Ako tražite novu uslugu optičkog vlakna možda ćete naići na izraze kao što su FTTP i FTTC.

Čak i ako naučite što znači svako slovo, oni ne govore u potpunosti što zapravo rade ili kako utječu na vašu uslugu. Istražimo razliku između FTTP i FTTC.

 

Što je FTTP internet?

FTTP znači „Fiber to the Premises“, ali negdje ćete naići i na „Fiber to the Home“ (FTTH). FTTP je usluga optičkog vlakna koja vodi od pružatelja internetskih usluga izravno do korisnikove kuće ili tvrtke.

Kao takva, vaša je internetska veza povezana optičkim vlaknom sve do vašeg doma. To je dobra stvar jer kada je u pitanju ocjenjivanje običnog kabela u odnosu na optičko vlakno, vlakno je znatno brže.

 

Što je FTTC internet?

S druge strane imate FTTC, što znači „Fiber to the Cabinet“. To znači da veza optičkog vlakna vašeg davatelja internetskih usluga ne ide sve do vašeg doma. Umjesto toga, ide se do velikog metalnog ormara u vašoj ulici ili kvartu. Možda ste ih vidjeli na ulicama u blizini svog doma. FTTC koristi i tradicionalni kabel od bakrene žice („bakrena parica“) i optički kabel. Optičkim kablovima se ide do uličnog ormara, a zatim bakrenom žicom za povezivanje ormara s kućama i tvrtkama. Budući da je instaliranje optičkih kabela u dom ili tvrtku nevjerojatno skupo, inženjeri koriste bakar kao ekonomičan nadomjestak.

FTTC

Također ima značajku nazvanu DLM (Dynamic Line Management) ili dinamičko upravljanje linijama. Ovaj automatizirani sustav osigurava da veza ostane stabilna, bez grešaka i brza. DLM to postiže nadgledanjem sustava. Kada postoji problem, ili će koristiti isprepletanje za ispravljanje grešaka u liniji ili će malo smanjiti vašu brzinu. Veći dio vremena, međutim, DLM ne treba poduzimati ništa.

 

Sličnosti i suprotnosti

Iako i FTTC i FTTP obećavaju velike brzine, FTTP cjelovita optička veza omogućuje veće brzine od FTTC. Obje veze su brže od klasičnih ADSL, ali FTTP cijelo vrijeme koristi optička vlakna dok se FTTC mora osloniti na sporiji bakreni kabel. Važno je napomenuti da ovo možda nisu brzine koje stvarno postižete, stoga je najvažnije s vremena na vrijeme testirati brzinu interneta.

FTTC se klasificira kao mješavina bakra i optičkih vlakana što ga čini ekonomičnijim. Međutim, nije izgrađen dugoročno i njegova potencijalna propusnost je vrlo ograničena, dok je FTTP izgrađen tako da se može proširiti i poboljšati.

U pogledu dostupnosti oni se jako razlikuju. FTTC obično koriste slučajni korisnici koji samo žele internetsku vezu. FTTP je obično dostupan samo za tvrtke.

Prednosti i nedostaci

FTTP je izvrstan jer pruža brze širokopojasne usluge korisnicima u njihovim domovima i tvrtkama. Ne samo to, dizajniran je tako da se ljudi mogu vratiti u sustav i po potrebi dodavati druge u njega, izgrađen je s obzirom na budućnost.

FTTP

Međutim, instaliranje FTTP-a je nevjerojatno skupo. Ona bi se mogla smatrati širokopojasnom mrežom budućnosti. Pokušati povezati sve s čistom optičkom vezom je ipak preskupo. Treba dodati novu infrastrukturu koja uključuje iskopavanje puteva po ulicama radi postavljanja kablova.

S druge strane, FTTC i dalje omogućava velike brzine interneta. Također je vjerojatnije da ćete moći pronaći dobavljača za FTTC ako ste samo privremeni korisnik. Mnogi davatelji usluga nude samo FTTP veze tvrtkama.

Kako možete dobiti FTTC ili FTTP?

Ako živite u mjestu koje ima pristup optičkom kablu, prilično jednostavno ćete se spojiti na FTTC. Postoji dobra vjerojatnost da su širokopojasni paketi koje vidite u ciljanom oglašavanju zapravo FTTC usluge. Kao takav, ako ste trenutno pretplaćeni na optički internet već ste na FTTC-u.

Teže je otići na FTTP. Neki davatelji internetskih usluga će ugraditi FTTP za nekolicinu gradova, pa ako ste jedan od tih možda ga već imate. Ako niste, obratite se vašeg davatelju internetskih usluga kako biste vidjeli možete li dogovoriti ponudu i instalaciju FTTP-a. Ako ne, vrijedi potražiti pružatelje FTTP usluga u vašoj zemlji kako biste vidjeli tko uopće može pružiti takvu vezu.

Vrijedi napomenuti da se FTTP-ovi troškovi neće zaustaviti na instalaciji. Iako će sama instalacija biti u tisućama (ako ne i više), mjesečni računi se mogu povećati za stotine. FTTP je velika investicija koja je najbolja za tvrtke ili vrlo, vrlo strastvene pojedince.

Koji biste trebali odabrati?

Važno je za što ćete koristiti internet. Koristite li ga za igranje igara i gledanje YouTube videa? Tada će FTTP biti nepotrebna financijska žrtva i vjerojatno loša ideja. Međutim, ako vam trebaju vrlo velike brzine ili želite ostvariti čitav posao na mreži, FTTC će vam se činiti neprimjerenim. U ovakvim situacijama biste trebali dodatno uložiti kako biste osigurali najbolje brzine koje su vam na raspolaganju.

Upoznavanje internetskih veza

FTTP i FTTC zvuče komplicirano, ali njihovu ideju je lako razumjeti. FTTP vam daje čista vlakna od pružatelja internetskih usluga do vaše zgrade ili kuće, dok FTTC koristi sporiju bakrenu žicu. Ako ne tražite nevjerojatno velike brzine, FTTC će vam biti sasvim dovoljan.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here