Programirati možete početi praktički već s par godina života. Ako djeca mogu igrati kompleksne igre na računalu ili konzoli, isto tako mogu početi igrati igre koje ć ih naučiti osnovama programiranja.

Iako nije poanta gurati svu djecu u svijet programiranja od malih nogu, možete djeci pokazati ove igre i zainteresirati ih. Ako ih dovoljno rano zainteresirate, veća je šansa da će se “navući” na programiranje i slične logičke igre.

Djecu morate navesti na programiranje kroz nešto zabavno, a ne im dati tutorijal i aplikaciju i reći im da se počnu učiti programirati. To je teško i punoljetnim osobama, kamoli djeci.

Ako mislite da vaše dijete može programirati, odnosno želite vidjeti hoće li mu se svidjeti programiranje, možete mu pokazati jednu od ovih igri i vidjeti kuda će ga to dovesti. Naravno, ništa ne treba forsirati, pa ni programiranje.

1) Minecraft

Minecraft ne treba posebno predstavljati. Čak i ako ju nikada niste igrali, vrlo vjerojatno ste čuli za ovu igru. Minecraft možete praktički igrati na bilo kojem uređaju, a djeca ju izuzetno vole i ne mogu je prestati igrati kada počnu. Sama ta popularnost čini ovu igru idealnom za učenje djece kodiranju, odnosno programiranju.

Iako je Minecraft “samo igra”, ona je i alat za kreiranje igre unutar igre. Pojedinci koji probaju sami napraviti mini-igru unutar Minecrafta će vjerojatno probati “kopati” što je dalje moguće i samim time shvatiti kako logički razmišljati. Uz to, što budu bolje stvari mogli napraviti, to će više htjeti dalje učiti. Zato mnogi kažu da je Minecraft mnogo više od “same igre”.

2) CodeCombat

Kao što i samo ime govori, CodeCombat je igra u kojoj morate pisati kod kako biste upravljali svojim herojem i rješavali questove. To je projekt kojeg radi zajednica programera u konzultacijama s mnogim profesorima informatike i onima koji uče djecu novim vještinama. Igra nije prekompleksna i zato je dobra za djecu kako bi naučila osnove programiranja.

Dok mnoge igre koriste pseudokod ili njihov neki pojednostavljeni programski jezik, ova igra koristi prave programske jezike. Podržani su JavaScript i Python – jedni od najpopularnijih programskih jezika današnjice. Postoji i eksperimentalna podrška za CoffeeScript koji je pojednostavljeni dijalekt JavaScripta, ali to vjerojatno nije previše bitno za početnike.

3) LEGO Mindstorms

Osim Minecrafta, ovo je vjerojatno najpopularnija igra s ovog popisa. LEGO Mindstorms je s nama već dugi niz godina i ona kombinira igračke i pisanje koda. Odnosno djeca mogu uz pomoć koda upravljati svojim omiljenim igračkama.

Tehnologija se popravila u ovih par godina, kao i Mindstorms kitovi koje možete kupiti u trgovinama. Novi modeli ovih igrački su stvarno impresivni.

Djeca čak i ne trebaju računalo da bi programirala ove igračke. Dovoljno je da skinete odgovarajuću aplikaciju na Android telefon ili iPhone i date im da se igraju.

4) Lightbot

Lightbot je u svojoj naravi “puzzle” igra, ali ona djecu uči programiranju bez da su toga odmah svjesna. Iako ova igra nije popularna kao Minecraft ili LEGO, do sada ju je skinulo i zaigralo preko 20 milijuna djece. Barem tako kažu podaci na stranici ove igre.

Ova igra se ne fokusira na učenje konkretnog programskog jezika, nego se fokusira na koncepte povezane s programiranjem. Nama se igra u svojoj ideji sviđa, pa ne sumnjamo da će se svidjeti i mlađoj populaciji.

5) CodeMonster

Kada pogledate ovu igru, na prvu će vam se činiti kao da nešto nedostaje. Ali ne brinite. Ova igra je pomalo “štura”, ali je djeci zabavna. Na vrhu ekrana sjedi (ili stoji) monster (čudovište) koje vas vodi kroz seriju vježbi.

Cilj je da djeca lagano uče osnovne koncepte programiranja i rješavaju dotične vježbe. Jedna od njih je nacrtati kvadrat na ekranu određenih dimenzija i slično.

Kako igra napreduje, tako su i vježbe teže, te “tjeraju” djecu da počnu razmišljati van okvira i da počnu istraživati različite programske koncepte na “svoju ruku”.

6) Blocky Games

Na webstranicama Blocky Gamesa piše da je ovo serija igara za djecu koja se nikada nisu susrela s programiranjem i nemaju nikakvog prijašnjeg znanja. Kao i maloprije spomenuti Lightbot, ova igra ne uči neki konkretan programski jezik, nego se fokusira na određene segmente programiranja. Odnosno uči djecu logični razmišljati. Neke se igre čine više poput apstraktnih igara nego puzzle vezane uz programiranje.

U biti vi pomičete objekt naprijed-nazad, lijevo-desno sa pseudokodom i tako djecu razmišljate učiti o programiranju. Da bi riješili puzzle, moraju riješiti niz manjih problema. Jako je zanimljiva igra, postepeno postaje teža i vjerujemo da će se djeci svidjeti.

7) CodeMonkey

Za razliku od većine igara s ove liste, CodeMonkey je više namijenjen učiteljima nego djeci. To se vidi i po cijeni ove igre koja je skuplja nego Minecraft.

Kao i većina igara s ove liste, ovo je igra koju možete igrati u web pregledniku. Vi kroz igru vodite majmuna kroz razne levele, ali da biste ga pomaknuli morate “programirati”. Točnije, s naredbama pomičete majmuna po ekranu i po levelima.

Jedina mana ove igre je što se jako oslanja na Googleov Chrome. U drugim web preglednicima može doći do čudnih situacija da vam igra jednostavno prestane raditi. No, igra kao igra je zanimljiva i teža nego druge na listi.

8) Scratch

Scratch je mnogo više od “igre” u kojoj ćete učiti programirati. To je zapravo cijela platforma koja dozvoljava korisniku da igra igre koje su drugi napravili i omogućava vam da sami napravite igru i ponudite ju drugima da ju igraju.

Koncept pomalo vuče na Minecraft jer bi ova igra mogla zainteresirati djecu da na ovoj platformi pokušaju razviti svoju igru. I vjerujemo da će imati veliku motivaciju nakon što shvate kako Scratch radi.

Scratch je napravila Lifelong Kindergarten Grupa s MIT-ja. Odnosno MIT Media Lab stoji iza ove igre. Cijena? Potpuno besplatno. Da li trebate ovo probati? Svakako, čak i ako niste dijete.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here