U prošlom članku pisali smo o razlikama između čiste instalacije (clean installation) i nadogradnje (in-place upgrade) sa starijih operacijskih sustava na novije operacijske sustave. U ovom članku definirati ćemo pravila na osnovu kojih možemo ili ne možemo napraviti nadogradnju sa starijih operacijskih sustava na Windows 10.

Bez obzira da li se odlučite na čistu instalaciju ili nadogradnju operacijskog sustava na Windows 10, preporučujemo Vam da provjerite, da li je računalo ili laptop, kompatibilno sa operacijskim sustavom Windows 10. Više o tome možete pročitati u članku Kako provjeriti da li računalo podržava Windows 10?

Ukoliko koristite operacijski sustav Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1, moći ćete napraviti nadogradnju na operacijski sustav Windows 10. U tom slučaju Vaši programi, podaci i postavke se neće izbrisati, i dalje će biti dostupni na Windows 10. Ako koristite starije operacijske sustave od Windows 7, nećete moći napraviti nadogradnju na operacijski sustav Windows 10.

Jedina opcija koja Vam preostaje je čista instalacija operacijskog sustava Windows 10. No, upitno je da li je računalo ili laptop kompatibilno sa operacijskim sustavom Windows 10.


Svaki operacijski sustav ima više edicija, npr. Home, Professional, Enterprise ili druge. Nadogradnju sa starijih operacijskih sustava (Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1) na Windows 10 je moguće napraviti ukoliko su iste edicije operacijskih sustava.

U praktičnom primjeru, Windows 7 Home ne možemo nadograditi na Windows 10 Pro, nego samo na Windows 10 Home. Više informacija je prikazano unutar sljedeće tabele.

NADOGRADNJA WINDOWS 7, WINDOWS 8 I WINDOWS 8.1 NA WINDOWS 10
Windows 7 StarterWindows 10 Home
Windows 7 Home BasicWindows 10 Home
Windows 7 Home PremiumWindows 10 Home
Windows 7 ProfessionalWindows 10 Pro
Windows 7 UltimateWindows 10 Pro
Windows 7 EnterpriseWindows 10 Enterprise
Windows Phone 8.1Windows 10 Mobile
Windows 8.1 HomeWindows 10 Home
Windows 8.1 ProWindows 10 Pro
Windows 8.1 EnterpriseWindows 10 Enterprise
Windows 8.1 Pro for StudentsWindows 10 Pro

 

Također, nije moguće napraviti nadogradnju sa 32-bitne (x86) arhitekture operacijskog sustava na 64-bitnu (x64) arhitekturu, bez obzira da li se radi o istim edicijama operacijskog sustava. U praktičnom primjeru, Windows 7 Professional x86 ne možemo nadograditi na Windows 10 Pro x64.

 

Autor: J.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here