Ako ste mislili kupiti novi iPhone samo kako biste ga mogli bežično puniti, nema potrebe za time. Tu mogućnost možete dodati i na starije iPhone i to poprilično lagano. Evo kako.

S dolaskom iPhonea 8 (699+ dolara) i iPhonea X (999+ dolara), Apple je napokon uslišio molitve mnogih korisnika. Ovi modeli se napokon mogu puniti bežično, uz odgovarajuće postoje za punjenje. To znači da više nema petljanja s kablovima za punjenje i slično – dovoljno vam je samo da iPhone polegnete na bežični punjač i ostavite da indukcija napravi svoje.
Šteta što to ne radi za starije modele … ali postoji mali hack koji možete napraviti. Za svega 13-15 dolara možete kupiti dodatak za starije iPhonee te ih isto tako bežično puniti. U nastavku čitajte kako i zašto.

 

Kako je to uopće moguće?

Još prije par godina se na tržištu pojavilo induktivno (bežično) punjenje mobitela, ali Apple nije bio spreman to ponuditi svojim korisnicima, kao ni dobar dio njihove konkurencije.
Sva sreća, treće osobe, većinom trgovci, su uskočili kako bi popunili tu prazninu. Kako? Tako što su napravili posebna “velika” kućišta za mobitele. Jedan od njih je Mophie Juice Pack.

On dodaje eksternu bateriju u svom kućištu kako bi vam baterija trajala 50-70 posto vremena duže. No, uz to su dodali i “charging base” kako biste ga mogli bežično puniti. To je naravno koštalo oko 100-injak dolara, dok danas košta oko 90 dolara s time da cijena varira i do 66 dolara kada je na akciji.


 

 

 

Sva sreća postoje i jeftinija rješenja koja su efikasnija, jeftinija i izgledaju mnogo bolje. Dapače, izgledaju gotovo nezamjetno i nećete ih ni primijetiti.

 

100 kuna i spremni ste za bežično punjenje

Na Internetu možete naći mnogo primjera kako bežično napuniti svoj iPhone, a ovo je jedan od njih. No, DanForce Qi punjač koji se spominje u tekstu košta 22.50 dolara i ima ocjenu 3.6 pa smo potražili bolje alternative.

Na kraju smo i našli jedan s nešto boljom ocjenom (3.9), te s osjetno manjom cijenom. Radi se o Invitianovom proizvodu. Ako pročitate reviewove korisnika vidjet ćete da su neki razočarani, neki oduševljeni, dok je istina negdje u sredini. Za 100 kuna ne možete očekivati da je sve idealno, ali ako želite bežićno puniti iPhone, ovaj dodatak će vas dobro služiti.

 

Invitian pad for iPhone

 

Ako niste sigurni u taj, možete probati sa Nillkinom koji možete koristiti i s Android telefonom (op.a. samo nađite pad za vaš Android utređaj).

Kada imate dodatak za telefon, još vam samo treba postolje preko kojeg ćete puniti telefon. Naš odabir je Seneo Qi wireless charging pad kojeg možete kupiti za dodatnih 6 do 13 dolara.

Da, cijeli setup košta malo više od 100 kuna ili 13 dolara, ali je mnogo isplativije nego kupovati novi iPhone.

 

Seneo Qi – postolje za bežično punjenje

 

Koliko brzo se puni?

Očekivali smo da će se iPhone brže puniti na žici nego bežično, jer ipak “žica je žica”. No, bili smo u krivu. iPhone 5S se od potpuno praznog uređaja do 100 posto baterije napunio za malo manje od dva sata. Koristili smo Invitian receiver, te spomenutu Seneo bazu.
Otprilike toliko treba da se iPhone napunio i na žici. Čak i da je par minuta razlike, to i nije baš toliko bitno. Bilo bi bitno da se telefon bežično puni 2 puta dulje.

Vjerojatno će mnogi od vas htjeti sakriti ovu Invitian “naljepnicu” ispiod kučišta. Vjerovali ili ne, telefon možete puniti bez da skidate plastičnu masku koja je stavljena preko Invitian pada. Naravno, ovisi koliko je velika i debela maska i slično, no većina ovi “jeftinih” maski koje mnogi korisnici koriste je dovoljno tanka da bi punjenje prolazilo i “preko” nje.

 

Nillkin case za bežično punjenje Androida

 

Koje su loše strane ovoga?

Zašto proizvod ima toliko negativnih reviewova? Većina korisnika ima problema s kompatibilnošću punjača koje imaju u autima i slično pa ostave negativne komentare. Gledajte da punjači koriste Qi protokol, odnosno da su kompatibilni s Qi-jem.

Druga stvar – proizvodi se prodaju za 10 i više dolara, a prilično su loše kvalitete, odnosno dosta su osjetljivi na savijanje i slično, pa ako stalno stavljate mobitel u džep, vadite ga van i slično, velika je šansa da ćete “uništiti” receiving pad koji imate na mobitelu (op.a. zato je poželjno preko njega staviti malu plastičnu masku).

I za kraj – sve ovisi o proizvodu i punjaču. Neki su brži, neki sporiji itd. Ovo je tek začetak ove priče, pa tek kroz godinu-dvije možemo očekivati bolje punjače i bolje padove za naše starije uređaje. Ako želite eksperimentirati, slobodno isprobajte ove uređaje koje smo mi spomenuli u tekstu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here