Bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalazimo postoje periodi u našem internetskom životu kada ćemo naići na različita internetska ograničenja. Jedno od takvih ograničenja su blokirane internetske stranice. No dobro je znati da ako ikada i naiđemo na stranice koje ne možemo otvoriti da nema mjesta panici.

U nastavku članka ćemo nešto više govoriti o tome kako ”zaobići” blokirane internetske stranice i ostala (uobičajena) internetska ograničenja te kako usprkos tomu nastaviti najnormalnije pregeldavati internetski sadržaj.

pristup blokiranim stranicama

Blokirane internetske stranice?

Jeste li se ikada zapitali zbog čega su neke internetske stranice blokirane, odnosno zbog čega ne možemo ostvariti pristup istima? Razloga za to ima više. Recimo jako velik broj internetskih pružatelja usluga koriste alate za ”geo-blokiranje” kako bi korisnicima određenih država ili dijelova svijeta onemogućili pristup svom sadržaju. Jedan od takvih primjera je recimo Netflixov katalog. Isto tako slični problemi se mogu dogoditi i kod videozapisa na društvenim medijima, medijskim člancima ili uslugama koje jednostavno nisu dostupne u nekim državama svijeta.

Drugi razlog blokiranja internetskog sadržaja su vlade država. Zašto vlade svijeta blokiraju određeni internetski sadržaj? Radi svojih ciljeva. Jedan od aktualnijih primjera takvog načina blokiranja bilo je blokiranje Twittera u Kini, ali i onemogućavanje pristupa društvenim mrežama u Turskoj te ovogodišnja zabrana pristupa Facebooku od strane vlade Šri Lanke.

Treći razlog su poslodavci koji znaju vrlo često blokirati internetske stranice u svojim unutarnjim mrežama. Zašto? Jedan od razloga jest taj što se određen broj poslodavaca žali kako njihovi zaposlenici provode previše vremena na Twitteru i Facebooku umjesto da to vrijeme ulože na rad. Iz tog razloga u nekim firmama (možda ne kod nas, ali u inozemstvu svakako da) ćete vidjeti da preko internetskih servera tvrtke nećete moći ostvariti pristup društvenim mrežama.

Četvrti od najčešćih razloga blokiranja internetskog sadržaja jest taj da opet neke države svijeta imaju svoje vlastite zakone koji zabranjuju pristup određenoj vrsti internetskog sadržaja zbog čega je onda sav takav sadržaj onemogućen (recimo zabrana pristupa stranicama pornografskog sadržaja u Velikoj Britaniji, te njemačka ”borba” protiv YouTubea).

Kako možemo onda zaobići te zabrane? Evo kako.

  1. Koristite VPN (ili virtualnu, privatnu mrežu)

Jedan od najpopularnijih (ali i najskupljih) načina kako svaki korisnik može na legalan način ostvariti pristup blokiranim internetskim stranicama je dobra VPN ili virtualna, privatna mreža. Te vrste mreža dat će korisniku mnoštvo prednosti kod korištenja. No kada govorimo o blokiranim internetskim stranicama VPN korisniku može omogućiti pristup određenim internetskim stranicama, pogotovo ako su te stranice onemogućene u državi u kojoj se korisnik nalazi.

Za vrijeme korištenja VPN-a korisnik dobiva inozemnu IP adresu (zbog koje se neće pokrenuti geo-blokiranje). S obzirom na to da izgleda kao da je korisnik iz neke druge države (a ne recimo iz Njemačke da se osvrnemo na njemački problem s YouTubeom) moći će nesmetano pregledavati prije blokirani internetski sadržaj.

