Microsoft je najavio kraj životnog ciklusa Windowsa 7 i on će se dogoditi 14. siječnja 2020. godine. Nakon tog datuma, Microsoft više neće nadograđivati dotični operativni sustav.

Iako Windowsi 7 imaju već gotovo 10 godina (pojavili su se na tržištu 22. srpnja 2009. godine), još uvijek su nevjerojatno popularni kod mnogih korisnika. Neka izvješća govore da se Windows 7 koristi na 39 posto PC-jeva.

Ovo znači da postoji jako puno korisnika koji bi već sada trebali početi razmišljati što će učiniti početkom iduće godine, odnosno kojim putem će krenuti. Naravno da će određeni broj korisnika i dalje koristiti Windowse 7, pa makar i bez ikakve podrške, no jedan dio korisnika će morati napraviti neke drastične poteze.

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti raznim mogućnostima koje imate. Evo što smo vam pripremili.

Kraj Windowsa 7: Što dalje?

windows 7Kao što smo rekli, Windowsi 7 će službeno “završiti” 22. siječnja iduće godine. To je normalno i to se događa sa svim operativnim sustavima. Dođe vrijeme kada operativni sustav više nije financijski isplati i kada se više nema potrebe na njega trošiti vrijeme i novac. Pogotovo kada imate drugi operativni sustav koji ga je zamijenio.

Kada dođe spomenuti datum, Microsoft će prestati izbacivati nadogradnje za operativni sustav Windows 7. To znači da ako budete imali kakvih problema ili sigurnih rupa, nema iza sebe kompaniju koja će riješiti problem. To ne znači da će Windowsi 7 prestati raditi ili nešto slično tome. I dalje ćete ih moći koristiti, ali na svoju odgovornost.

To znači da biste ih ipak trebali prestati koristiti jer bez sigurnosnih nadogradnji, vaši podaci će u jednom trenu biti u opasnosti, a nitko vas neće zaštititi. To posebno vrijedi za kompanije koje si ne mogu dozvoliti bilo kakve sigurnosne rupe jer žive od računala i usluga koje njima vrše. Stoga biste već sad trebali razmišljati o migraciji na Windowse 10 ili neki drugi operativni sustav.

Što biste trebali učiniti?

Ako se nalazite u gornjem opisu, pitanje je što biste trebali napraviti. Mnogo je stvari koje biste trebali napraviti osim odlučiti na koji OS ćete se prebaciti. Najjednostavnije rješenje je prebaciti se na Windowse 10, ali nije jedino.

Migracija na Windows 10

Migracija s Windowsa 7 na desetku ima jako puno benefita. Za početak, oba OS-a su napravljena od strane Microsofta i jako je jednostavno napraviti nadogradnju s jednog OS-a na drugi, bez da izgubite podatke ili bilo što drugo.

To znači da ćete potrošiti svega sat-dva, ako sve prođe u redu, na ovu akciju. Da ne govorimo da su Windowsi 10 mnogo nadmoćniji od sedmice u mnogim segmentima, konstantno se nadograđuju i MS će još jako dugo raditi na njemu da biste vi imali ugodno korištenje računala u svakodnevnom radu. Sve što trebate je ISO datoteka Windowsa 10 i možete započeti proces. Ne morate čekati početak iduće godine da to napravite.

Čak i slaba računala mogu instalirati Windowse 10. Treba vam samo procesor s 1 GHz ili jači, 2-4 GB RAM-a, 20-ak GB na HDD-u ili SSD-u, integrirana grafička kartica i Internet konekcija da ih možete ažurirati. Ako ima onih koji razmišljaju o prelasku na Windowse 8(.1), reći ćemo samo – preskočite ih za vlastito dobro.

Migracija na Linux

linuxAko ne želite kupovati licencu za Windowse 10, postoji jednostavno i besplatno rješenje, a to je Linux. Linux je open-source operativni sustav o kojem smo mnogo puta pisali. Ako ne igrate igre, pa čak ako ih i igrate, možda je vrijeme za nešto novo. Još bolje ako na svojoj ToDo listi imate želju isprobati Linux. Možda je sada došlo to vrijeme.

