Slabi signal na pametnom telefonu dogodio se svima nama barem nekoliko puta u životu. Jednostavno neka mjesta nisu dobro pokrivena signalom ili je problem u našem pametnom telefonu. Srećom, postoji mnogo stvari koje mogu utjecati na kvalitetniji signal na pametnom telefonu.

Ako vas povremeno muči slaba kvaliteta signala na mobitelu vrijeme je da poduzmete neke korake koji će poboljšati signal. U nastavku teksta donosimo vam čak 14 super savjeta koji će vam pomoći da dobijete kvalitetniji signal te vam omogućiti bezbrižno i ugodno korištenje vašeg pametnog telefona. Evo što učiniti ako želite bolji signal:

Izađite van iz kuće ili stana

Zidovi i krovovi su građeni od materijala koji uglavnom smeta kvaliteti signala pametnog telefona. Da biste dobili kvalitetniji signal, ponekad je dovoljno samo izaći van iz kuće ili stana. Stoga, ako primijetite da imate problem sa signalom u nekom zatvorenom prostoru, samo prošećite na svježi zrak jer ćete uz kvalitetu zraka podići i kvalitetu signala.

Popnite se više

Ako ste izašli van iz kuće ili stana i signal još uvijek nije dovoljno kvalitetan, problem je možda u vašem položaju u odnosu na okolni krajolik. Ako se radi o brežuljkastom ili brdovitom kraju, jedno od rješenja za prolaženje super signala može biti popeti se na veću uzvisinu. Isto se rješenje može primijeniti i u zgradama. Naime, ako primijetite da je signal na nižim katovima prilično slab, onda će penjanje na viši kat možda donijeti bolje rezultate.

Približite se prozoru

Kao što smo već rekli, materijali od kojih su građene kuće i stanovi uglavnom smetaju prolasku signala, što znači da će kvaliteta signala biti slabija. Posebno se to odnosi na zidove, dok primjerice prozori puno bolje propuštaju signal u zatvorene prostore. Stoga se kao rješenje za povećanje kvalitete signala na pametnom telefonu nameće ideja da se približite prozori – i ne biste više trebali imati problema sa signalom.

Potražite gdje se nalazi toranj s odašiljačem

Kao što većina vas vjerojatno zna, signal za pametne telefone stiže nam s visokih tornjeva gdje se nalaze odašiljači koji bi trebali pravilno odašiljati signal na sve lokacije. Ipak, to ne mora biti uvijek pravilo pa se mogu pojaviti određeni problemi. S obzirom na visinu tornjeva u nekim manje naseljenim mjestima moguće ih je pronaći pogledom. No, ako se nalazite u gradovima onda su odašiljači postavljeni na raznim mjestima koja se teško mogu primijetiti pogledom. U tom slučaju na raspolaganju imate aplikacije koje vam prikazuju raspored odašiljača i kvalitetu signala na određenim mjestima. U konačnici kada pronađete najbliži odašiljač probajte se što više približiti tom mjestu jer će vam signal biti znatno bolji.

5G MREŽA

Drugačije organizirajte prostor

Kako je već prethodno spomenuto, određeni materijali blokiraju prolaz signala i zbog toga teško uspostavljamo kvalitetnu vezu putem pametnog telefona. Ako imate stan ili ured prepun raznog namještaja i stvari, onda je možda vrijeme da razmislite o reorganizaciji prostora. Naime, već samo pomicanje određenih ormara, stolova, namještaja, raznih metalnih dekoracija i svega sličnog može pomoći u podizanju kvalitete signala.

Koristite bolje materijale kod izgradnje

Kada planirate neki građevinski zahvat promislite o tome kako će to utjecati na signal u vašoj kući. Dakle, istražite koji su to materijali koji štete signalu i zbog kojih se gubi kvalitetna veza. Ako vam je dobar signal u kući, stanu ili uredu jedan od prioriteta – onda svakako koristite materijale koji ne blokiraju prolaz signala. Uvijek postoje neki alternativni materijali, koji mogu na iznimno kvalitetan način zamijeniti one koje smo prvotno planirali koristiti.

Uklonite stabla i grmlje

Drvo je također jedan od materijala koji može smetati prolazu signala pa bi trebalo paziti gdje se nalazite u odnosu na drveće kada pokušavate uspostaviti poziv ili neku drug radnju. Iako bismo vam predložili da uklonite suvišna stabla i grmlje koje smetaju prolazu signala, to možda ne bi bilo korektno s ekološke strane. Naime, drveće je krucijalno za podizanje kvalitete zraka pa tako i za naš život. Uklanjanjem drveća možemo nanijeti štetu svome zdravlju pa se postavlja pitanje da li uklanjanje ima smisla provoditi samo kako bi se pojačao signal na pametnom telefonu.

kalendar-aplikacije-za-android

Nadogradite softver pametnog telefona

S vremena na vrijeme proizvođači pametnih telefona i aplikacija u javnost puštaju bolju poboljšanu verziju svojih softverskih rješenja. Konkretno, izlaze nove verzije operativnog sustava u kojem su pokrpani svi dosadašnji problemi, a ista je stvar i s aplikacijama koje koristimo na pametnom telefonu. Te nadogradnje nisu bez veze puštene u javnost, već je njihova ideja da se poboljša trenutno iskustvo korištenja pametnog telefona. Stoga, kvaliteta signala može porasti nakon instaliranja nove verzije sustava ili raznih aplikacija pa svakako preporučujemo da s vremena na vrijeme ‘osvježite’ svoj pametni telefon.

