Želite saznati kako pravilno namjestiti zaslon računala i zašto je to važno? Na kojoj udaljenosti i pod kojim kutem treba biti smješten monitor kako ne bi štetio vašem zdravlju i kako biste postigli maksimalnu učinkovitost? Zašto je važno da monitor ne bude na direktnom udaru vanjskog svijetla i kako to spriječiti?

Činjenica je da danas veliki broj nas za računalom provodi ogromnu količinu vremena – neki i više od 10 sati dnevno. Dakako, mnogi toliko vremena provode za zaslonom računala zbog toga što moraju raditi poslove na računalu, a neki jednostavno i dome često pretjeraju s korištenjem računala. Zbog tolikog rada na računalu, često stradavaju naša kralježnica i oči – što zbog cjelodnevnog sjedenja, što zbog gledanja u zaslon koji emitira svjetlost.

Srećom, postoje neke taktike i savjeti koji vam mogu pomoći da eliminirate ili barem uvelike smanjite loš utjecaj koji sjedenje za zaslonom računala efektira na vaše zdravlje. Danas ćemo vam nabrojati nekoliko savjeta u kojima ćemo vam opisati kako pravilno podesiti poziciju i postavke monitora, kako bite smanjili štetni utjecaj na vaše zdravlje. Također, bit će tu i nekoliko dodatnih savjeta koji vam mogu pomoći u zdravijem načinu rada za zaslonom računala: Dakle, slijedi lista 10 savjeta kako pravilno namjestiti zaslon računala:

 

Spriječite reflektiranje vanjske svjetlosti

Jedna od najčešćih grešaka koje korisnici računala rade je pozicioniranje zaslona na način da direktno u njega udara neki vanjski izvor svjetlosti. Zatim se na zaslonu pojavljuje tzv. refleksija svjetlosti koja uvelike šteti kvaliteti rada na računalu, ali i vašim očima. Naime, za vrijeme refleksije na zaslonu su pojavljuju vanjski obrisi i to vas sprječava u jasnom iščitavanju sadržaja na zaslonu pa se vaše oči dodatno zamaraju. Da biste to spriječili potrebno je pronaći pravu poziciju za monitor. Najbolje je zaslon računala premještati po prostoriji, odnosno radno stolu – tako dugo dok ne pronađete mjesto u kojem se refleksija na događa.

monitor

Izbjegavajte postavljanje uz prozor

Jedan od scenarija zbog kojeg se zapravo događa refleksija svjetlosti je postavljanje monitora tik do prozora, kroz koji zatim dolazi vanjska svjetlost. Prozor može uzrokovati dosta problema osobama koje rade za zaslonom računala jer je vanjsko svjetlo često nepredvidivo i iz dana u dan se mijenja pa sa sobom nosi nove izazove. Stručnjaci kažu kako je iznimno mudro izbjegavati postavljanje monitora tako da prozor bude ispred ili iza monitora jer na taj način vanjsko svjetlo utječe najviše na zaslon. Bolje je dakle postaviti zaslon računala tako da se prozor nalazi s lijeve ili desne strane. Ako ni takvo premještanje monitora ne pomogne, morati ćete razmisliti o postavljanju nekih zavjesa, roleta ili sjenica na prozor, kako biste spriječili dopiranje svijetla u prostoriju.

 

Postavite monitor direktno ispred sebe

Prilikom postavljanja monitora vodite brigu o tome da on bude postavljen direktno ispred vaše glave, odnosno ispred mjesta gdje ćete sjediti/stajati. Ukoliko zaslon računala postavite pod određenim kutem pa ćete morati zakretati glavu to će dovesti s vremenom do snažnih bolova u vrati u kralježnici – a to je najmanje što želite. Dakle, monitor se mora nalaziti direktno ispred vas. Druga važna stvar je da taj isti monitor mora biti udaljen minimalno za duljinu jedne ruke daleko od vaše glave. Važno je da bude postavljen tako da vidite cjelokupni sadržaj monitora bez da morate raditi neke pokrete s glavom. Ponovno ćemo napomenuti da je svako okretanje glave i vrata kobno za vaše zdravlje pa pozicionirajte monitor tako da okretanja neće biti potrebna.