Linux sam po sebi nije OS, nego jezgra koju koriste Linux distribucije. Na tržištu ih ima stotine, ali 10-ak popularnih je put kojim biste trebali ići. Pogledajte najpopularnije Linux distribucije  i odaberite jednu od njih.

Mi vam možemo preporučiti Ubuntu, Fedoru, Mint, Debian, openSUSE ili Manjaro. Sve su dobre i brzo ćete se priviknuti na njih. Dobra stvar je što većina aplikacija koje koristite će vjerojatno raditi i na Linuxu, odnosno postoji Linux varijanta koju možete instalirati. Ako ne postoji Linux verzija, uvijek možete naći alternativu. Pitanje je imate li želje i volje naučiti nešto novo.

A najbolje od svega je što velika većina Linux distribucija nudi mogućnost da ih isprobate prije nego ih instalirate na disk. Skinite Linux distribuciju, napravite bootabilni USB i ubacite ih na PC.

Umjesto “Install Linux” odaberite opciju “Live CD” ili nešto slično tome. 90 posto funkcionalnosti koje distribucija nudi možete probati, te vidjeti odgovara li vam sučelje i možete li se naći na istome. Vjerujemo da budete jer su današnje Linux distribucije slične Windowsima i vrlo su user-friendly.

Migracija na MacOS

macosNa kraju, ostaje još MacOS, odnosno mogućnost da prijeđete na Mac i zakoračite u Appleov ekosustav. To je skupa opcija, ali je zapravo dobra odluka. MacOS je fantastičan OS, radi izrazito stabilno, ali je problem cijena hardvera.

Ako hoćete kupiti Mac morate biti spremni izdvojiti barem 12-15 tisuća kuna za računalo. Upravo su na tržište došli novi MacBook Airovi koji su fantastični. Također, većina aplikacija koje koristite na Windowsima se mogu instalirati i na Macu, točnije imaju verziju i za Mac.

Da, trebat će vam malo vremena dok se ne naviknete na to kako MacOS funkcionira, no vjerujte nam da se isplati. Jednom kada upadnete u Appleov ekosustav, ne želite iz njega izaći. Problemi su rijetki, nema puno virusa i malwarea napisanih za Mac i sve radi. Ako ne radi, postoji način da se popravi. U svakom slučaju, nemojte odbaciti ovu ideju.

Napravite sigurnosnu kopiju vaših podataka

Bez obzira kojim ćete putem krenuti, budite sigurni da su vaši podaci na sigurnome i da imate sigurnosnu kopiju istih. Čak i ako se odlučite na nadogradnju na Windowse 10, za svaki slučaj pohranite podatke na sigurno.

U 99 posto slučajeva će sve proći u redu i nećete izgubiti podatke, no nikad ne znate hoćete li “upasti” u onih 1 posto koji su imali problema. Ako se i dogode, nećete ništa izgubiti osim malo vremena da sve ispočetka formatirate, instalirate i prebacite podatke nazad na računalo.

Najbolje je sigurnosnu kopiju napraviti na vanjski tvrdi disk ili u oblake. Danas Dropbox, OneDrive i Google Drive nude puno mjesta za malo novaca.

Ako se ipak odlučite “živjeti na rubu” i nakon prestanka podrške Windowsa 7, preporučujemo vam da redovno radite sigurnosnu kopiju podataka. Postojat će veliki rizik od virusa, malwarea i drugih opasnosti koje vrebaju.

 

Piše: B.P.

4 Komentari

  1. Jedna osoba je “sve” spremala na google Disku kao kopiju. Kad ono u trenutku očaja Disk spasio samo neke poslane slike, a sve ostalo izgubljeno 🙂
    Kako se to dogodilo ne znam.
    Ali ako želite sigurnosnu kopiju u oblaku, malo proučite, u opcijama označite što želite da sprema. Da ne bude suza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here