Ako se pitate kako povećati performanse svog računala sa sustavom Windows 11, možda već znate jedan način: upotrijebite klizač za performanse kod napajanja sustava Windows 10. No, u sustavu Windows 11 Microsoft ga je sakrio na novo mjesto. U nastavku ovog članka moći ćete pročitati gdje se nalazi klizač za poboljšavanje performansi te kako poboljšati performanse kod prijenosnog računala u sustavu Windows 11.

Microsoft vam nudi jednostavan način za povećanje performansi u sustavu Windows 10, kao što ste mogli dosad naučiti tijekom korištenja. Na Windows programskoj traci klikom na ikonu baterije otvara se ono što poznajemo kao klizač za napajanje, gdje možete zamijeniti niže performanse za produženo trajanje baterije ili bolje performanse, što će zauzvrat više trošiti vijek baterije vašeg prijenosnog računala.

Naravno, ova je značajka uobičajena na prijenosnim, a nešto manje na stolnim računalima. To je ono što čini glavnu razliku. Microsoft, na primjer, smanjuje klizač performansi na svojim uređajima do njihovih minimalnih postavki, čuvajući vijek trajanja baterije po cijenu performansi.

Na površinskim uređajima poput Surface Laptopa 4 i Surface Pro 7+, jednostavno pomicanje klizača performansi na “najbolje performanse” može vam dati dodatno povećanje od šest do sedam posto, ovisno o referentnoj vrijednosti. Microsoft je premjestio klizač energetskih performansi sa svoje tradicionalne uloge na Windows programskoj traci na novo mjesto u izborniku Postavke sustava Windows 11.

Klikom na postojeću ikonu baterije na programskoj traci sustava Windows 11 ne otkrivate klizač za napajanje. Umjesto toga, zapravo otvara brze postavke sustava Windows 11, gdje možete podesiti glasnoću, uključiti Focus Assist i još mnogo toga.

Windows 11 Power Mode

Gdje pronaći ”Power Mode” unutar sustava Windows 11?

U sustavu Windows 11 klizač za performanse unutar Windows sustava zapravo nije klizač. Točnije, on sada ima službeni naziv: Windows 11 Power Mode.

Da biste došli do njega, morat ćete ući u odgovarajući izbornik Postavke sustava Windows 11, bilo da se krećete kroz izbornik Start ili samo tako da pritisnete tipku WIN+X i dođete do odgovarajućeg mjesta. Unutar postavki idite na Sustav> Napajanje i baterija, a zatim se pomaknite prema dolje do gumba “način rada za napajanje”. Ovdje biste trebali vidjeti nekoliko opcija, završavajući ih s “Najbolja izvedba”. Odaberite onu koja vam odgovara.

Imajte na umu da ovi izbori izbornika ovise o proizvođaču prijenosnog računala. Ako ste kupili stolno računalo koje je već sklopljeno ili ste ga sami sklopili, ovdje možda nećete vidjeti opcije pod Način napajanja. No, ako ste kupili prijenosno računalo, trebali biste imati nekoliko mogućnosti za odabir. Istina, postavljanje  svakog prijenosnog računala za rad na “najboljim performansama” razine može brže isprazniti bateriju, naravno, osim ako je laptop spojen na izvor energije.

To će se dogoditi samo dok se aktivno koristi energija baterije, no ne i tijekom ”spavanja” ili ”hibernacije” računala. Povećavanje performansi kod prijenosnog računala itekako je korisno, pogotovo ako svoje prijenosno računalo koristite za zahtjevnije aktivnosti, kao što je igranje zahtjevnijih igara i slično. U suprotnom, najbolje je i preporučuje se da se mjerač performansi postavi na mjeru ”Standardno”. Na taj način prijenosno će računalo koristiti optimum snage uz ravnomjernu i umjereno štedljivu potrošnju energije.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here