 

Vrh zaslona mora biti ispod linije očiju

Mnogi ljudi u svojim uredima znaju ispod monitora stavljati razne stalke, kako bi monitor podigli što više – jer smatraju da tako mogu bolje raditi i zapravo vidjeti kvalitetnije na monitoru. No, stručnjaci su dokazali kako monitor zapravo mora biti ispod razine našeg pogleda kako bismo najbolje vidjeli sadržaj, ali i kako bismo zaštitili naše zdravlje. Savjet je da sjednete udobno u vaš radni stolac i ispružite desnu ruku. Prsti ruke trebali bi dodirivati monitor i to je zapravo točka u kojoj bi se trebala nalaziti sredina monitora. G

eneralno, linija vašeg ravnog pogleda treba bi ciljati nekoliko centimetara iznad zaslona, što znači da zaslon mora biti postavljen ispod linije pogleda. Ipak, pripazite da zaslon ne bude postavljen previše nisko jer ćete u tom slučaju napinjati vrat, a isto će se događati i ako zaslon bude postavljen previše visoko. S time da valja naglasiti da ćete visokim postavljen uzrokovati još jedan problem – veće zamaranje vaših očiju.

Naime, ako budete stalno morali gledati prema gore vaše će oči uvijek morati biti širom otvorene i napete što će uzrokovati probleme kako vrijeme bude odmicalo. Čovjeku je prirodno da prati kuda hoda (niža područja), nego što se događa na nebu (viša područja) te se to lako može preslikati i na ispravno postavljanje monitora.

 

Pripazite na rasvjetu

Rasvjeta u stanu, kući ili uredu može igrati iznimno veliku ulogu prilikom korištenja zaslona računala. Naime, nepravilna rasvjeta narušit će harmoniju korištenja zaslona pa ćete imati problema s konzumiranjem sadržaja sa zaslona, ali i sa zdravljem. Istraživanja su pokazala kako su svjetla u uredima gotovo uvijek previše jaka i kako bi bilo pametno smanjiti jačinu svjetla za čak 50 posto (u odnosu na to kako je sada).

Zanimljiv je i podatak kako se mnogi radnici žale na umor i teži rad kada je iznad njih upaljeno fluorescentno svjetlo pa je preporuka da ugasite takva svjetla koja se nalaze odmah iznad vaše glave. Ako je moguće koristite rasvjetu punog spektra koja izgleda puno prirodnije, ali također pazite s doziranjem iste – prejaka svjetla nisu dobra i štete vam. Dakle, generalni savjet je što je više moguće smanjiti jačinu svjetla i broj žarulja koje se nalaze direktno iznad stola za kojim radite.

 

Prilagodite postavke zaslona

Zasloni računala u sebi kriju mnoštvo postavki, ali se tek rijetki korisnici odlučuju za podešavanje tih parametra jer prije svega nisu upoznati kako se to podešava, ali ih također i muči činjenica da ne znaju kako pravilno namjestiti postavke zaslona da im monitor ne šteti zdravlju. Prije svega, važno je podesiti svjetlost zaslona jer ona najviše utječe na naš vid. Prilikom tog podešavanja možete se poslužiti tehnikom provjere ambijentalnog svjetla te svjetlo na monitoru prilagoditi uvjetima koji vladaju oko monitora.

Stvar je jednostavna: otvorite bijeli prozor (npr. web stranicu) na zaslonu i razmotrite kako se ona uklapa u okolinu; ako zaslon svjetlosno jako odskače od okoline vrijeme je da smanjite svjetlost zaslona. Druga važna stavka kod podešavanja svakako je korigiranje temperature boja. Monitori uglavnom isijavaju plavu svjetlost koja je štetna po vaše zdravlje, no korekcijom temperature boja to se može srediti. Pokušajte reducirati temperaturu, ali samo do te mjere da sadržaj na zaslonu bude i dalje lako čitljiv.

najbolji gamerski monitori

Prilagodite sadržaj koji čitate

Ovaj će savjet u većini slučajeva biti teško provesti u praksi jer svakodnevno se susrećemo s raznim vrstama sadržaja pa je teško ostvariti neku rutinu koja bi donosila dobre rezultate. Uglavnom ovaj savjet možemo primijeniti tada kada svaki dan koristimo iste programe i radimo iste stvari – pa je nešto lakše pronaći idealno rješenje. Uglavnom, mnogi portali i aplikacije na računalu nude vam da prilagodite veličinu teksta svojim potrebama i tu valja naglasiti kako je tekst potrebno povećati do te mjere da vam bude lagano čitati i da ne naprežete previše svoje oči.