Uključite i isključite Zrakoplovni način rada

Zrakoplovni način rada je jedna od mogućnosti koje se jako dugo nude na pametnim telefonima, a služe kako bi se pametni telefon u potpunosti odspoji sa svih servisa i tako vam onemogućio bilo kakvu komunikaciju. Taj način rada pogodan je u trenucima kada vam treba mir, no isto tako može služiti i kao odličan reset sustava. Naime, ako uključite pa nakon toga isključite Zrakoplovni način rada, prvo će se ugasiti sve veze s mrežom, a zatim će se ponovno uspostaviti – što može poboljšati signal na pametnom telefonu.

Isključite povezivanja koja vam ne trebaju

Pametni telefoni nude mnoge načine povezivanje kako s raznim mrežama, tako i s telefonima i uređajima međusobno. Kada je veliki broj veza uključen, to može dovesti do opterećenja telefona, pri čemu se smanjuje kvaliteta pojedinih usluga. Ako želite kvalitetniji signal na pametnom telefonu, jedan od mudrih koraka može biti isključenje veza kao što su – Bluetooth, WiFi, NFC, GPS, itd. Pokušajte sve navedeno isključiti ako vam u datom trenutku ne treba i vidjet ćete da li će to pozitivno utjecati na kvalitetu signala.

Podesite postavke mreže

Korištenje 4G mreže mnogim je korisnicima primamljivo jer se znatno povećava brzina preuzimanja podataka s interneta. No, 4G mreža zbog prevelikog opterećenja ponekad može raditi sporije nego 3G veza pa je preporuka da pokušate promijeniti kvalitetu mreže koju koristite. To ćete odraditi ručnim podešavanjem operatera, a prilikom toga nadomak ruke će vam biti i opcija resetiranja postavki mrežnog povezivanja. Možete pokušati i s time, a vidjet ćete kakve će to rezultate u konačnici dati.

pametni_telefoni_grupa

Provjerite da li je telefon oštećen

Ako ste nedavno imali neku ‘nesreću’ s pametnim telefonom i on vam je ili slučajno ispao iz ruke ili je udario u nešto, onda postoji mogućnost da ste oštetili neki dio koji je vezan uz prijam signala (npr. Antena). To ćete najlakše primijetiti ako se nalazite na nekom mjestu gdje svi oko vas imaju kvalitetan signal, samo vi imate problema sa signalom. U tom slučaju, postoji mogućnost da se radi o oštećenju uređaja. Da biste to spriječili jedino rješenje je odnijeti pametni telefon na popravak ili kupiti novi. U slučaju da ne posjedujete dugo isti telefon, on je možda još pod garancijom pa probajte iskoristiti tu mogućnost kako bi telefon bio popravljen besplatno.

Nabavite pojačivač signala

Na tržištu se nalazi mnogo opcija kada je u pitanju uređaj za pojačavanje signala. Najbolje bi bilo otići kod svojeg operatera i upitati ga koje pojačivače signala nudi i što se konkretno dobiva s njihovom kupnjom? Ideja pojačivača signala je da hvataju slabašni signal i zatim ga putem ugrađenih mehanizama pojačavaju. U konačnici, korisnik pametnog telefona dobiva sjajnu kvalitetu signala na mjestu gdje je postavljen pojačivač pa ne mora brinuti da li će u nekom trenutku njegov signal oslabjeti. Kupnja ovog uređaja može biti sjajna investicija posebno ako se nalazite na mjestu gdje se uvijek pojavljuju problemi sa signalom.

Promijenite telekom operatera

Ako nijedan od gore navedenih savjeta za pojačanje signala na pametnom telefonu ne funkcionira, onda imate veliki problem. Iako je danas pokrivenost mobilnom mrežom iznimno velika (posebno u gusto naseljenim mjestima), činjenica je da su neki krajevi još uvijek zapostavljeni što se tiče kvalitete signala. Neki telekom operateri jednostavno ne vide potrebu u neke krajeve stavljati svoje odašiljače što znači da je njihov signal na tim mjestima izuzetno slab ili ga uopće nema. Ponekad je promjena operatera jedini izlaz kada ste u potrazi za kvalitetnijim signalom. Ponuda operatera danas je više-manje svugdje ista, a kod prelaska na novu mrežu možete i dobiti neke prigodne popuste. Tako da na kraju, prelazak na drugog telekom operatera ni ne mora biti veliki nedostatak.

 

Zaključak

S obzirom na to da živimo u digitalnom dobu gdje nam u svakom trenutku treba kvalitetna mobilna mreža kako bismo komunicirali, obavljali posao ili jednostavno kratili vrijeme – važno je imati kvalitetan mobilni signal. Nemojte dopustiti sebi da zbog nekih manje važnih razloga imate problema s mrežom jer to zahvaljujući današnjoj ponudi mreža ne mora biti tako.

Ako vas muči kvaliteta signala isprobajte neku od gore navedenih taktika. Ako ništa od gore spomenutog ne bude funkcioniralo onda postoje dva logična rješenja – ili morate kupiti novi pametni telefon ili morate promijeniti telekom operatera. No, prije tog drastičnog poteza, svakako se pozabavite savjetima koje smo gore naveli. Nadamo se da će te uspjeti osigurati kvalitetniji signal za svoj pametni telefon.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here