Ponekad vas smeta nered iza TV-a ili ispod radnog stola? Evo kako tome stati na kraj, a ipak ne pretjerati.

Čiste i uredne radne okoline i prostori za multimediju nisu rezervirani samo za YouTubere kojima je urednost dio vizualne prezentacije. I vi možete – i trebate – barem pokušati uvesti reda među svoju gejmersku ili radnu opremu. Međutim, nemojte pretjerati. Ovo nije vodič za pretvaranje sobe u kućnu verziju mosta zvjezdanog broda Enterprise, s LED svjetlima, nepostojećim kablovima i pokretnim stolovima. Ne kažem da ima nešto loše u tome, ali ovdje nas interesira krajnji ishod u kojem možemo gledati omiljeni film ili igrati igre bez tjeskobnog nereda iza i ispred TV prijamnika, ali i usisati naš kućni ured i prostor ispod radnog stola bez da u procesu odspojimo polovicu periferije, mrežu i napajanje.

Dok je bežično spajanje postalo nekakva norma kod modernih audiofila, pa i ljubitelja filma, zaljubljenici u računalne i konzolne igre su i dalje pobornici žičnog spajanja. Latencija je naš najveći neprijatelj i nevolja koju nam stvara tih dodatnih par milisekunda neobjašnjivo je frustrirajuća. Stoga nemamo nikakav problem s činjenicom da nam ispod TV prijamnika stoje dvije do tri konzole iz kojih isto toliko isprepletenih HDMI kabela putuje na sve strane. Mrežni kabeli se od modema preko rubova vrata spuštaju prema konzolama, a napajanja se gužvaju u produžnoj utičnici negdje iza komode.

Isto tako, nakon godine i par mjeseci pandemijske krize i učestalog rada od kuće, svi smo se na svoj način prilagodili novonastalim uvjetima i koliko nam je to dozvoljavao životni prostor, dio istog smo pretvorili u omanji ured ili barem radnu postaju. Kako je kućni ured uvijek dvosjekli mač, budući da je mogućnost diferencijacije poslovnog i privatnog vremena jako mršava, tako smo i fizički skloni miješati privatne i poslovne stvari. Na kuhinjskom stolu se tako nađu i laptop i razna papirologija, a na radnom bude svega -od hrane do igračaka. U tim uvjetima, zadnja stvar nam je organizacija kablova. U ovom članku ćemo kroz par jednostavnih koraka pokušati popraviti situaciju.

Postojeći kablovi

Krenite s malom revizijom vaših postojećih kablova. Najčešći uzrok nereda su krive duljine kablova. Često nam se dogodi da kabel koji nam je potreban jednostavno nije dostupan u željenoj duljini pa kupimo i nekoliko metara dulji, kako ne bi morali dalje tražiti i gubiti vrijeme.

Nanovo izmjerite duljine između vaših uređaja, TV-a/monitora i ostale periferije te razmislite o kupnji novih kvalitetnih kablova. Ukoliko imate kanalice za provođenje kablova, znate koliko naporno može biti pomicati namještaj i otvarati ih da bi zamijenili kabel, stoga pravilno isplanirajte raspored i sve izmjerite te kupite trajnije i kvalitetne kablove ispravne duljine kako bi izbjegli ili barem minimizirali mijenjanje u budućnosti. Put vašeg mrežnog kabela od rutera do uređaja često uključuje druge elektične uređaje koji mogu utjecati na performanse, stoga razmislite o kupnji oklopljenih („shielded“) mrežnih kablova, koji su čvršći i kvalitetniji te će bolje izdržati presavijanja.

kablovi

Potrebna oprema

Ono što će vam biti potrebno će uvelike ovisiti o tome što i kako koristite. Primjerice, ako vam je PC postavljen na radni stol, možete montirati prednaponsku produžnu utičnicu ispod stola te PC i svu popratnu opremu spojiti na nju, tako da na kraju u zid ide samo jedan kabel. Ako vam je TV nosačem montiran na zid, možete pronaći kanalicu koja najbolje odgovara boji zida ili se poigrati s bojanjem.