Također, poželjeno je da tekst i podloga teksta budu u suprotnosti pa da se tekst lako može čitati (uglavnom se prakticiraju bijele pozadine i crni tekst). Na internetu možete pronaći razne aplikacije koje mogu pomoći u podešavanju postavki zaslona računala tako da on što manje šteti vašem zdravlju, no na vama je da odaberete da li vam je neka od tih aplikacija zanimljiva i iskoristiva.

 

Trenirajte svoje oči

Problem s očima uglavnom nastaje zbog toga što se određeni mišići oka previše naprežu, dok su oni drugi gotovo u potpunosti zaboravljeni. Dugotrajno gledanje u monitor ima takav poguban efekt za naše oči pa je potrebno nešto poduzeti po tom pitanju. Rješenje koje se nameće je periodičko razgibavanje očiju.

Stručnjaci savjetuju kako biste svakih 20 minuta trebali vaš pogled usmjeriti na neku udaljenu točku koja se nalazi u vašem uredu ili kući. Razlog? Kada radimo za računalom naše su oči fokusirane na kratko vidno polje (cca 1 metar), a da bi naše oči dobro funkcionirale moramo ih fokusirati i na veće udaljenosti. Stoga, kada ste u prilici prestanite gledati u monitor i pogledajte u neku udaljenu točku (na 20ak sekundi) – kako biste promijenili fokus.

Također, da biste aktivirali sve mišiće oka možete kolutati očima, brzo izmjenjivati pogled lijev-desno, nasumično gledati gore dolje ili jednostavno raditi kružne pokrete očima. Svaka vježba, bez obzira koliko kratko trajala, pomoći će zdravlju vaših očiju. Ne zaboravite kako je važno razgibati i vašu kralježnicu i vrat pa kada ste u prilici ustanite i prošećite po uredu.

 

Ne zaboravite treptati

Kada radimo za zaslonom računala događa nam se da jednostavno zaboravimo treptati jer smo strogo fokusirani na sadržaj koji nam se prikazuje na zaslonu. Istraživanja su pokazala kako prilikom rada na računalu treptamo čak 60 posto manje nego kada se nalazimo u ostalim životnim situacijama. To nije dobro jer manjak treptanja znači i manje vlaženje očiju što može izazvati iritaciju očiju i razne druge probleme.

Da bismo to spriječili važno je prisilite se da što češće treptamo kada radimo na računalu. Iako će takvo što biti teško sprovesti u praksi pokušajte se barem povremeno prisjetiti da je potrebno trepnuiti kako biste zaštitili svoje zdravlje.

štetnost monitora

Razmislite o naočalama za kompjuteraše

Novi trend koji se sada već ustalio u područje tehnoloških radnika su posebno dizajnirane naočale koje vam olakšavaju rad na računalu. Naime, računalo isijava razne svjetlosti i boje, među kojima se nalaze i one stvari koje djeluju pogubno za naše oči i naše zdravlje. Na temelju toga osmišljene su posebne naočale koje eliminiraju mnoge štetne čimbenike koji bi mogli naštetiti našim očima.

Takve naočale možete potražiti u specijaliziranim centrima za provjeru vida, a važno je posavjetovati se sa stručnim osobama prije kupnje. Naime, ako nakon nekog vremena shvatite da vam naočale smetaju i da ne donose željeni efekt, možda je bolje da ih prestanete koristiti. Dakle, prvo razgovarajte sa stručnjakom pa se tek onda bacite u nabavku.

 

Zaključak

Dugotrajni rad za zaslonom računala može ozbiljno naštetiti našem zdravlju pa je potrebno poduzeti sve mjere kako bismo što je moguće više umanjili štetan utjecaj. Gore smo naveli nekoliko savjeta kojih se pametno pridržavati kako biste zaštitili svoje zdravlje i pri tome uživali u blagodatima rada na računalu.

Dio savjeta vezan je uz pravilno postavljenje zaslona računala, dok je dio vezan uz razgibavanje očiju. I jedan i druge segment imaju jako važnu ulogu u postizanju maksimalnih rezultata radi i očuvanja zdravlja pa vam preporučamo da se držite navedenih savjeta. Dakako, prije svakog ozbiljnijeg zahvata ili kupnje određenih naprava važno je posavjetovati se sa stručnim osobama kako biste saznali što je zapravo najbolje za vaše zdravlje. Uživajte u radu na računalu i pazite na svoje oči, vrat i kralježnicu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here