“Driver updater tools” ili alati za ažuriranje drivera rade upravo ono što i kažu – pomažu vam instalirati drivere za hardver, te ažurirati postojeće ako postoje novije verzije od one koju vi koristite. Ovaj proces uvijek možete raditi i manualno, ali je naporno, te ćete sigurno zaboraviti na poneke drivere. Plus, koliko često ćete “istraživati” po Internetu postoje li novi driveri? Jednom tjedno? Mjesečno? Kvartalno? Godišnje?

Zato su ovi alati odlični – pokrenete ih s vremena na vrijeme, oni proskeniraju računalo, instalirane drivere i “pogledaju” postoje li novije verzije. I to je to. Ako postoje, s par klikova mišem možete ažurirati sve dostupne drivere. Zato vam mi u nastavku donosimo nekoliko takvih alata koje smo probali i s kojima smo zadovoljni. Pa krenimo redom …

Driver Booster

Driver Booster je vjerojatno najbolji besplatni alat ovog tipa. On je kompatibilan praktički sa svim postojećim verzijama Windowsa i olakšat će vam život ako ga koristite. Posebice ako pazite na to da imate novije verzije drivera.

Driver Booster će automatski proskenirati vaše računalo, vidjeti koje drivere imate instalirane, te naći one koje su “outdated”, odnosno zastarjeli. Kada se pojavi novi update, moći ćete taj isti driver skinuti unutar ove aplikacije i tako izbjeći skidanje drivera manualno.

Prije nego instalirate novu verziju drivera, Driver Booster će vam dati usporedbu stare i nove verzije, što je prilično korisno. Nakon toga će kreirati “restore point” u Windowsima da može vratiti Windowse na stanje prije instalacije drivera u slučaju da nešto pođe po zlu. I zatim na kraju će skinuti i instalirati novi driver za vas.

U postavkama imate I opciju da se driveri automatski skidaju u pozadini. To znači da će aplikacija od vas sakriti poruke i “instalacijski proces” za instaliranje novih drivera. Kada nađe novi driver, skinuti će ga i instalirati za vas. Nama se ta opcija izuzetno sviđa.

Ono što nam se ne sviđa je to što će vam unutar alata uvijek stajati vidljiv gumb “activate now” ako ne kupite premium verziju Driver Boostera.

DriverPack Solution

DriverPack Solution je alat koji ima najjednostavnije korisničko sučelje od svih alata na ovoj našoj listi. Imate jako malo gumbića koje možete stisnuti, malo ekrana na koje možete navigirati i jako malo opcija koje možete mijenjati.

Kao i Driver Booster, ovaj alat također za vas traži automatski nove drivere za instaliranje, ali podržava i tzv. “bulk install”. Odnosno ako vam nađe dva ili više drivera za instalaciju, možete ih odjednom instalirati, ne morate jedan po jedan.

Prvi puta kada otvorite aplikaciju, onda će se pokrenuti u “regular” modu koji će automatski za vas downloadati i instalirati drivere. Ako želite, aplikaciju možete prebaciti u “expert” mod koji će vam pokazati što je “našao”, te ćete sami moći birati što želite instalirati, a što ne.

Kada bi imao još mogućnost da namjestite, recimo, da vam proskenira računalo jednom tjedno, ovo bi bio savršeni alat. Nažalost, te opcije nema. Ali što je tu je. I dalje je ovo vrlo dobar i koristan alat.

Snappy Driver Installer

Snappy Driver Installer je još jedan “freeware” driver updater koji je jako sličan maloprije spomenutom DriverPack Solutionu.

Odnosno, kada nađe drivere koje nemate ili možete ažurirati, dati će vam mogućnost da ih instalirate sve odjednom ili ako baš želite, jedan po jedan. Nakon što se driveri skinu na vaše računalo, dati će vam mogućnost da ih instalirate s ili bez Interneta. Odnosno, drivere možete skinuti kada ste spojeni na neku Internet mrežu, a instalirati ih možete i kasnije. Čak i ako niste “online”.

Također, kod ovog alata nam se sviđa što nema reklama kao neki drugi, iako ima premium tj. komercijalnu varijantu.

Aplikacija radi na 32 i 64 bitnim mašinama koje na sebi imaju Windowse 10, 8, 7, Vistu ili XP.

Driver Talent

Driver Talent (op.a. Prije se zvao DriveTheLife) je vrlo izravan program koji se ne razlikuje puno od drugih na ovoj listi. I on vam daje mogućnost ažuriranja drivera kroz ovaj alat, a ne da ih morate ručno skidati.

Ono što nam je ipak zanimljivo kod Driver Talenta je da će, osim drivera koji nedostaju ili nisu ažurirani, naći i one koji ne rade dobro ili su koruptirani. Njih će ponovno instalirati kako bi se ispravili potencijalni problemi koje možete imati pri korištenju loših drivera. Nadalje, ovaj alat će napraviti i backup svih vaših instaliranih drivera,

Ono što se nama ne sviđa je to što vam u sučelju pokazuje neke feature koje ne možete koristiti bez da kupite aplikaciju, odnosno ne kupite komercijalnu varijantu. Osim toga, nemamo nekih većih zamjerki.

DriverHub

I za kraj nam još ostaje DriverHub. To je također alat koji je vrlo lako za koristiti i ako nas pitate, ima odlično korisničko sučelje. S lijeve strane imate menije (Install Drivers, Download history, Recovery, Useful programs), a s desne strane hrpu opcija u ovisnosti o tome koji ste meni otvorili.

Posebno obratite pozornost na treću opciju – Recovery. Ako nešto pođe po zlu, to je opcija koja će vam trebati.

U postavkama imate par korisnih opcija. Jedna od njih je ona za izmjenu foldera gdje će se spremati skinuti driveri. To promijenite na neku od svojih lokacija jer nikad ne znate kada će vam ti driveri opet zatrebati. Nadalje, možete disableati provjeru i skidanje drivera. To je super kada vam sustav radi stabilno i ne želite ga “destabilizirati” s novijim driverima ili uskoro planirate formatirati disk. U tim situacijama stvarno nema potrebe da skidate nove drivere.

U svakom slučaju dobar alat koji također radi na svim verzijama Windowsa.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here