Kada kupujete novi smartphone, naići ćete na mnoštvo tehničkih specifikacija s vrijednostima poput mAh, GB i GHz itd. Međutim prosječnom korisniku, ove vrijednosti malo znače, pa će na kraju odabrati uređaj s najvećim brojevima.

Ali, u praksi odabir najvećih brojeva nemora nužno značiti i odabir najboljeg mobitela, budući da su neki brojevi daleko važniji od drugih, a u nekim je slučajevima manji broj nudi zapravo bolji uređaj.

Da bismo vam pomogli u moru svih ponuđenih podataka koje nude proizvođači mobitela, pokušat ćemo sve te tehničke osobine pretvoriti u jednostavnije oblike i izraze. Nema unniverzalnog vodiča za kupnju pametnog telefona, ali ako znate koje su tehnikalije zapravo važne i na što treba obratiti pažnju, moći ćete pravilno odabrati najbolji mobitel za vas, već pri sljedećoj kupnji.

 

kako odabrati pravi keran na mobitelu


 

Zaslon: Nastavite brojati piksele

Prema pokojnom Steve Jobsu (izraz “Retina Display”), ljudsko oko nije u stanju otkriti više od 300 piksela u kvadratnom inču zaslona, ​​kada je taj zaslon udaljen 12 inča od oka. To je dovelo do popularnog pogrešnog shvaćanja da zasloni ne mogu dobiti ništa oštrije slike od onoga što nam već sadašnja tehnologija dopušta, ali tada je Jobs bio u krivu.

Razlučivost zaslona i dalje je bitna, jer ljudsko oko može detektirati čak 900 piksela u kvadratnom inču, a to još uvijek nije dostupno, s trenutnom tehnologijom. Ključni stvar na koju treba obratiti pažnju je gustoća piksela na zaslona (općenito označena sa DPI ili PPI), što predstavlja broj piksela po kvadratnom inču zaslona. U današnje doba, sve što ima preko 250 DPI je prihvatljivo, ali ako plaćate flagship modele, trebali biste očekivati ​​najmanje 400 DPI.

Njaveći nedostatak visokih DPI vrijednosti je da je za to, potrebno više procesorske snaga, koja će pratiti sve te piksele. A sa više procesorske snage dolazi veća potrošnja energije, koja neče štedjeti vašu bateriju i relativno brzo će vam prazniti mobitel. Zato biste se trebali držati u rasponu od 300 do 500 DPI radi postizanja ravnoteže u performansama i učinkovitosti.

 

RAM: što je više, to bolje

RAM (obično preveden kao radna memorija, ali ne smije se miješati s pohranom) je mjesto gdje se pohranjuju bitovi podataka koji čekaju u redu kako bi ih procesor obradio. To osobito dolazi u prvi plan ​​kada otvarate više aplikacija, obavljate više zadataka, jer se sve aktivne aplikacije pohranjuju u RAM-u vašeg telefona,  za slučaj da se želite brzo vratiti na njih.

Uzimajući taj koncept korak dalje, stvari poput tipkovnice, sučelja sustava vašeg telefona i vaš početni zaslon, gotovo se uvijek pohranjuju u RAM memoriju, jer pametni ljudi iza Androida i iOS-a znaju koje stvari su prioritetne na svakom pametnom telefonu. I ovisno o operativnom sustavu, ti osnovni elementi, vam trajno uzimaju do pola GB RAM-a, tako da znate da vam je potrebno barem toliko za početak bilo kakvog rada na mobitelu.

Kada kupujete uređaje, potražite telefon s najmanje 2GB RAM-a. Apple uređaji općenito bolje iskorištavaju RAM memoriju zbog specifičnog operativnog sustava od Androidovih pametnih telefona. Današnja preporuka za android mobitele bi bila između 3 i 4 GB, iako je više na ovom polju uvijek bolje.

Nastavak: 2. strana “Odabir procesora”

2 Komentari

  1. Na prvom mjestu bi trebao biti “software” jer ako je on neoptimiziran sve ostalo je manje bitno.Upravo zbog toga google razvija “fuchsia os” i “magenta” mikrokernel koji bi bolje iskoristavao resurse i bio fluidniji u odnosu na postojeci “android”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here