Ima stari laptop? Ili novi? Nema veze, postoji Linux distribucija za svaki tip laptopa, pa pogledajmo koje su to najbolje opcije.

Jedna od najboljih stvari kod Linuxa je što postoji distribucija za svakoga, bez obzira kakav hardver imate. Možete doslovno uzeti stari laptop kojeg držite u garaži, očistiti prašinu s njega i instalirati neku Linux distribuciju.

Ali toliko je dostupnih Linux distribucija da novijim korisnicima bude teško odabrati jednu i razlučiti razlike među njima. Zato smo mi odabrali određene i dali vam prijedloge što možete instalirati na određeni tip računala, odnosno laptopa. Naravno, možete i nešto drugo ako mislite da je bolje. No, pogledajmo što smo mi odabrali za vas.

Distribucija za stari(ji) laptop: Lubuntu

Počnimo od onih starijih laptopa (i računala) koje imate doma i samo skupljaju prašinu u kutu vaše sobe. Linux ima reputaciju da može “udahnuti” novi život u računala sa starim hardverom, a Lubuntu je jedan od najboljih izbora u tom slučaju.

Lubuntu, kao što možete pogoditi iz imena, je derivacija Ubuntua. Samo što koristi drugačiji desktop environment. Lubuntu koristi lightweight i mnogo brži LXDE umjesto GNOME-a. Rezultat je dobra Linux distribucija koju možete pokrenuti na starim laptopima.

Ono što Lubuntu “zahtjeva” je 1 GB RM-a, ali možete ga pokrenuti i na samo 512 MB memorije. Od CPU-a vam je dovoljan Pentium 4 ili Pentium M, te AMD K8. Probali smo Lubuntu i nemamo neke zamjerke. Osnovne stvari poput izrade dokumenata i surfanja po Internetu teku dosta glatko.

Distribucija za mid-range laptop: Linux Mint

Linux Mint je vjerojatno najbolji odabir za one koji se prvi puta susreću s Linuxom i koji imaju solidnu “mašinu”. Mint dolazi s hrpom dobrih aplikacija, a osim toga je prilično user-friendly, stabilan je i ne troši puno računalnih resursa.

Zanimljivo je da se Mint može skalirati u ovisnosti o vašem hardveru. Minimalni zahtjevi su dosta niski: 1-2 GB RAM-a, dual-core procesor s 2.0GHz, te 20 GB mjesta na disku. No, ako imate jači hardver, više ćete “izvući” iz njega.

Spomenimo da imate nekoliko desktop okruženja koja možete odabrati, te ćete dobiti i aplikacijski repozitorij s nekoliko tisuća aplikacija.

Distribucija za high-performance laptope: Solus

Solus je svestrana Linux distribucija koja će odlično raditi na moćnijim i novijim laptopima. Istina, ovu distribuciju možete pokrenuti i na manje moćnim laptopima, ali u punom sjaju će zasjati tek na dobrom hardveru.

Nadalje, Solus dolazi u nekoliko edicija, uključujući Solus Budgie. To je distribucija s mnogo mogućnosti, luksuznim desktopom koji koristi moderne tehnologije. Tu je i Solus Plasma koja se deklarira kao “sofisticirana desktop verzija”. No, na stranu s edicijama. Solus je odličan u bilo kojoj formi, a dolazi s hrpom popularnih aplikacija u svojem repozitoriju.

Bazni broj aplikacija koje dolaze instalirane je mali, ali možete druge aplikacije instalirati praktički u minuti. Najbolje je da si sami instalirate ono što vam treba, nego da distribucija dolazi pretrpana aplikacijama koje nećete koristiti. Osim toga, ovaj OS se kontinuirano nadograđuje, a ima i solidan package manager.

Stoga ako imate mašinu s 4 ili više GB RAM-a, dobrim 64 bitnim Intelovim ili AMD-ovim procesorom, svakako ju probajte. Vjerujemo da nećete požaliti.

Distribucija za Ultrabookove: Elementary OS

Ultrabookovi su često jako lijepi laptopi koji u sebi mogu, ali i ne moraju, imati jak hardver. Ta računala se kupuju da budu lagana i prijenosna i da možete obaviti posao koji trebate. Često ih koriste studenti dok studiraju jer su jeftini i pristupačni. No, uvijek se postavlja pitanje – što instalirati na njih? Možete instalirati što želite, no naš izbor, u svijetu Linuxa, bi bio Elementary OS. Definitivno jedna od najljepših distribucija na tržištu!

Ali bez obzira na to što Elementary OS ima predobro sučelje, bitnije je što taj OS može. To nije OS koji će svima odgovarati, ali on dolazi s velikim rasponom drivera, možete ga instalirati kao što smo rekli na širok spektar hardvera, te dolazi s dosta instaliranih aplikacija. Odnosno dovoljno aplikacija. Ako vam nešto nedostaje, možete ih sami instalirati. Elementary OS na sebi ima web preglednik, email klijent i standardne alate.

Nekako imamo osjećaj da Ultrabook u kombinaciji s Elementary OS-om je “jeftinija” alternativa MacOS-u i MacBookovima. Nažalost, Appleovi proizvodi su skupi. Ovako možete imati lijep laptop s prelijepim OS-om za puno manje novaca.

Što se hardvera tiče, Elementary OS možete instalirati na Intel i3 (npr.) ili neki sličan dual-core 64-bitan procesor. Uz to, treba vam 4+ GB RAM-a i solidan SSD. Ako probate dotični OS instalirati na slabiju mašinu, nećete moći izvući maksimum iz njega.

Linux distribucija za gaming laptope: SteamOS

Ako imate gaming računalo, a ne želite koristiti Windowse, ne brinite. Možete koristiti službenu SteamOS Linux distribuciju. SteamOS je distribucija bazirana na Debianu, koja dolazi s podrškom za Steam gaming platformu. Out of the box bi trebali dobiti sve potrebne drivere, konfiguraciju za display i drugo. U biti, samo ju instalirate, ulogirate se u svoj Steam account i spremni ste za korištenje.

Naravno, ova distribucija ima i svojih mana. Ako želite igrati neku igru koja se ne nalazi na Steamu, nećete moći. Ne možete “dignuti” Wine i odigrati nešto drugo. S druge strane, možete napraviti dual-boot, ali onda ćete se samo zakomplicirati.

U svakom slučaju, ako igrate igre koje se nalaze na Steamu, ovo je dobra distribucija za vas. Ono što morate imati je 64-bitni Intel ili AMD procesor, minimalno 4 GB RAM-a, te 200 GB disk.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here