Priznajem, nisam baše veliki obožavatelj Windowsa 10. S obzirom da nisam dio korisnika koji za Windows 10 smatraju kako se radi o najboljem dosad osmišljenom Windows operacijskom sustavu, trebalo mi je malo više vremena (i nagovaranja) prije nego što sam ”prešao” na Win10.

I u redu, prvih nekoliko sati navikavanja je prošlo dosta dobro (iako mi je i dalje nedostajao Window 7). I istina jest da je Windows 10 vrlo dobra i pouzdana verzija Microsoftovog operacijskog sustava. No, bez obzira na to što postoje ogromna poboljšanja u odnosu na Windows 8.1, još uvijek postoje neke stvari koje jednostavno smetaju na zaslonu (i na računalu).

Jedna od tih stvari je i ikona ”People” koja se nalazi na alatnoj traci, u donjem desnom dijelu zaslona radne površine. Ako je i vama ova ikona iritantna i neporebna i ako je želite onemogućiti, došli ste na pravo mjesto jer je upravo to ono o čemu ću pisati u nastavku članka.

 

windows 10 people ikona

Što uopće jest ”People” ikona i čemu ona služi?

Prije nego što krenemo na brisanje i isključivanje Windows komponenti, objasnimo prvo što uopće označava ”People” ikona i čemu ona služi.

”People” ikona u prvome redu služi kako bi korisnicima omogućavala ”pričvršćivanje” kontakata na alatnu traku računala kako bi korisnik s tim kontaktima mogao brzo komunicirati koristeći neki od dostupnih programa za chat i komunikaciju općenito (kao što su Skype, Viber, Gmail itd.).

Trenutno se ova aplikacija unutar Windowsa 10 ne može integrirati sa većinom aplikacija koje često koristite (ili biste htjeli koristiti) za komunikaciju (kao što su recimo Facebook, Twitter ili WhatsApp), što onda ”People” mogućnost čini nepotrebnom. Dok ”People” aplikacija unutar Windowsa 10 ne doživi cjelovitije objedinjavanje, zašto ju ne onemogućiti? Ionako ne služi svojoj svrsi, pa zašto da radi?

 

Kako onemogućiti, obrisati, maknuti, sakriti i jednom riječju – riješiti se (to su dvije riječi) ”People” aplikacije

Windows, kao i svaki drugi operacijski sustav, u sebi ”od davnina” sadrži neke funkcije koje su manje-više beskorisne. Slična stvar je i ovdje. Na sreću, postoje jednostavni načini kako se riješiti iritantne ”People” ikone i aplikacije sa Windowsa 10. Prvo desnim klikom kliknite na alatnu traku i odznačite opciju pod nazivom ”Pokaži ”People” ikonu na alatnoj traci”. To je to. Lako i brzo.

Sada netko može postaviti pitanje čemu petstotinjak riječi o nečemu što se moglo objasniti u desetak riječi. I to pitanje je opravdano? Ali dopustite da i ja vas pitam nešto – zašto davati nekoliko stotina kuna za operacijski sustav koji će u sebi imati mogućnosti koje nikada nećemo (moći) koristiti jer su nedovoljno dobro osmišljene i implementirane? Zašto jednostavno ne instalirati recimo Ubuntu i ne imati više ovakvih problema?

To je dobro rješenje. No, niti Ubuntu, baš kao niti Windows 10, nije ”bezgrešan”. A istina je da ja jako volim Microsoft još od ranih dana i još od onog videa najave Windowsa 98 SE i rušenja sustava na prvoj prezentaciji. Bez obzira na sve nedostatke Windows će uvijek zauzimati posebna mjesta u našim srcima. Je li tako? Vjerojatno. Smeta li i vama ”People” ikona?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here