Pametni telefoni, baš kao i svaki drugi uređaj, se može pregrijati. To je nešto što se može dogoditi svakome od nas, ali je to isto tako nešto što se može i izbjeći. Kada dođe do pregrijavanja uređaja, što je uzrok? Pregrije li se uređaj ”sam od sebe” ili je nešto drugo uzrok povisivanja radne temperature?

Što je sa ”streamanjem” videa na internet ili činjenicom da je u prostoriji u kojoj se nalazite vi i vaš ”pametni” ljubimac jednostavno previsoka temperatura? Razloga i uzroka zbog kojih se pametni telefon može pregrijati ima jako puno.

U nastavku ovog članka reći ćemo nešto o najčešćim uzrocima pregrijavanja uređaja kao i o tome što svatko od nas može učiniti kako bi spriječio da do pregrijavanja uopće dođe.

pregrijavanje mobitela

Najčešći uzroci pregrijavanja uređaja

Najčešći uzrok pregrijavanja pametnih telefona je kao i kod svake druge vrste uređaja prekomjerno korištenje. Do pregrijavanja pogotovo može doći ako predugo koristite svoj uređaj i ako za vrijeme korištenja na svome uređaju radite više aktivnosti koje se smatraju ”teškima” (kao što je recimo ”streamanje” videa, igranje zahtjevnih igara, pričanje na Skype ili u isto vrijeme obavljanje više aktivnosti, kao što je gledanje videa na YouTubeu, chat na Messengeru, skidanje ili učitavanje videa).

No do pregrijavanja uređaja može doći i zbog mnoštva drugih razloga i uzroka. Recimo ako je svjetlina ekrana vašeg uređaja previsoka to može dovesti do pregrijavanja. Nadalje, ako je vaš uređaj spojen preko Wi-Fi veze predugo bez pauze i ako se u tom vremenu na vaš uređaj neprestano nešto skida ili s njega učitava na internet to isto tako može dovesti do pregrijavanja.

Igranje zahtjevnih igara u neprekidnom trajanju od više sati, čak i na uređajima koji se smatraju uređajima visoke klase (kao što su flagshipi tipa Samsung Galaxy S9 ili iPhone XR) može dovesti do pregrijavanja. Ovo su neki o najčešćih razloga. No osim ovih postoje i neki drugi razlozi zbog kojih se vaš uređaj isto tako može pregrijati.

 

 pregrijavanje mobitela

Koliko je vaš uređaj zaista topao ili vruć?

Prije nego što krenemo u detalje trebamo nešto reći o tome što znači kada je uređaj ”vruć”, a što znači kada je topao, odnosno koja temperatura je dopuštena, a koja nije. Najlakše rečeno prilikom uobičajenog korištenja vaš uređaj ne bi trebao biti vruć na dodir.

Ako jest (to jest ako je vruć na dodir dok se recimo dopisujete s nekime ili dok pregledavate internetski sadržaj) to nije dobro. Ipak, ako se vaš uređaj ugrije nakon recimo 20 minuta korištenja, to je u redu, s obzirom na to da je sasvim normalno da se uređaj ugrije za vrijeme korištenja. Ono što nije dobro je ako se jako ugrije ili ako postane vruć na dodir.

samsung galaxy s9 podešavanje Kamera

Neprestano korištenje kamere uređaja može dovesti do pregrijavanja

Pametni telefoni koji na sebi imaju super-kvalitetne kamere se mogu pregrijati. Ovo se neće dogoditi uvijek i to hoće li se uređaj pregrijati zbog ”prevelike” upotrebe kamere ili ne ovisi o nekim čimbenicima:

 • Rezolucija i fps
 • Svjetlina ekrana uređaja
 • Temperatura okoliša u kojem se nalazi uređaj

android malware

Jeste li primijetili da je vaš uređaj ”spor” i da se brzo zagrijava? Možda imate problem sa kakvim malwareom.

Još jedan vrlo čest uzrok pregrijavanja pametnih telefona su štetni programi koji se mogu pojaviti na uređajima ili takozvani ”malwarei”. Ovo u biti nije ništa čudno s obzrom na to da developeri štetnih programa ne mare za to hoće li vaš uređaj biti dobro ili ne. Jedino za što oni mare su podaci koje eventualno mogu izvući sa vašeg uređaja.

Ako primijetite da se vaš uređaj odjednom počeo naglo zagrijavati i da se uz to počeo neobično ponašati (na primjer restartiranje, izbacivanje aplikacija i prekid njihova rada, ”smrzavanje” uređaja) vrlo je vjerojatno riječ o štetnim programima. U tom slučaju skinite neki od kvalitetnih antivirusnih programa za svoj uređaj (ako ga već nemate), ovisno o platformi, pustite neka program proskenira vaš uređaj i vidite li je li došlo do kakve promjene što se tiče temperature (i/ili rada općenito) vašeg uređaja.

