Većina novih laptopa dolazi s baterijom koju ne možete sami zamijeniti. Tu govorimo o MacBookovima, Ultrabookovima koje pokreću Windowsi, Chromebooku … Bez obzira na cijenu ili platformu koja pogoni računalo, ovo je postala nova norma. Prije ste mogli baciti bateriju, naručiti novu s eBaya (recimo), zamijeniti ju za par sekundi i to je to. Logično pitanje koje se postavlja je – je li ovo dobra stvar ili nije?

U jednu ruku, čak i je. Laptopi su postali mnogo tanji i lakši nego prije, a sada imaju i procesore, te ostale komponente, koje troše malo energije, nemaju ventilatore i sve radi odlično. Danas kad kupite takvo računalo možete bez problema satima raditi na njemu bez da brinete o punjenju baterije.

S druge strane, to smanjuje životni vijek laptopa jer iako će druge komponente vjerojatno raditi godinama, baterija neće izdržati. Stoga je pitanje, što učiniti da biste produžili radni vijek baterije?

Pripazite na zagrijavanje

Jedan od glavnih faktora koji utječu na bateriju je temperatura. Niske temperature mogu biti problem ako živite u hladnim krajevima i takvoj klimi, ali isto tako vrijedi i druga krajnost. Život u toplijoj klimi i/ili (preveliko) zagrijavanje laptopa ga također može oštetiti. Posebice bateriju.

Problem je što u spomenutim laptopima nema ventilatora i aktivnog hlađenja, a komponente se zagrijavaju i podižu temperaturu laptopa.

Zato se često preporučuje da izvadite bateriju iz laptopa kada radite nešto zahtjevno ili kada igrate high-end igre. Nažalost, mali broj gaming laptopa nudi lagano uklanjanje baterije. Isto vrijedi i za druge laptope poput onih za posao, koje većina nas koristi.

Dobra stvar je što računala poput MacBooka s M1 procesorom ne generiraju puno topline i ne trebaju ventilatore da se ohlade.

Ipak, dobro je da imate zrak koji cirkulira oko računala, te da ga ne držite na kauču ili u krilu. Probajte ga držati na manje od 35 stupnjeva Celzijusa. A ako ga već morate ili želite držati u krilu, nabavite se podlogu za laptop.

Punite i praznite bateriju

Jedno od čestih pitanja koje ljudi imaju je da li je bolje koristiti laptop spojen na punjač ili na bateriji. Kratak odgovor je – jedno i drugo. Recimo, Appleov MacBook ima zalijepljenu bateriju za matičnu ploču i tipkovnicu i ne možete ju ukloniti. Zato vam Apple preporučuje da ga koristite na punjaču, ali i da ga s vremena na vrijeme koristite na bateriji da se ona prazni i puni. Ne bi bilo loše da u godini dana imate barem 70-80 ciklusa punjenja.

Većina nas radi u uredu i ponekad ostavlja isti u uredu preko noći. Naravno, laptop ostaje spojen na struju. To je u redu, ali ponekad samo odspojite punjač i pustite da se laptop isprazni barem do 20 posto baterije. Zatim ga spojite nazad i normalno koristite. I to činite barem jednom tjedno.

Bateriju ne možete “prepuniti”, tako da se neće direktno oštetiti, ali sjetite se da je punjenje samo još jedan izvor topline.

Praznite bateriju do određene razine

Ako koristite laptop na bateriju, idealno bi bilo da izbjegnete pražnjenje baterije do kraja. Ili da ju često “spuštate” ispod 20-ak posto.

Testovi koje je napravio batteryuniversity.com pokazuje da 600 kompletnih punjenja i pražnjenja uništava bateriju za čak 30 posto. Ako bateriju, s druge strane, punite i praznite od 50 do 100 posto, trebat će vam čak 1500 pražnjenja da ju uništite za spomenutih 30-ak posto.

Isto tako, proizvođači preporučuju pražnjenje baterije do kraja jednom svakih par mjeseci. Da bi kalibracija i statusi biti što točniji.

U Windowsima recimo možete postaviti eksplicitnu zabranu da se baterija isprazni ispod određene razine. Ta opcija je skrivena, ali možete ju naći ovdje: Control Panel > System Maintenance > Power Options > Select a power plan i kliknite na opciju “Change plan settings”.

Odaberite napredne (advanced) postavke, zatim bateriju i pod “Low battery level” i “Critical battery level” postavite postotak koji želite.

Držite ga napunjenog

Napunjenost baterije je važna čak i onda kada ne koristite vaš laptop. Recimo ako odlazite na more i ne planirate koristiti laptop 10-ak dana.

HP preporučuje da ga ugasite kada imate postotak baterije između 50 i 70 posto i da laptop ostavite na mjestu gdje je temperatura od 20 do 25 stupnjeva. Naravno da nećete naći idealne uvjete, ali probajte im se što više približiti. Nemojte ostaviti laptop na stolu kraj prozora gdje sunce udara veći dio dana. Radije ga stavite u mračnu prostoriju gdje je temperatura nešto niža.

Također, nikad nemojte pospremiti laptop na duže vrijeme s baterijom koja je potpuno prazna. Moguće je da ona više nikada neće raditi.

Koliko će izdržati vaša baterija?

Činjenica je da će baterija u vašem laptopu “propadati” svaki put kada ga punite i praznite. ASUS tvrdi da njihove baterije imaju životni vijek između 300 i 500 ciklusa punjenja (ciklus punjenja se gleda kao jedno punjenje od 0 do 100 posto baterije). Nakon toga će baterija pasti na 80-ak posto svog kapaciteta.

Što bi u pravilu značilo da ćete kroz 12-18 mjeseci vidjeti da vam baterija nešto lošije radi, odnosno da joj pada kapacitet.

I to je to. Nažalost, baterija će vam s vremenom raditi sve manje i manje, a na vama je da pokušate produžiti životni vijek iste što je dulje moguće. Kada vidite da baterija više nema smisla možete ili kupiti novi laptop ili zamijeniti bateriju u starom. To nažalost neće moći sami, nego u ovlaštenom servisu. Ipak, kupiti bateriju za < 1000 kuna je bolje nego kupovati novi laptop samo zbog toga.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here