Dvostruki ili duplicirani kontakti možda nije nešto što će predstavljati veliki problem prilikom korištenja uređaja, pogotovo ako uzmemo u obzir mnoge druge probleme koji se mogu pojaviti. Ipak, ako imate dva ista kontakta u svome uređaju pod istim imenom to može biti problem prilikom komunikacije. Zbog toga što imate memorirana dva ili više broja ili kontakta pod istim imenom može se dogoditi da poruku pošaljete na ”pogrešan” kontakt.

S obzirom na to da danas uređaji više nisu jednostavni kao što su bili u starim danima kada ste pristup kontaktima imali samo vi i to za slanje SMS ili MMS poruka, ovakvi problemi mogu ipak biti nezgodni. S obzirom na to da danas pristup našim kontaktima imaju i aplikacije, bilo bi poželjno za znati kako se riješiti dvostrukih kontakata. Na svu sreću, postupak nije prekompliciran i neće zahtijevati previše vašeg slobodnog vremena, a ako i nakon što ovo obavite napraviti ćete si veliku uslugu.

 

automatska zamjena riječi na androidu

Spremljeni kontakti u vašem Android uređaju


Prvo mjesto odakle se treba započeti s ovime su vaši kontakti koje imate spremljene unutar svog Android pametnog telefona. Ova aplikacija, to jest aplikacija kontakata će se malo razlikovati, ovisno o tome kakav uređaj i kakav brand uređaja imate. Ipak, kod ”praznih” Android uređaja (to jest kod onih koji na sebi nemaju nikakvu posebnu Android aplikaciju za kontakte) možete kliknuti na ime, pa na tri točkice i nakon toga na opciju brisanja kontakta.

Alternativno, neke verzije vam omogućuju da kontakte brišete na način da ih prvo mijenjate (ili da odete pod opciju ”edit” koja je označena ikonom olovke) te da nakon toga kliknete na ikonu koša za smeće nakon čega će taj kontakt biti obrisan.

Nekad se može dogoditi da u svome imeniku imate spremljena dva ista imena kontakta, ali da su oni odvojeni (to jest da recimo kontakt elektroničke pošte i broj mobitela nisu spojeni u jedan kontakt). Kako biste ispravili ovo i kako biste u stvari jedan kontakt stavili pod jedno ime, idite pod mijenjanje kontakata, kliknite na tri vertikalne točkice i kliknite na ”poveži” (ili ”link”). Kod starijih verzija Android uređaja umjesto ”link” može vam pisati ”join”. Neka vas to ne zbuni jer je namjena opcije ista – ujedinjavanje dvaju ili više kontakata pod jedan.

Većina pod-operativnih sustava Android uređaja (kao što su recimo Samsungov Experience, Huaweijev EMUI i sl.) funkcioniraju ili na isti ili na sličan način. Recimo, na Samsungovim pametnim telefonima možete potražiti ikonicu za poveznicu koja se nalazi tik do opcije ”Connected via cabel” kako biste dvije kartice kontakata spojili pod jedan (ova opcija se naravno nalazi unutar glavne opcije kontakata ili ”Contacts”).

 

Sa Gmail-a na internet

Ponekad je najbolji način kako možete upravljati svojim kontaktima koji su spremljeni na Google mrežno sučelje. Razlog tomu jest taj što ćete odande imati više opcija koje će vam biti od pomoći prilikom sinkronizacije ili brisanja viška kontakata.

Sa Gmail usluge kliknite na izbornik koji pada dolje i koji se nalazi gore, lijevo unutar spremnika pristiglih elektroničkih poruka. Nakon toga odaberite kontakte sa popisa kako biste vidjeli sve one kontakte koji su spremljeni unutat vašeg virtualnog imenika.

brisanje duplih konatakata preko gmaila

Google izbacuje nova sučelja kontakata na internet koje možda imate, a možda i ne. Bez obzira na to, postupak je sličan u oba slučaja. Kliknite na opciju ”Find duplicates” (opcija se nalazi na izborniku koji je smješten s lijeve strane) nakon čega će Google pretražiti kontakte koji su odvojeni, a koji su po nečemu slični ili pak isti (recimo dva ista imena ili imena i prezimena, s time da su podaci koji se nalaze pod tim imenima drugačiji).

spajanje (merge) duplih kontakata

Kada vidite rezultate pretraživanja ono što iduće možete učiniti jest to da možete kliknuti na opciju koja se zove ”Merge” ili spoji. Ako kliknete na ovu opciju omogućiti ćete združivanje određene skupine kontaktnih kartica (to jest onih kartica koje imaju slična obilježja).

Ili, još jedna stvar koju možete učiniti kako biste združili kontakte sa glavnog popisa jest da koristite prazne kvadratiće za označavanje. Kliknite na kvadratić pored svakog kontakta i nakon toga ih ujedinite ili ih obrišite tako što ćete koristiti ikone koje se nalaze na vrhu.

 

Korištenje posebnih aplikacija

Ako vam se ne da zezati s ovime dobra vijest je ta da postoji određen broj aplikacija koje će vam omogućiti upravljanje kontaktima na još jednostavniji način. Aplikacija za upravljanje kontaktima ima dosta, što nije čudo s obzirom da je Googleova Trgovina aplikacija ionako prepuna različitih aplikacija.

Ono što treba znati napraviti ovdje jest pronaći onu aplikaciju koja će biti dobra i koja će služiti svrsi. Jedna od takvih je i Simpler Merge Duplicates. Ova aplikacija funkcionira na sličan način na koji se kontakti spajaju uz pomoć alata za spajanje koji je Google stavio unutar svog Gmail-a.

Simpler Merge Duplicates app
Simpler Merge Duplicates

Sve što trebate učiniti ne biste li spojili kartice koje imaju slična obilježja pod jedne jest skinuti, instalirati i pokrenuti Simpler Merge Duplicates, kliknuti na kontakte nakon čega će vam se pokazati popis potencijalno odgovarajućih kontakata. Ti kontakti koji su potencijalno odgovarajući za spajanje će biti izlistani na temelju imena i prezimena. Nakon toga ćete imati izbor pregledati te kontakte i odabrati one za koje želite da budu upareni prije nego što odaberete opciju uparivanja.

Velik broj različitih firmi i kompanija žele imati potpunu kontrolu nad kontaktima svojih korisnika. Razlog? Sinkronizacija različitih informacija koje se odvijaju sa različitih alata za pružanje usluga (uključujući i Google). Isto tako, velik broj tih firmi unutat svojih aplikacija imaju u alate za brisanje dvostrukih kontakata. Uzmimo na primjer Merge+. Radi se o alatu za pružanje usluga koji spada pod puno veći Contacts+ alat koji služi za upravljanje imenikom.

Contacts+

Bilo kako bilo, kontakti su jako važan segment naših Android uređaja. Bez obzira šaljemo li na kontakte još uvijek SMS poruke, telefoniramo li i li ih koristimo za neke od aplikacija za komunikaciju (kao što su Facebook, Skype. Viber ili WhatsApp) kontakti, a samim time i onda njihova urednost bi nam trebao biti dosta važan segment kada govorimo o korištenju Android uređaja.

Dvostruki kontakti ili bolje rečeno, dva ili više istih, ali ”razbacanih” kontakata mogu stvoriti kaos i otežati komunikaciju između nas i korisnika tih kontakata. Kako bismo to izbjegli, uvijek je dobra ideja poslužiti se savjetima i trikovima koji nam u tome mogu pomoći.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here