organiziranja, ali to je mana s kojom ćete se morati pomiriti. Zato redovno čitajte članke i brišite ono što ste pročitali.

 

PIše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here