Operacijski sustav Windows možemo instalirati na jedan od dva načina, kao čistu instalaciju (clean installation) ili kao nadogradnju (in-place upgrade) sa starijih operacijskih sustava na novije operacijske sustave. Koju vrstu instalacije ćemo odabrati ovisi o trenutnoj stanju računala ili laptopa, ali i o našim krajnjim ciljevima.

Instalaciju operacijskog sustava možemo napraviti na različite načine uključujući, bootable DVD, bootable USB ili putem računalne mreže (Preboot Execution Environment). Ukoliko želimo instalirati operacijski sustav putem računalne mreže, potreban nam je Windows Server i dodatni programi.

Postoji više razloga zbog kojih ćete raditi čistu instalaciju operacijskog sustava Windows. Kada kupite novo računalo ili laptop bez operacijskog sustava, raditi ćete čistu instalaciju Windows-a. U ovom slučaju nadogradnja nije moguća jer nema instaliranog operacijskog sustava. Ako na računalu ili laptopu imate probleme sa operacijskim sustavom Windows, koje niste uspjeli riješiti ili koje ne želite rješavati, raditi ćete čistu instalaciju Windows-a.

U ovom slučaju potrebno je napraviti backup osobnih podataka, te napraviti listu programa koje ćete ponovno instalirati, i listu postavki koji ćete ponovno konfigurirati. Nakon čiste instalacije operacijskog sustava, potrebno je napraviti instalaciju upravljačkih programa (driversa), instalaciju željenih programa, konfiguriranje operacijskog sustava i programa po osobnim željama.


Nakon završetka instalacije operacijskog sustava, programa i postavki, preporučujemo kreiranje rezervne kopije operacijskog sustava, tkz. system image, kako bi kasnije usljed hardverskih ili softverskih problema, vratili operacijski sustav na prvobitno stanje kada je instaliran i konfiguriran za korištenje.

U nekom od narednih članaka, pisati ćemo o kreiranju rezervne kopije operacijskog sustava. Danas, u operacijskim sustavima Windows 8, Windows 8.1 i Windows 10 možemo napraviti čistu instalaciju operacijskog sustava, a da zadržimo osobne podatke. Također, Windows će kreirati datoteku u kojoj će pisati lista programa koji su uklonjeni sa računala. Značajka koja nam ovo omogućava je Refresh Your PC i Reset Your PC.

Pod nadogradnjom operacijskog sustava podrazumijeva se nadogradnja sa starijih na novije operacijske sustave, npr. nadogradnja sa Windows XP na Windows 7, ili nadogradnja sa Windows 7 na Windows 10. Tokom nadogradnje operacijskog sustava, potrebno je poštovati pravila i procedure definirane od Microsoft-a.

Ukoliko se odlučimo na nadogradnju sa starijih na novije operacijske sustave, tokom instalacije operacijskog sustava, naši podaci, programi i postavke Windows-a će i dalje biti tu. No, Microsoft preporučuje ponovnu instalaciju programa koje koristimo za zahtjevnije poslove, npr. AutoCAD, Adobe i sl. U nekom od narednih članaka pisati ćemo o pravilima nadogradnje operacijskih sustava.

Autor: J.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here