PDF i Word (.doc i .docx) su dvije vrste dokumenata koju većina korisnika najviše koristi. PDF datoteke imaju prednost jer ih je teško uređivati, neovisni su o platformi i manji po veličini, dok Word dokumenti su lakši za uređivanje, formatiranje i čitanje na uređajima koji i podržavaju. S obzirom da oba formata imaju svoje prednosti, mnogi korisnici imaju potrebu pretvarati jedan format u drugi da bi iskoristili prednosti oba.

Za pretvaranje postoji mnogo alata koji nisu besplatni, ali skoro svi su preskupi. Postoji mnogo online alata za pretvaranja dokumenata, ali rezultati su često loši sa dosta nekonvertiranih djelova ili je potrebno previše vremena za pretvorbu zbog limita na serverima. Većina tih online alata ima i ograničenja u veličinu datoteka koje želite konvertirati. Uz to mnogo ljudi baš i ne voli učitavati svoje privatne datoteke na web stranice od treće strane.

KONVERTIRANJE PDFA

 


U ovoj situaciji, rješenje je dobiti pretvorbu visoke kvalitete jednog formata u drugi uz to u kratkom vremenu koristeći program instaliran na vašem PC-u bez narušavanja privatnosti. Postoji mnogo besplatnih programa, ali problem s njima je što su kao online alati, također ne nude kvalitetno pretvaranje dokumenata i rezultat je često puta polovičan. Ali nemaju svi programi te probleme. Ima nekoliko proizvoda koji nude brzo i kvalitetno pretvaranje PDF-a u Word i obrnuto.

 

Pretvaranje PDF-a u Word: Open Office

Osnovna verzija Open Office koji možete preuzeti na OpenOffice.org nema PDF operativnost. Da bi ju dodali, trebat će te instalirati PDF Import Extension. Ako imate stariju verziju Open Office, možete koristit satriju verziju ekstenzije LibreOffice, dok office suite za razliku od Open Office tu ekstenziju ima omogućenu.

 

PDF Import Extension ZA OPEN OFICE

 

Dok Open Office ne podržava direktno pretvaranje PDF-a u Word dokument, možete koristit indirektnu metodu da bi postigli pretvaranje dokumenata. Otvorite bilo koji PDF dokument u Open Office i kopirajte sve elemente. (koristeći Ctrl+A i zatim Ctrl+C).  Sada otvorite Open Office Writer i pritisnite Ctrl+V i spremite datoteku kao Word dokument. Na ovaj način dobijete Word dokument sa nevjerovatnom preciznošću.

Također možete direktno urediti PDF datoteku u Open Office Draw jednako lako kao i Word dokument.

 

UNIPDF

 

UniPDF

UniPDF je besplatan software koji može pretvoriti PDF datoteke u Word dokumente brzo i precizno. Također nudi pretvaranje PDF datoteka u RTF, JPEG, PNG, GIF, HTML i u običan tekst. Iako ne nudi previše funkcija, dobar je u onome što obećava; pretvaranju PDF datoteka.

Oba programa rade na Win 10, 8.1, 7, Vista i XP-u. važno je napomenuti da PDF u Word pretvorba je moguća samo kad je PDF stvoren kao text dokument.

 

Online alati

Dok gore navedeni offline alati će biti dovoljni a većinu potreba, uvijek je dobra imati opcije. Ovi online alati nude precizno i brzo pretvaranje PDF-a u Word.

convetfiles

 

ConvertFiles: ograničava veličinu datoteke na 250 MB. Nudi kvalitetnu pretvorbu sa OCR podrškom.

 

convertonlinefree

 

ConvertOnlineFree: ograničava veličinu datoteke na 30 MB. Dobar je ali nema OCR podrške.

 

PRETVARANJE U PDF

 

Pretvaranje Word-a u PDF

Open Office može biti efikasan u ovoj namjeri. Jednostavno otvorite Word dokument u Open Office Writer i odaberite opciju eksportiraj kao PDF, da bi odmah dobili PDF dokument. Na sličan način možete koristit Open Office za pretvaranje XLS i PPT datoteka u PDF.

Piše: F.J.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here