VPN-ovi imaju isto tako svojih prednosti, ali i nedostataka. Prednosti, osim omogućavanja korištenja stvari i mogućnosti koje korisnik na ”uobičajen” način to ne bi mogao, uključuju i jednostavnost korištenja, što je osobito važno kod ovakvih usluga.

googel dns

  1. DNS

Tamo gdje ne mogu pomoći virtualne, privatne mreže može pomoći usluga pod nazivom ”DNS” ili ”Domain Name System” (sustav naziva internetske domene). No, kao i sve što čovjek kreira i osmisli, tako i DNS-ovi imaju svojih prednosti, ali i mana. No mi ćemo se malo više usredotočiti na prednosti ove usluge.

Jedna od najvećih prednosti DNS-a u odnosu na VPN je povećana internetska brzina. Virtualne, privatne mreže sav internetski promet ”prebacuju” kroz različite mreže (kako se ne bi saznali podaci korisnika). No kod DNS-a nema potrebe za tako drastičnim ”maskiranjem”. DNS-ovi samo ”skrivaju” informacije korisnika o njegovoj lokaciji, što rezultira puno većim brzinama pregledavanja internetskog sadržaja.

Besplatne ”proxy” usluge još su jedan način probijanja blokiranih internetskih sadržaja

U slučaju da želite na ”brzinski” način ostvariti pristup blokiranim internetskim stranicama ono što vam isto tako u tome može pomoći je besplatan proxy.

Proxy (ili ”pomoćna usluga”) sakrit će vašu IP adresu i na taj način će pomoći u skrivanju vašeg internetskog identiteta. No ono što proxy neće učiniti jest to da neće kriptirati vaš internetski promet. S obzirom na to da proxy ne može sakriti podatke o internetskom prometu on je i manje siguran od virtualnih, privatnih mreža. No opet, ako želite na brzini pregledati neki blokirani internetski sadržaj proxy vam u tome itekako može biti od pomoći.

aplikacija google prevoditelja

Google Prevoditelj

Google Prevoditelj je još jedan od načina (iako ne toliko ”tehnološki napredan”) kako korisnik može zaobići onemogućeni internetski sadržaj. Google Prevoditelj ne treba nikakvu aplikaciju treće strane kao ni VPN ili DNS.

Korisnik samo treba otići na domaću stranicu Google Prevoditelja i ondje, unutar tražilice utipkati internetsku adresu blokirane internetske stranice te kliknuti na hipervezu koja se nalazi u desnom kvadratiću. Negativna strana ovog načina ”premošćivanja” internetskog blokiranja jest ta što Google Prevoditelj korisniku ne nudi nikakve načine zaštite u pogledu privatnosti i čuvanja podataka.

kriptiranje

Korištenje IP adrese internetske stranice

Ako korisnik zna IP adresu neke internetske stranice on je može izravno utipkati u svoj internetski preglednik. Ako je IP adresa točno utipkana korisnik će nesmetano moći pregledavati sadržaj te stranice. Nju možete otkriti na sljedeći način: pokrenite Command Prompt kao administrator, unutra utipkajte tracert i naziv domene.

TOR

Tor preglednik (i/ili mreža)

Korisnici koji koriste Tor mrežu ili internetski preglednik za pregledavanje internetskog sadržaja znaju prednosti koje on daje. Svaki puta kada korisnik upotrijebi Tor sav internetski promet se odašilje preko tisuća internetskih čvorova diljem svijeta što lociranje odakle je internetski upit originirao čini gotovo nemogućim.

To znači da ako želite koristiti Tor i ako na taj način želite ostvariti pristup blokiranim (ili nedopuštenim) internetskim sadržajima, to možete učiniti. No imajte na umu da ni Tor nije 100% siguran. Vlade država mogu (na svoje načine) pratiti korisnike Tor mreža, baš kao i one korisnike koji žele koristiti ”dark web”.

 

Koji je najbolji način ostvarivanja pristupa blokiranim sadržajima?

Velika većina stručnih korisnika reći će vam da je najbolji način kako možete ostvariti pristup blokiranim internetskim sadržajima uz pomoć virtualne, privatne mreže. Osim što je ovo ”najlegalniji” način virtualne, privatne mreže ujedno su i najsigurnije za korisnika.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here