Studija sigurnosne kompanije Avast je pokazala da tvorničko resetiranje Android uređaja nije dovoljno dobro kada želite obrisati podatke i recimo, prodati mobitel ili ga pokloniti nekome. Postoje mnogo efektivniji načini za brisanje svih vaših podataka, o čemu ćemo pričati malo kasnije u tekstu.

Ljudi iz Avasta su na eBayu kupili 20 rabljenih Android uređaja te su uspjeli s njih vratiti preko 40.000 slika, 750 emailova i SMS poruka, preko 250 kontakata, aplikacije, informacije o vlasnicima telefona i slično. Što je najgore od svega, zaposlenici Avasta su za to koristili besplatni alat kojeg možete skinuti s Interneta, a služi upravo za to – vraćanje “izgubljenih” podataka s mobitela.

Iako postoje premium alati za brisanje podataka s mobitela, postoji i lakši način, odnosno besplatni način kako da obrišete “tragove” iza sebe i mobitel sigurno predate u tuđe ruke.

Korak 1: Kriptiranje uređaja

Prije nego što krenete brisati podatke s uređaja, preporučuje se da kriptirate uređaj. U tom procesu kriptiranja, podaci će se “zaštititi” i izmiješati, pa čak i da netko uspije doći do tih podataka, neće ih moći dekriptirati i samim time su mu beskorisni. Za biste kriptirali podatke, odite u postavke Android uređaja, nađite Security (sigurnost), te nađite opciju “Encrypt phone”.

Pošto postoji jako puno različitih Android uređaja, možda će se ova opcija nalaziti negdje drugdje u postavkama. U svakom slučaju, nađite opciju za kriptiranje uređaja i pokrenite ju!

Korak 2: Napravite tvornički reset

Sada nakon što vam je telefon kriptiran i nakon što su svi podaci zaštićeni, vrijeme je da napravite tvornički reset uređaja. Ovu opciju opet morate potražiti jer je “zakopana” u postavkama uređaja, no kod stock Androida ćete ju naći tako da u postavkama prvo nađete “Backup & reset” opciju, te unutar iste imate opciju “Factory reset” ili po hrvatski – resetiranje na tvorničke postavke.

To bi trebalo obrisati sve vaše podatke s uređaja, a ako imate nešto što ne želite izgubiti, prvo napravite sigurnosnu kopiju tih podataka. To mogu biti kontakti, slike, glazba, video koji ste snimili itd.

Korak 3: Učitajte “dummy” podatke na mobitel

Koraci 1 I 2 bi trebali biti dovoljni za većinu korisnika, ali ako želite dodati još jedan sloj sigurnosti, onda možete na telefon učitati hrpu beskorisnih podataka. Zatrpajte uređaj s bezveznim podacima koliko god stane na njega. Instalirajte bespotrebne aplikacije, učitajte videe mačaka koje ste skinuli s Interneta i slično. Samim time ćete pregaziti cijelu memoriju, pa ako je nešto i ostalo, ovi “dummy” podaci će to prepisati i nitko neće moći vratiti stare podatke s vašeg uređaja. Jer brisanjem podataka se zapravo brišu putanje do podataka, a ne sami podaci.

Ako ovako učitate hrpu bespotrebnih podataka, onda ćete stvarno pregaziti stare podatke, a ne samo obrisati stare putanje. No, sjetite se da ako I ima nešto starih podataka, da su oni kriptirani i da ih se u biti ne može više dekriptirati.

Korak 4: Napravite tvornički reset

Nakon što zapunite mobitel bespotrebnim, dummy, podacima, vrijeme je za još jedan tvornički reset. Ponovite korak 2 iz ovog teksta i to bi trebalo biti to. Čak da i netko pokuša vratiti podatke s vašeg uređaja, eventualno će moći vratiti dummy podatke koje ste stavili na mobitel, a ne ono što ste imali prije toga i što je bilo kriptirano.

Ako ste i dalje paranoični, ponovite korake 3 i 4 koliko god puta želite. Kao što smo rekli, za većinu korisnika je dovoljno napraviti korak 1 i 2, no koraci 3 i 4 su tu kao dodatni sloj zaštite.

 

Piše: B.P.

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here