Jedan od uzroka pregrijavanja uređaja može biti i futrola u kojoj se vaš uređaj nalazi.

Futrola ili ”etui” u koje spremamo svoje uređaje isto tako mogu biti uzročnici pregrijavanja i ovo je uzročnik kojeg korisnici najčešće zanemare. U velikoj većini slučajeva futrole ili etui će biti izrađeni od plastike ili će imati u sebi velike količine plastike u kombinaciji s još jednim materijalom, što može dovesti do toga da se uređaj koji se nalazi unutar futrole ne može pasivno hladiti, odnosno topao zrak ne može izaći van, a hladan ga ne može ohladiti.

Slično je i sa futrolama koje su izrađene od kože ili sintetike. Najbolj način za prevenciju pregrijavanja uređaja, pogotovo ako su u futrolama jest da ih se izvadi iz futrola za vrijeme korištenja (pogotovo ako ih želimo koristiti za neke stvari i aktivnosti za koje znamo da dovode do povećavanja temperature uređaja).

Provjerite bateriju vašeg uređaja i kabel za punjenje

Još jednu stvar (odnosno dvije) koju trebamo pogledati i na koju trebamo obratiti pozornost jest baterija uređaja te kabel punjača. Pregrijavanje uređaja uzrokovano baterijom se pogotovo može dogoditi kod uređaja koji su stariji (odnosno barem 2-3 godine stari). S obzirom da se kod njih baterija toliko puta punila i praznila i prošla je veliki broj ciklusa punjenja, ona samim time može uzrokovati pregrijavanje (zato je najbolje da baterije uređaja, bez obzira na to koliko su oni novi ili stari, nikada ne punite do 100%).

Isto tako za vrijeme punjenja uređaja svaki uređaj se do neke mjere zagrije. No to zagrijavanje ne bi trebalo biti previsoko. Ako se uređaji toliko zagriju da se ne mogu ispravno puniti to nije dobro. U takvim situacijama uzročnik je najčešće ili kabel punjača ili sam punjač (ako je punjač u jednom, a ne u dva dijela). Ako vidite da vam se to događa pokušajte puniti svoj uređaj nekim drugim punjačem i/ili kabelom. Ako ni to ne pomaže i ako se uređaj i dalje pregrijava možda je problem u bateriji i možda ćete ju morati zamijeniti.

ODABIR NAJJAČE WIFI MREŽE

Može li ”pretjerano” korištenje Wi-Fi-ja dovesti do pregrijavanja?

Najkraće rečeno, ne može. No ono što može dovesti do pregrijavanja jest “previsoko” korištenje interneta, pa onda i samim time Wi-Fi veze.

Ovo je pogotovo slučaj kod Androida. Uređaji sa Android OS su osmišljeni na način da velik broj aplikacija (osim ako ih korisnik sam ne onemogući) vole raditi u pozadini uređaja, čak i ako ih korisnik trenutno ne koristi. Na taj način aplikacije koriste procesor, radnu memoriju, a još ako za njihov rad treba i internetska veza spajaju se na internet i sve ovo može dovesti do povišene temperature uređaja.

pregrijavanje androida

 

Općeniti savjeti kako držati temperaturu mobitela pod kontrolom

Ako ste i sami iskusili pregrijavanje uređaja i ako vas zanima neki općenit način kako se to u budućnosti može onemogućiti, evo nekih općenitih savjeta kako temperaturu uređaja držati pod kontrolom:

 • Za vrijeme korištenja uređaja izvadite uređaj iz etuija ili futrole.
 • Pazite na rad aplikacija u pozadini, pogotovo kada je uređaj spojen na internet.
 • Ne izlažite svoje uređaje izravnim zrakama svjetlosti Sunca.
 • Smanjite svjetlinu ekrana.
 • Dopustite neka vaš uređaj svakih 2-3 sata (ili sat-dva, ovisno o tome što na njemu radite) malo ”predahne” (barem pola sata).
 • Držite svoj uređaj na mjestu gdje će se on moći pasivno hladiti (ali ga ne stavljajte u frižidere, zamrzivače ili na slična mjesta).
 • Redovito čistite svoj uređaj od nepotrebnih podataka i ”digitalnog smeća” (junk files).
 • Koristite Battery Saver način rada ili aplikaciju za praćenje rada baterije.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here