S ovom opcijom možete naći vaš izgubljeni/ukradeni telefon, pa čak ga i nazvati…

Ako ste izgubili vaš telefon ili samo želite pratiti isti, nema problema. Dovoljno je samo da ste se u njega logirali s vašom Google email adresom. Preko Googleovog alata “Find My Device” možete mnogo toga učiniti. Možete ga pratiti, pustiti zvuk na njemu (recimo kad ga izgubite doma, a ne znate gdje je), zaključati ga, obrisati podatke s njega …

Ovo nije prvi ovakav alat iz Googlea, ali sada napokon radi kako spada i potpuno je funkcionalan. Mada može biti malo zbunjujuć kada ga prvi puta pokušate koristiti. Zato smo mi napravili ovaj mali vodič koji će, nadamo se, olakšati vam korištenje istoga. Ovo funkcionira za Android mobitele i tablete, tu nema neke razlike.

Naravno, postoje i neka ograničenja. Telefon mora biti spojen na Internet i imati signal, te po mogućnosti lokacijsku dozvolu, odnosno davati “prema van” lokaciju. U svakom slučaju, ovo će funkcionirati gotovo uvijek jer rijetko kada mobitel nije unutar područja u kojem nema signala.

Kako pratiti vaš Android uređaj?

Prvo što želite napraviti je posjetiti web stranicu “Find My Device”. To je glavna stranica preko koje možete pratiti uređaj. Nakon što otvorite web stranicu logirajte se u svoj Google korisnički račun. Isti onaj s kojim ste se logirali na telefon. Logiranje je standardno s korisničkim imenom i lozinkom, ništa posebno.

Nakon toga ćete vidjeti mapu. S lijeve strane popis uređaja u kojima ste logirani s dotičnom email adresom. Vjerojatno ćete vidjeti jedan ili dva uređaja. Možda i više ako ih imate više, to je manje bitno. Ako ih imate više, odaberite (kliknite) na onaj koji vas zanima.

Ispod liste će se pojaviti opcije za telefon ili tablet, ali to možete sada ignorirati ako vas samo zanima gdje je mobitel. Na mapi bi se trebao pojaviti pin koji će označavati lokaciju na kojoj se nalazi mobitel. Možda negdje gdje vam je ispao, možda u kafiću gdje ste ga ostavili ili kod osobe koja vam je ukrala mobitel. Nažalost, to je česta pojava u današnje vrijeme.

Imajte na umu da ta lokacija može biti relativno točna ali i približna. Lociranje uređaja se vrši triangulacijom i nekada je izuzetno precizna nekada nije.
Ako nemate pin na karti, probajte još par puta kliknuti na uređaj s lijeve strane. To će poslati naredbu mobitelu da da svoju lokaciju ako je u mogućnosti. Nadamo se da ćete vidjeti pin na mapi i da će se mobitel “oglasiti”.

 

Što možete s mobitelom jednom kada se pojavi na mapi?

Ako ste našli mobitel i možete lako do njega – super. Kriza je izbjegnuta!
Ali možda trebate nešto drugo. Recimo, možete iskoristiti opciju “Play Sound” koja će narednih 5 minuta puštati glazbu (razne zvukove) kako biste mogli lakše locirati mobitel.

Vrlo korisno kada u stanu izgubite mobitel i on padne iza kauča. S druge strane, ako vam je ispao negdje vani, možda će netko čuti taj zvuk, pokupiti mobitel i pokušati vam ga vratiti. Da, znamo da je mala šansa, ali vjerujemo da još uvijek ima poštenih ljudi koji neće nađeni mobitel uzeti sebi ili ga baciti u prvu kantu za smeće.

Ako ni to ne pomaže, tu je opcija “Secure Device” koja će zaključati mobitel i odlogirati vas s telefona, odnosno ukloniti vaš Google korisnički račun. Uz to, možete ostaviti i poruku na zaslonu, pa ako netko nađe telefon, da vas može kontaktirati. Na primjer, možete napisati da je vaše ime XY i kontakt na koji vas mogu kontaktirati ako nađu telefon.

Treća opcija je “ubijanje telefona” do kraja. To znači brisanje svih podataka, zaključavanje mobitela, uklanjanje vašeg Google korisničkog računa i potpuni prekid veze s vašim računom. To je opcija koju nakon što pokrenete više ne možete prekinuti niti poništiti. Ali ako imate osjetljive podatke na mobitelu, to je najbolja opcija. Ponekad je lakše kupiti novi mobitel nego dopustiti da treća osoba dođe do vaših dragocjenih podataka.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Jednom sam pokrenuo Googleovu aplikaciju iste namjene, ne sjećam se imena, i dao joj sve potrebne dozvole. Ali mi je proždirala bateriju. Jeste da je mobitel bio sa malom baterijom.

    A imam instaliranu apl. istog imena “find my device” i ima samo svrhu traženja Bluetooth uređaja ako se zagube. I djeluje kao ona igra vruće, hladno. Znači što si bliže uređaju, bliže Bluetooth signalu izgubljenog uređaja to pokazuje na dodirniku mobitela.
    Korisna aplikacija i nema veze s onom istog imena iz teksta iznad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here