Kako će na kraju sve izgledati ovisi isljučivo o vama. Znajte da je nemoguće sakriti baš sve. Vaša ambicija treba biti da sakrijete većinu stvari koje estetski ne odgovaraju željenom izgledu. Zapravo, „sakriti“ uopće ne mora biti operativna riječ.  Nekada je dovoljno pravilno složiti i provesti kablove da bi konačan izgled bio jednako zadovoljavajuć.

Dajte si mašti na volju. Nekad je zaobilaženje pravila najbolji način za dobiti nešto zanimljivo. Ukoliko nemate adekvatnu kanalicu, kupite traku u boji te jednostavno uredno prelijepite kabel uz zid. Igrajte se s bojama kablova kako bi dodali određeni „vibe“ vašem setupu.

Što se tiče same organizacije kablova, vjerojatno najjeftinija početna opcija je kupnja kabelske kutije. To je mali plastični spremnik koji stavljamo na ili ispod radnog stola te u njega pospremamo produžne prednaponske  utičnice, adaptere i slično. S njom nećete dobiti skrivene HDMI i mrežne kabele, ali barem ćete se riješiti hrpe spojenih adaptera i utičnica koje zauzimaju puno mjesta te nisu ugodni oku.

Ne morate gubiti puno vremena razmišljajući gdje s kablovima – nabavite si mrežaste košuljice za kablove, kanalice za one kabele koje morate sakriti i takozvanu „čičak-traku“. Košljice će nespretnoj grupi kablova koji moraju biti vidljivi dati uniformirani i nenametljiv izgled. Čičak traka će vam pomoći da ih postavite na teško dostupna mjesta kao što je dno stola, a kanalice će biti odlično rješenje za one kablove koji vertikalno putuju prema TV-u ili da bi one koji moraju biti razvučeni horizontalno uredno proveli uz podnu lajsnu.

kanalice

Krenite od početka

Kada pribavite sve potrebno – kablove, kanalice, traku i ostalo – prvo što morate napraviti je odspojiti sve stare kablove, pa čak i one koje ne namjeravate mijenjati. Ovo je jako važan korak jer u protivnom nikada nećete zbilja otpetljati stari nered i uredno sve iznova posložiti. Ukoliko ih imate puno, pokušajte ih pri odspajanju sortirati u grupe, primjerice na one koji idu lijevo i na one koji idu desno, kako vam se ne bi pomiješali. Ako pri ruci imate naljepnice ili krep traku, možete označiti svaki pojedinačni kabel.

Kad ste obavili pripremu kablova i materijala za organizaciju, isplanirajte kuda će ići kanalice i košuljice s kablovima. Ukoliko vam je ruter u blizini, on je dobro mjesto za započeti. Vidite koliko vam mrežnih kablova treba krenuti iz rutera ili ukoliko negdje koristite switch, što vam sve treba za povezati switch s uređajima i modemom. Kada to isplanirate, prije nego što počnete s postavljanjem kanalica i košuljica, ispitajte da li sve uredno radi. Napravite kratko testno spajanje da se uvjerite kako su svi kablovi ispravni i da sve funkcionira onako kako ste zamislili. Tek tada krenite s lijepljenjem i eventualnim bušenjem i prividavanjem. Kablove koje planirate postaviti u kanalice možete povezati plastičnim vezicama ili čičak trakom kako bi što urednije sjele unutar kanalice.

Ostatak kablova koji se naprosto ne može skriti postavite unutar kutije za kablove ili iza većih uređaja kao što su subwoofer, stol, kanta za otpatke i slično.

U konačnici, važno je znati da ne morate biti rob žičnog spajanja, bez obzira koliko smatrali da je kabel jedini način da si osigurate dobar odaziv vaše mreže ili periferije. Odlučite se za neke od bežičnih perifernih uređaja sa malom ili nikakvom latencijom, kao što je Logitech G serija. Današnje bežične tipkovnice, miševi i slušalice vam daju fleksibilnost bez žrtvovanja performansi. Kada ipak spajate žično, dobro organizirani kablovi u radnom prostoru vam mogu povećati produktivnost, a tamo gdje je zabava poboljšati užitak igranja. Sretno spajanje!

Piše: Niko Barbarić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here