U posljednje vrijeme jako se puno govori i razmišlja o tome je li dobro i koliko je dobro da se uređaj (pametni telefon ili tablet) ostavi ”na punjaču” preko noći. Je li to dobro ili loše za uređaj? Je li to loše za vas, to jest za vaše zdravlje? Što trebamo učiniti? Koliko često i kada točnije bismo trebali stavljati svoje uređaje na punjenje?

Trebaju li se uređaji puniti do 100% ili je bolje za uređaj da se napuni do nekih 80-90% i da se tijekom dana dopunjava? Pitanja pitanja… Ipak na sva ova i na još neka ćemo odgovoriti u nastavku članka.

 

PUNJENJE MOBITELA

Hoće li i može li punjenje baterije pametnog telefona ili tableta uzrokovati da se baterije na uređaju ”prepune”? Odgovor: neće i ne može.


Jedna od stvari oko koje se slaže velika većina stručnjaka jest ta da su naši pametni telefoni dovoljno pametni da se ne mogu ”prepuniti”. To znači da se ne može dogoditi to da vam se baterija uređaja previše napuni ako svoj uređaj ostavite da se puni preko noći.

Unutar svakog pametnog telefona koji danas postoji na tržištu postoje čipovi za sigurnost koji jamče to da nikada i nikako ne može doći do toga da se baterija na uređaju ”previše” napuni. Svaki puta kada se litij-ionske baterije napune, to jest kada dosegnu do 100% one se prestanu puniti, to jest prestanu crpiti električnu struju iz punjača, to jest iz izvora energije.

Ono što se događa prilikom punjenja uređaja preko noći jest to da će baterija eventualno pasti na 99%, a kada se to dogodi ona će se odmah početi dopunjavati. No to nije nikakav problem i ništa zbog čega biste se trebali brinuti. Ako se recimo probudite negdje u tijeku noći i ako vidite da vam se uređaj napunio, isključite ga iz struje kako biste izbjegli to stalno ”sitno dopunjavanje”, s obzirom na to da takvo dopunjavanje pomalo utječe na ubrzano slabljenje vijeka trajanja baterije.

 

Trebam li smrznuti svoj pametni telefon kako bih spriječio probleme s baterijom uređaja? Odgovor: Naravno da ne. Nikako ne.

Jedna od stvari koje litij-ionske baterije na svakome uređaju ne podnose su ekstremne temperature. Ako uređaj konstantno trpi niske temperature i ako se u takvim uvjetima uređaj puni to u konačnici može dovesti do toga da vam jednog dana baterija na uređaju jednostavno otkaže. Slično je i sa previsokim temperaturama.

Ako probate koristiti računalo ili recimo pametni telefon u uvjetima visoke temperature predugo vremena vidjeti ćete da će se nakon nekog vremena ti uređaji jednostavno isključiti. To će se dogoditi iz razloga što će uređaji sami sebe na taj način štititi od eventualnih oštećenja koja bi mogli pretrpjeti zbog previskih temperatura.

U stvari, previsoke i preniske temperature su glavni neprijatelji svakog elektroničkog uređaja, bilo da se radi o pametnom telefonu, računalu ili pak automobilu. Najbolja stvar koju u vezi ovoga možete učiniti jest da čuvate svoje uređaje od ekstremnih vrućina ili hladnoća. Dobro, ekstremne hladnoće u narednih nekoliko mjeseci neće biti problem, ali ovo je dobro za znati.

 

punjenje baterije

Treba li baterija na mom uređaju prije nego što ga stavim puniti dosegnuti 0%? Odgovor: Ne treba.

Ovo je možda funkcioniralo prije petnaest ili više godina, no danas, pogotovo kod modernijih litij-ionskih baterija to nije slučaj. Puštanje da se litij-ionska baterija u cijelosti ”isprazni” je nešto što treba izbjegavati pod svaku cijenu. Razlog? Tako ćete samo još više doprinjeti tomu da se baterija na vašem uređaju još brže pokvari i da joj opadne kapacitet. Rješenje? Najbolja stvar je dopunjavati bateriju uređaja.

Svaka baterija, bez obzira na to o kakvom pametnom telefonu, tabletu ili laptopu se radilo traje određeno vrijeme. Kada to vrijeme istekne baterija je za baciti u smeće i ni za što drugo. S vremenom, kako se baterije na uređajima koriste, one u sebi mogu sadržavati sve manje i manje energije. Njihov kapacitet se s vremenom smanjuje i to je jednostavno tako. Tu se ništa ne može učiniti osim da to vrijeme koje imamo s baterijama u našim uređajima iskoristimo na najbolji mogući način i da ih dodatno ne slabimo.

Kako na najbolji mogući način očuvati radni vijek baterije uređaja? Jedna od dobrih stvari je da uređaje stavite puniti prije nego što uređaji dođu do ”rezerve”. Danas velika većina uređaja ima pokazivače ”rezerve” energije baterije (to je recimo kada baterija padne do 15 ili 20%). Prije nego što vam uređaj pokaže da ima još recimo 12% prije nego što se u cijelosti isprazni, stavite ga na punjač.

Još bolji savjet je da uređaj stavite puniti kada padne na razinu između 30 i 40%. Ako ga tada stavite puniti uređaj će do 80% doći za jako malo vremena. I da- pokušavajte uređaje uopće ne puniti do 100%. Umjesto toga, napunite ih do 80 ili 90%. Tako ćete iskoristiti potencijal baterije uređaja do maksimuma i osim toga napraviti ćete to da baterija u vašem uređaju bude duže vremena kao nova, to jest da njezin vijek trajanja bude onakav kakav je bio kada ste uređaj tek kupili.

slaba baterija na mobitelu

Ima li baterija na mom uređaju memoriju zbog koje ”pamti” kako ju se puni? Odgovor: Nema.

Problem sa memorijom baterija uređaja je postojao kod nikal-kadijskih baterija (ili NiCad baterija). Od tuda je i nastalo ono razmišljanje „moram u potpunosti isprazniti bateriju uređaja prije nego što uređaj ponovno stavim na punjenje“. Razlog zbog kojeg se litij-ionske baterije troše koliko se troše i zbog čega im opada kapacitet jest zbog- punjenja.

Što više bateriju punite to njezin kapacitet opada. Zato ćete i imati slučaj da recimo za sat vremena bateriju na Samsung Galaxy S6 napunite do oko 65% dok ćete za sat vremena bateriju na Samsung Galaxy S8 napuniti do 85%. S ovime nema nikakve veze kapacitet i koliko baterija ima mili Amper sati nego koliko je prošla ciklusa punjenja.

 

Stvar je u pravilnom tretiranju baterije.

Baterije koje se nalaze unutar naših uređaja su takve kakve jesu. Još uvijek koristimo litij-ionske, još uvijek nismo prešli na neku novu tehnologiju baterija. To opet ne znači da litij-ionske baterije danas nisu bolje od litij-ionskih baterija otprije pet godina. Jesu i biti će još bolje i još ”pametnije”.

Ono što mi kao korisnici možemo učiniti jest pobrinuti se da baterije na našim uređajima traju što je više vremena moguće, a to je izvedivo ako znamo kako baterije funkcioniraju i kako  ih pravilno treba tretirati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here